Een toilet wordt in huis veel gebruikt. Het kan voorkomen dat het toilet stuk gaat. Of je bent op een gegeven moment gewoon klaar met het toilet dat je hebt. Dan is het tijd voor een nieuw toilet. Maar hoe pak je zoiets aan? We zetten de verschillende mogelijkheden voor je op een rij.

Zoals je vast wel weet, zijn er verschillende typen toiletten in de handel. Deze zijn grofweg te verdelen in twee hoofdcategorieën: staande toiletten en hangende wandtoiletten. Wanneer je twee toiletten van hetzelfde type wilt vervangen, dan heb je een relatief makkelijke klus voor de boeg. Het vervangen van een traditioneel staand toilet voor een moderner wandcloset is een grotere opgave.


Hangend toilet vervangen

Heb je nu een wandcloset en wil je deze ook door een wandcloset vervangen? Dan heb je geen moeilijke verbouwing voor de boeg. Maar zo simpel als ‘schroeven los, schroeven vast’ is het ook niet.

 1. Sluit de waterkraan naar het inbouwreservoir af en trek door. Dat zorgt ervoor dat er geen water uit de spoelbak komt, wanneer je de toiletpot los schroeft.
 2. Nu is het mogelijk om het wandcloset los te schroeven en van de muur te verwijderen.
 3. Vanzelfsprekend maak je de muur achter de verwijderde wc goed schoon. Daarna plaats je een nieuwe isolatieplaat, zodat het nieuwe toilet niet kan gaan ‘kraken’.
 4. Controleer eerst of de nieuwe toiletpot op de huidige constructie past. Dat de gaten voor de bevestiging, de spoelwateraanvoer en de vuilwaterafvoer op de goede plekken zitten. Stel de schroeven en verbindingen bij indien nodig.
 5. Hang het nieuwe wandcloset op de plaats en schroef het stevig op zijn plek.

 

 1. Draai de waterkraan naar het inbouwreservoir weer open, zodat de spoelbak zich kan vullen met spoelwater. Test daarna of de spoeling van het nieuwe toilet naar behoren gebeurt.
 2. Werkt het toilet naar behoren? Dan kan er aan de afwerking begonnen worden. Snij de isolatieplaat af met een scherp mes en dicht de voegen met een siliconenkit. Monteer daarna de bij de nieuwe toiletpot passende closetzitting.

Staand toilet vervangen

Het vraagstuk bij een staand toilet is of je gebruik wilt blijven maken van een duobloktoilet of een staand toilet met een hooghangend of laaghangend reservoir, of dat je overstapt naar een ander type. Ook moet je bij je aankoop kijken naar het type afvoer van het nieuwe toilet. Bij het vervangen van een staand toilet door een soortgelijk exemplaar is het stappenschema grotendeels hetzelfde.

 1. Sluit de watertoevoer naar de spoelbak af en leeg het reservoir door nog een keer door te trekken. Zo voorkom je wateroverlast, wanneer je het toilet weghaalt.
 2. Schroef de wateraanvoer van het staande toilet los en verwijder de schroeven waarmee het toilet aan de grond bevestigd is. Til het toilet vervolgens voorzichtig van de afvoer, zodat er niets kapot gaat.
 3. Zet het nieuwe toilet op zijn plek en teken de schroefgaten af. Daarna verwijder je de pot weer en boor je de nieuwe gaten.
 4. Plaats het nieuwe toilet op de juiste plek en sluit de afvoer aan. Zorg ervoor dat de toiletpot waterpas staat, voordat je de schroeven vastdraait. Draai de schroeven niet te vast, om het breken van het keramiek te voorkomen.
 5. Open de watertoevoer naar de spoelbak, zodat het reservoir volstroomt. Test vervolgens de spoelfunctie van het nieuwe toilet.

 

 1. Als alles goed werkt, kan de verbinding van de nieuwe toiletpot en de grond afgewerkt worden met siliconenkit en kan de nieuwe bijpassende toiletbril gemonteerd worden.

Toilet moderniseren: van staand naar hangend

De meest uitgebreide variant van het vervangen van toiletten is het moderniseren van de toiletruimte. Dat houdt in dat je het ouderwetse staande toilet vervangt door een modern hangend toilet. Daarmee haal je ook een verbeterde hygiëne in huis, omdat een wandhangend toilet - en de vloer eronder - beter schoon te houden is. Wel moet je opletten dat de toiletruimte voldoende ruimte heeft om een inbouwreservoir te herbergen. Misschien is het goed te weten dat je voor zowel het inbouwreservoir als het toilet voor een minder diep exemplaar kunt kiezen, waardoor je ruimte kunt winnen.

 1. Ook hier sluit je de waterkraan naar het inbouwreservoir en trek je door. Dit weer om te voorkomen dat er water uit de spoelbak komt, wanneer je de toiletpot los schroeft.
 2. Maak de aansluitingen van de spoelwateraanvoer en de vuilwaterafvoer los en schroef de staande toiletpot los van de grond.
 3. Meet uit of de afvoerpijp van het staande toilet gebruikt kan worden als afvoerpijp bij het vernieuwde wandcloset. Het inbouwreservoir dat gemonteerd moet worden, past niet standaard vlekkeloos op de huidige afvoer.
 4. Plaats het inbouwreservoir. Stel het frame zó af dat het inbouwreservoir de juiste hoogte heeft en het toilet zowel horizontaal als verticaal waterpas hangt.

 

 1. Maak een voorzetwand van gips of hout, zodat het inbouwreservoir mooi weggewerkt kan worden. Vergeet niet de gaten voor de schroeven, aan- en afvoer voor te boren! Daarna betegel je de voorzetwand en voeg je de ruimtes tussen de tegels.
 2. Ook hier gebruik je weer een isolatieplaat, om het ‘kraken’ van het nieuwe toilet te voorkomen.
 3. Hang het hangend toilet op, sluit de wateraanvoer en -afvoer aan en schroef de wc stevig op zijn plek.
 4. Open de waterkraan naar het inbouwreservoir en test of de spoeling en de afvoer naar behoren werken.
 5. Daarna kan er aan de afwerking van het nieuwe wandcloset begonnen worden. Snij het isolatiematje achter het toilet af, werk de voeg af met siliconenkit en monteer het bedieningspaneel voor de ‘final touch’.

Zoals je ziet, is een toilet vervangen best zelf te doen. Als je maar de tijd neemt om alle stappen goed voor te bereiden en netjes af te werken. Als het vervangen gelukt is, kun je elke keer met een goed gevoel ‘de troon’ in het kleinste kamertje bestijgen.

 • Youtube
 • Instagram
 • Pinterest
 • Klantwaardering

  • iDeal
  • Bancontact
  • Visa
  • Mastercard
  • in3
  • Klarna
  • Trust Ecommerce Europe
  • Thuiswinkel Waarborg
  • Beslist

  © 2013 - 2023 - Badkamerwinkel.nl

  Alle prijzen zijn inclusief BTW
  Webshop en winkelprijzen zijn gelijk