Duurzame keuze: een waterbesparende douchekop

Het zal je niet ontgaan zijn: de energieprijzen schieten momenteel door het dak. Je kunt verschillende dingen doen om energie te besparen. Natuurlijk zijn er de voor de hand liggende tips. Zet de verwarming een paar graden lager, zorg voor een goed geïsoleerd huis of stap over op zonne-energie. Maar wist je dat je ook veel kunt besparen tijdens het douchen? Beperk het aantal minuten dat je doucht of douche zelfs koud. Of schaf een waterbesparende douchekop aan. Geen zorgen, je doucht net zo lekker als anders maar bespaart tegelijkertijd water en energie. Win-win situatie toch?


Verbruik minder energie en bespaar water en geld

Een waterbesparende douche verbruikt ongeveer 40% minder water dan een normale douchekop. Voor een gemiddeld huishouden geldt dat zij tot 7.500 liter warm water en 40 m3 gas kunnen besparen. Als je onder de douche staat, voel je niet veel van die waterbesparing. De technieken zijn namelijk sterk verbeterd waardoor je weinig verschil merkt vergeleken met een normale douchekop.


Hoe werkt een waterbesparende douchekop?

Nu vraag je je misschien af waardoor een waterbesparende douchekop zoveel zuiniger is dan een normale douchekop. Dat komt omdat waterbesparende douchekoppen zijn voorzien van een ingebouwde doorstroombegrenzer. Die ingebouwde doorstroombegrenzer zorgt ervoor dat de hoeveelheid water die door de douchekop stroomt beperkt wordt.

De hoeveelheid water die door de douchekop stroomt wordt aangeduid met de volumestroomklasse. In het overzicht hiernaast zie je per klasse op hoeveel liter water per minuut dit neer komt.

Een waterbesparende douche wordt aangeduid met klasse Z. Waterbesparende douches in deze klasse verbruiken slechts tussen de 4,3 en 6,9 l/min. Als je op zoek bent naar een zuinige douchekop, dan kun je beter geen exemplaar kiezen met klasse D. Een douche met deze klasse zal namelijk tussen de 17,4 en 21,9 liter water per minuut besparen.

Normale douchekoppen zullen in volumestroomklasse S vallen. Een normale douchekop verbruikt gemiddeld genomen namelijk 10 liter water per minuut. Dat terwijl een waterbesparende douchekop slechts 5 liter water per minuut zal doorlaten.

Met de tabel hiernaast kun je dus eenvoudig zien hoeveel liter water jouw douche per minuut verbruikt. Is jouw douche niet waterbesparend? Dan kan het dus al 5 liter per minuut schelen. Als je bedenkt dat we gemiddeld 8 minuten onder de douche staan en we een aantal keer per week douchen, kan dat ontzettend veel schelen.


Wat kost een waterbesparende douchekop?

Natuurlijk bespaart een waterbesparende douchekop je veel energie en geld per jaar. Maar hoeveel geld ben je kwijt voor de aanschaf van een waterbesparende douchekop?

Houd er rekening mee dat je ongeveer €40,- kwijt bent voor een waterbesparende handdouche. Een hoofddouche zal al snel minimaal €70,- kosten. Natuurlijk geldt dat hoe groter de douchekop is en hoe meer functies deze heeft, des te hoger de kosten zullen zijn.

Over het algemeen scheelt het ook welke kleur douchekop je op het oog hebt. Kies je voor een touch of gold voor in jouw strakke badkamer? Of heb je liever een stoer zwart exemplaar voor jouw industriële badkamer? Dan ben je waarschijnlijk meer geld kwijt dan aan een exemplaar in de kleur chroom.

Wil je graag inspiratie op doen? Verschillende mensen gingen je voor met een nieuwe douchekop!


Ons advies is om vooraf goed na te denken hoeveel je wilt uitgeven aan een waterbesparende douchekop. Op onze website kun je vervolgens eenvoudig een prijsrange instellen. Zo weet je zeker dat je alleen waterbesparende douchekoppen te zien krijgt die binnen jouw budget passen.


Welke waterbesparende douchekoppen vind je op onze website?

Lijkt een waterbesparende douchekop je wel wat? Dan ben je bij ons aan het juiste adres! Je vindt op onze website namelijk waterbesparende douchekoppen in allerlei kleuren, soorten en maten.

Zo kun je natuurlijk kiezen tussen een hoofddouche of een handdouche. Je hebt ook keuze hoe groot de douchekop moet zijn. Een grotere douchekop zorgt voor een luxere ervaring tijdens het douchen. Ga je voor een klein exemplaar met een diameter van 130 mm? Of wil je graag een grote waterbesparende douchekop met een diameter van 310 mm? Dat is aan jou!

Op onze website vind je waterbesparende douchekoppen van de beste merken. Dankzij merken als GROHE, hansgrohe en Hotbath ben je verzekerd van hoge kwaliteit. Deze merken rusten hun douchekoppen uit met waterbesparende technieken. Welke technieken dat zijn? We nemen het graag even met je door.


Waterbesparende douchekoppen van GROHE

De waterbesparende douchekoppen van GROHE worden aangeduid met het kenmerk GROHE EcoJoy. EcoJoy is de verzamelnaam voor alle waterbesparende functies die de douchekoppen bevatten.

Kies je voor een douchekop met EcoJoy? Dan verbruik je eenvoudig minder water en energie. Dat komt door verschillende innovatieve eigenschappen.

Zo zorgt de geïntegreerde doorstroombegrenzer ervoor dat de hoeveelheid water die door de douchekop stroomt beperkt wordt. De EcoButton verschuif je om een waterbesparende functie te activeren en met de SprayDimmer switch je tussen meerdere waterbesparende straalsoorten. De DreamSpray technologie zorgt er juist voor dat het water gelijkmatig over de sproeigaatjes verdeeld wordt. Zo blijft het comfort tijdens het douchen onverminderd hoog.

