Wat is een buffervat?

Een buffervat is een vat om energie in water op te slaan. Opgewekte energie welke niet direct gebruikt wordt, wordt hier dus in opgeslagen zodat het later gebruikt kan worden. Dit dient ter ondersteuning van een verwarmingsinstallatie in huis.

Het rendement van de verwarmingsinstallatie wordt vergroot door een buffervat. Het warme water dat niet meteen nodig is, blijft in het vat op temperatuur. Via een warmtewisselaar kan deze warmte later worden gebruikt voor warm tapwater of verwarming van de woning. De opgewekte energie wordt op deze manier effectiever benut.

Zijn er meerdere warmtebronnen in huis? Dan is een buffervat erg interessant. Bij meerdere warmtebronnen is het mogelijk om eerst de duurzaamste en/of goedkoopste warmtebron voorrang te geven.

Cartouche

Vaak geldt hoe groter het buffervat, hoe meer warmte er kan worden opgeslagen. Echter is er in veel huizen weinig ruimte voor een groot buffervat. Er kan dan gekozen worden voor plaatsing buiten of zelfs onder de grond.


Kiezen voor een buffervat of een warmwaterboiler?

Is het warme water alleen nodig voor in de badkamer en/of keuken? Dan is het ook mogelijk om voor een een warmwaterboiler te kiezen. Een warmwaterboiler is alleen ontworpen om warm water te produceren. Het voordeel van een boiler is dat er direct een hoeveelheid warm water beschikbaar is.

Een buffervat daarentegen is verbonden met het verwarmingssysteem en ontworpen om de overtollige warmte in het water op te slaan en die later te gebruiken. Effectief en duurzaam.


J

Geen begrippen

XYZ

Geen begrippen