Wat is een flens (douchegoot)?

Een flens is een platte rand aan de buitenkant van de douchegoot. Deze rand zorgt ervoor dat de tegels beter aansluiten op de douchegoot. Ook wordt de vloer afgesloten voor het water dat uit de douchekraan stroomt. Dat gebeurt dankzij een waterkerende laag tussen de vloer en de flens die water tegenhoudt in het geval dat het onverhoopt langs de flens stroomt.


Vloerflens of muurflens

Er bestaan twee soorten flenzen: een muurflens en een vloerflens.

De vloerflens is een liggende rand waar de vloertegel op gelegd kan worden, terwijl een muurflens een opstaande rand is waar de wandtegel tegenaan komt. Zowel de liggende rand als de opstaande rand zit vast aan de douchegoot en steekt een stukje uit.

Vloerflens
Vloerflens
Muurflens
Muurflens

Een muurflens is vaak een combinatie van een liggende rand en een opstaande rand zodat er extra zekerheid is als de douchegoot direct tegen de muur is geplaatst. Die extra zekerheid is prettig, omdat de overgang van vloer naar wand een gevoelige plek is om af te dichten. Zo is het zeker dat ook die plek waterdicht blijft.

Als de douchegoot een stuk van de muur af geplaatst wordt, kan alleen een vloerflens gebruikt worden. Het wezenlijke verschil tussen de vloerflens en muurflens is de plek waar de douchegoot geplaatst is en dus waar de flens gelegd moet worden.


Douchegoot zonder flens

Het is niet per definitie nodig om een douchegoot te kiezen met flens. Monteer de douchegoot in dat geval direct in de betonvloer met daar bovenop tegels. Als het beton direct tegen de douchegoot aangesmeerd wordt en de overgang goed dichtgekit wordt, sluit de vloer goed aan en kan water er niet zomaar doorheen. Mochten er later scheurtjes in de kit komen, dan is dit geen probleem omdat het beton waterdicht genoeg is.


J

Geen begrippen

XYZ

Geen begrippen