Natuurlijk verschillen de functies per douchekop. In de productomschrijving van een GROHE douchekop vind je eenvoudig terug van welke waterbesparende functies deze voorzien is.


22 reviews
 • Materiaal : Kunststof
 • Min. mengwaterverbruik tappunt : 8.5 l/min
 • Volumestroomklasse : Z
Speciale prijs € 90,02 Normale prijs € 166,58
Speciale prijs € 617,66 Normale prijs € 1.571,48
Speciale prijs € 710,54 Normale prijs € 1.568,04


Waterbesparende douchekoppen van Hotbath

Het merk Hotbath heeft twee functies ontwikkeld om water te besparen tijdens het douchen. Zo kun je heerlijk ontspannen douchen, heb je minder water nodig én bespaar je geld.

Het Shower Power Systeem (SPS) zorgt ervoor dat het water gelijkmatig verdeeld wordt binnen de douchekop. Op die manier ervaar je veel comfort tijdens het douchen, maar is de watertoevoer minimaal.

Het is hierbij wel belangrijk dat jouw CV ketel het aankan om het water te verwarmen voor jouw douchekop. Heb je bijvoorbeeld een douchekop met een doorsnede van 25 centimeter of hoger? Dan heb je minimaal een CW4 ketel nodig. Anders komt er te weinig water uit de douchekop en dat zou zonde zijn.

De andere waterbesparende functie die Hotbath heeft ontwikkeld voor haar douchekoppen is het Ecoair systeem. Bij dit systeem wordt er lucht toegevoegd aan het water.

Hoe werkt het precies? In het kogelgewricht van de douchekop is een vernauwing aangebracht. De snelheid van het water gaat hierdoor omhoog waardoor er drukverlaging ontstaat.

Dit zorgt ervoor dat er lucht wordt aangezogen dat vermengd wordt met water. Die combinatie stroomt vervolgens uit de douchekop.

Geen zorgen, met een Ecoair douchekop lever je niets in op comfort. Je ervaart nog steeds dezelfde luxe en ontspanning.

Of een Hotbath douchekop voorzien is van het Shower Power System of het Ecoair systeem vind je eenvoudig terug in de productomschrijving van de douchekop.


Hotbath Mate hoofddouche vierkant 30 cm, geborsteld nikkel
Magazijndeals
 • Accentkleur : Overig
 • Draadaansluiting : Binnendraad
 • Maat draadaansluiting (inch) : 1/2"
Speciale prijs € 765,00 Normale prijs € 828,85
 • Diameter douchekop : 130 mm
 • Accentkleur : Overig
 • KIWA-keur : Nee
Speciale prijs € 59,00 Normale prijs € 66,55
 • Vorm : Rond
 • Maat draadaansluiting (inch) : 1/2"
 • Diameter douchekop : 200 mm
Speciale prijs € 339,00 Normale prijs € 363,00


Waterbesparende douchekoppen van hansgrohe

De douchekoppen van hansgrohe die uitgerust zijn met de EcoSmart technologie kunnen tot wel 60% minder water verbruiken dan andere producten. Dat komt door de slimme doorstroombegrenzing, speciale straalopeningen en het bijmengen van lucht.

Het maakt niet uit hoe hoog de waterdruk is, want de precisie-O-ring reageert flexibel op de waterdruk en regelt op die manier de waterhoeveelheid.

Is de waterdruk te hoog? Dan verkleint de ring de opening. Is de druk juist te laag? Dan wordt de opening vergroot. Het water stroomt in elk geval constant door.

Bij hoofd- en handdouches komt het erop neer dat het waterverbruik maximaal 9 liter per minuut is. Omdat je een lager energieverbruik hebt, stoot je minder CO2 uit en heb je minder kosten. Daar wordt jouw portemonnee blij van en jij vast ook.

Ook de AirPower techniek maakt een hansgrohe douchekop waterbesparend. Bij deze techniek mengt water met lucht. Hierdoor wordt de straal voller en sterker.

In de productomschrijving van een hansgrohe douchekop kun je eenvoudig zien of deze is uitgerust met de EcoSmart of AirPower technologie. Zo weet je zeker dat je een waterbesparende douchekop koopt.


hansgrohe Croma hoofddouche 280 1 straalsoort, mat zwart
Magazijndeals
 • Voorsprong : 280 mm
 • Antikalksysteem : Ja
 • Plafondmontage : Ja
Speciale prijs € 410,66 Normale prijs € 642,57
 • Vorm : Rechthoekig
 • Max. tapcapaciteit (bij 300 kPa) : 7.4 l/min
 • Lengte douchearm : 390 mm
Speciale prijs € 512,00 Normale prijs € 963,16


Meer informatie

Wil je meer weten over waterbesparende douchekoppen? Of heb je een vraag over een specifieke douchekop? Neem dan contact op met onze klantenservice. Onze adviseurs beantwoorden graag al je vragen.

We hebben ook een adviespagina over hoofddouches en een over handdouches. Hier vind je ook meer informatie.

Je bent natuurlijk ook van harte welkom in een van onze winkels. Hier kun je verschillende waterbesparende douchekoppen bewonderen. Ook krijg je van onze specialisten het beste advies zodat je uiteindelijk de waterbesparende douchekop vindt die helemaal past bij jouw wensen.


heroicons/solid/location-marker
heroicons/solid/location-marker
Nieuwegein
Bezoek winkel >
heroicons/solid/location-marker
Wateringen
Bezoek winkel >
heroicons/solid/location-marker