Advies over badkranen

Welke badkraan kies ik voor mijn bad?

Bij een mooi vormgegeven bad hoort ook een bijpassende badkraan. Het kan lastig zijn om uit de ruime keuze de juiste thermostaatkraan voor je bad te kiezen. Met enkele tips wordt deze keuze een stuk makkelijker.


Opbouw badkraan.

Het meest gekozen type is een opbouwkraan voor het bad. Dit betekent dat de kraan op de muur wordt bevestigd. Dit is qua installatie de gemakkelijkste optie. Ook wanneer je je oude badkraan wilt vervangen, kom je uit op dit type. Meet de hartafstand tussen de koud- en warmwaterleiding en zo weet je welke kraan past.


Inbouw badkraan.

Ga je voor een strakke badkamer dan kun je er ook voor kiezen om een mooie badkraan in te bouwen. Dit vergt wat extra tijd voor de installatie omdat het inbouwdeel netjes in de muur moet worden weggewerkt. Je hebt daarna wel een schitterend eindresultaat met een inbouw badkraan!


Vrijstaande badkraan.

Heb je gekozen voor een mooi vrijstaand bad? Dan kom je op een vrijstaande badkraan uit. Hiermee maak je de luxe look van je vrijstaande bad helemaal af.


Wat is een thermostatische badkraan?

In het verleden had een badkraan twee knoppen. Eén voor koud water, en één voor warm water. Over het algemeen kiest iedereen tegenwoordig voor een thermostaatkraan. Dit is veiliger vanwege de temperatuurbegrenzing en het zorgt voor veel meer comfort. Soms kies je misschien nog voor een ‘ouderwetse’ badkraan als dat je wens is in een nostalgische landelijke badkamer.


Welk type uitloop kies ik voor mijn badkraan?

Bij een badkraan is de uitloop iets wat erg in het oog springt. Dit is de plek waar het water uit de badkraan stroomt. Welke uitloop je mooi vindt is natuurlijk afhankelijk van smaak. Wist je dat er ook kranen zijn met een waterval uitloop? Daar komt, zoals de naam al zegt, het water als een waterval uit de kraan. Meestal kies je hiervoor vanwege de looks maar het kan ook functioneel zijn: met kinderen is het heel veilig omdat de waterval uitloop plat is. Dit kan enorm schelen bij een enge valpartij in bad.


Een badkraan met cooltouch.

Over kinderen gesproken: veiligheid in bad is een belangrijk thema. Kinderhandjes zitten vaak aan de badkraan. Als je jonge kinderen hebt of verwacht is het slim om te gaan voor een kraan met cooltouch. Hier wordt de buitenkant van de kraan namelijk niet warm. Je merkt het misschien normaal niet, maar een gewone badkraan kan heel erg heet worden!


Met of zonder handdouche aansluiting.

Wanneer je het fijn vindt om je haren te wassen in bad kun je ook kiezen voor een badkraan met een aansluiting voor een handdouche. Er zit dan een extra uitloop aan de kraan waarop je de slang kunt aansluiten. De tweede knop op de thermostaatkraan dient dan voor de omstelling. Deze term tref je dan bij de productomschrijving. Goed om op te letten voor de keuze of je dit wel of niet wilt.


Chroom, RVS, of een gekleurde badkraan.

De meest gekozen kleur voor een badkraan is nog altijd chroom of RVS. De geborstelde uitvoering is vaak iets duurder maar heeft wel een luxe uitstraling. De trend van gekleurde kranen zien we ook terug bij de badkranen. Denk aan een witte badkraan of een zwarte badkraan. Er zijn zelfs prachtige kleuren zoals koper en goud. Dit steekt heel mooi af bij een donkere tegel!