Zo lang mogelijk thuis blijven wonen?

Door ouderdom, ziekte of een handicap kan de huidige woning minder geschikt worden. En toch willen mensen zo lang mogelijk in hun eigen vertrouwde omgeving blijven wonen. Aanpassingen kunnen relatief eenvoudig gedaan worden. Maar welke aanpassingen zijn er zoal mogelijk?


Wandbeugels.

Eén van de meest eenvoudige aanpassingen die je aan de badkamer kunt maken is het installeren van wandbeugels. Dit biedt de gebruiker de gelegenheid om extra steun te vinden in de badkamer of in de toiletruimte. Een beugel naast het toilet zorgt ervoor dat je makkelijker kunt gaan staan of zitten.


Douche-/Badstoel.

In de douche of in een bad is het gebruik van een bad- of douchestoel een interessante optie. In een bad is een badstoel een veilige optie. Een losse douchestoel of een aan de muur gemonteerde uitvoering zorgen voor extra stabiliteit en veiligheid in de badkamer, waar het door het gebruikte water toch al gevaarlijker is.


Naast de eenvoudig te monteren hulpmiddelen, is er ook de mogelijkheid om aangepast sanitair te installeren. Daarbij valt dan te denken aan:

  • Verhoogd toilet: dankzij een hoger toilet is het eenvoudiger om te gaan zitten of op de staan.
  • Rolstoelwastafel: rolstoelgebruikers kunnen door een hogere wastafel ook gebruik blijven maken van de ‘reguliere’ badkamer.
  • Royale doucheruimte: het verruimen van de douche maakt het mogelijk om een minder valide persoon de gelegenheid te geven om de huidige badkamer te blijven gebruiken. Kies bijvoorbeeld voor een inloopdouche. Doordat deze geen deur heeft, is de doucheruimte makkelijker te betreden.
  • Zitbad: ook het monteren van een zitbad kan de huidige badkamer een stuk gebruikersvriendelijker maken.

Wet Maatschappelijke Ondersteuning

De gemeenten geven bovendien ondersteuning thuis door de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) om mensen die niet zelfredzaam zijn te ondersteunen. Voorkom tegenslagen en controleer vooraf of de geplande aanpassingen aan de badkamer ook daadwerkelijk onder de WMO vallen.