Verwarming. Ook in de badkamer kunnen we niet zonder. Een warme badkamer is nu eenmaal fijner. De verwarming in de badkamer noemen we tegenwoordig ook wel de designradiator. Hij mag namelijk gezien worden! Maar waar moet je op letten bij het kopen van een nieuwe radiator? Een aantal tips om je op weg te helpen.

 

Hoe bepaal je het vermogen?

Het startpunt bij het kopen van een nieuwe radiator is de grootte van de badkamer. Die bepaalt namelijk het vermogen van de radiator. Ook de gewenste warmte speelt een belangrijke rol. Maak de volgende stappen en bepaal het juiste Wattage:

  1. Bereken de inhoud (m³) van de ruimte: lengte x breedte x hoogte.
  2. Bepaal de gewenste temperatuur en het bijbehorende aantal Watts per m³. Voor de badkamer is het verstandig om 24 graden aan te houden. Hierbij hoort 93 Watt per m³.
  3. Bereken het juiste Wattage: inhoud x Watt per m³. 

Een rekenvoorbeeld: voor een badkamer van 2 meter lang, 2,5 meter breed en 3 meter hoog is het benodigde vermogen 2 x 2,5 x 3 = 15m3 x 93 Watt per m3 = 1395 Watt. In deze badkamer is voor een temperatuur van 24°C dus minimaal een radiator nodig met een capaciteit van 1395 Watt. Woon je in een vrijstaand huis of hoekhuis? Verhoog dan de benodigde capaciteit met 10%.

 

Waar en hoe plaats je de radiator?

Als het mogelijk is: plaats de radiator op de koudste plek in de badkamer. Houd tussen de wand en radiator een minimale ruimte over van 5 cm. Heb je een grote badkamer? Dan kun je ook meerdere, kleinere radiatoren overwegen in plaats van één grote. Bij onjuiste montage kunnen de aansluitpunten van een radiator gaan roesten. Dit komt door te weinig teflontape op het draad en/of te strak aangedraaid. Houd hier rekening mee tijdens de montage om roesten te voorkomen. Let bij de montage ook op het feit dat een thermostatische radiatorkraan nooit met de knop naar boven mag worden gemonteerd.

 

Is er keuze in materiaal?

Aluminium en staal zijn de meest voorkomende materialen.

  • Aluminium
    Is vochtbestendig, roestvrij en energiezuinig. Ook warmt het materiaal snel op en koelt snel af. Vanwege het lichte gewicht is deze radiator eenvoudig te monteren. De keuze in aluminium is minder groot dan bij het materiaal staal. Maar het is wel een betere warmte geleider. 
  • Staal
    De meeste radiatoren zijn van staal. Het materiaal warmt goed op en geeft aangename warmte. Een stalen radiator is voorzien van een laklaag. Een goede ventilatie in de badkamer is belangrijk om te voorkomen dat de lak op de lange termijn aangetast wordt door vocht. Stalen radiatoren zijn verkrijgbaar in allerlei designs.  

Stalen designradiator >

Aluminium designradiator >

 

Wat zijn de mogelijkheden in stijl?

De verwarming in de badkamer is niet langer een eenvoudige verwarming. Het is een radiator die gezien mag worden. Eigenlijk kan het wat de radiator betreft niet gek genoeg. Maar je mag het natuurlijk ook nog steeds eenvoudig houden. Handig én heel leuk: een handdoekbeugel voor de radiator. Altijd genieten van voorverwarmde handdoeken.

 

Is onderhoud nodig bij een radiator?

Om langer te genieten van de radiator is schoonmaken belangrijk. De buitenzijde van een radiator is gemakkelijk in onderhoud. De radiator maak je schoon met een vochtige, zachte doek of met gewoon zeepwater. Let op: agressieve schoonmaakmiddelen, zuurhoudende en schurende middelen kunnen de laklaag van de radiator aantasten. Deze schade valt vaak buiten de garantie.

 

Waarom vloerverwarming?

Je hebt nooit meer koude voeten als je een warm bad of warme doucheruimte uitstapt. Vloerverwarming kan de hoofdverwarming zijn. Dan heb je geen radiator meer nodig en bespaar je dus ook ruimte. Maar een radiator voor extra warmte is ook mogelijk. Naast warme voeten geeft vloerverwarming een gelijkmatige warmte. Wat comfortabel aanvoelt. En ook heel fijn: minder stof in de ruimte. Er is bijna geen circulatie van lucht waardoor stof minder door de ruimte dwarrelt.

Bestel hier Elektrische Vloerverwarming >

 

Wat is spiegelverwarming?

Wil je niet langer een beslagen badkamerspiegel na elke douchebeurt? Dat kan met spiegelverwarming. Anti-condens spiegelverwarmingselementen zorgen ervoor dat de badkamerspiegel nooit meer condens heeft. Na een douchebeurt kun je direct de spiegel gebruiken. Spiegelverwarming wordt op de achterzijde van de spiegel aangebracht. Let er wel op dat knippen in de folie niet mag. Kijk daarom goed naar het formaat. Bestel de verwarmingsset wel net iets kleiner dan het formaat van de spiegel. Dit om te voorkomen dat er aan de onderkant of zijkant iets van het element uitsteekt. Een belangrijke tip: sluit de spiegelverwarming aan op de lichtschakelaar in de badkamer. De spiegel wordt op deze manier niet continue verwarmd waardoor je stroom bespaart. 

Bekijk hier de Spiegelverwarming >