Hoe werkt een vorstvrije buitenkraan?

 

Met het wisselende weer in ons land kan het zomaar zijn dat we te maken krijgen met vorst. Als het vriest, is het belangrijk om de watertoevoer van je buitenkraan af te sluiten. Als het water bevriest en uitzet, kunnen de leidingen namelijk kapot springen. Met een vorstvrije buitenkraan, ook wel vorstbestendige gevelkraan genoemd, hoef je de buitenkraan niet van het water af te sluiten. Bij deze kraan is de leiding na het dichtdraaien van de kraan namelijk altijd leeg. Een vorstvrije buitenkraan is daarom een goede, onderhoudsvrije oplossing voor koude nachten en winterdagen.


Hoe werkt een vorstvrije buitenkraan?

Vorstvrije buitenkranen zijn door een ingebouwde, automatische leegloopinrichting beveiligd tegen bevriezen, zelfs als er een slang aan gekoppeld is. De geïntegreerde keerklep zorgt er namelijk voor dat er geen water in de installatie kan terugstromen. De leiding naar de kraan is na het sluiten dus altijd leeg.


Waarom een vorstvrije buitenkraan?

Veel mensen vergeten om de kraan van het water af te sluiten en leeg te laten lopen als het kouder wordt. Dit kan veel schade met zich meebrengen. Als het water bevriest en uitzet, kunnen de leidingen kapot springen. Dit zorgt weer voor lekkage. Naast een vervelende lekkage, verspil je ook nog eens veel water omdat je er vaak pas achter komt dat de kraan lekt, als deze weer helemaal ontdooid is. Doordat de kraan lange tijd heeft gedruppeld en van binnen ook vochtig is, kunnen er onderdelen in de kraan kapot gaan door bevriezing. Omdat een vorstvrije buitenkranen automatisch leegloopt na het sluiten van de kraan, heb je bij dit type buitenkraan geen last meer van dit probleem.

Waarom een vorstvrije buitenkraan?

Hoe voorkom je dat een buitenkraan gaat lekken?

Hoewel het zelden voorkomt, kan ook een vorstvrije buitenkranen gaan lekken. Natuurlijk niet door bevriezing, maar er kan altijd een rubbertje of ventiel verslijten. Om dit te voorkomen is het belangrijk dat je de kraan niet te strak dichtdraait. Op deze manier vervormt het rubbertje minder snel. De kraan wordt namelijk niet dagelijks gebruikt, waardoor het rubbertje sneller uitdroogt. Het is ook altijd goed om de kraan af en toe enkele seconden te laten lopen als deze een tijdje niet gebruikt is. Zo blijft het rubbertje vochtig.


Waarom een vorstvrije buitenkraan?

Wat te doen als de buitenkraan lekt?

Als je geen vorstvrije buitenkranen hebt, of als je deze wel hebt maar er bijvoorbeeld een ventiel versleten is, kan de kraan toch onverhoopt gaan lekken. Maar wat moet je doen als dit toch gebeurt? Allereerst is het belangrijk om te kijken naar de oorzaak. Als het teflontape bijvoorbeeld verouderd is, kan er een nieuw stuk tape om het schroefdraad gewikkeld worden.

Als je er niet uit komt, is het natuurlijk altijd verstandig om een professional in te schakelen die de kraan kan repareren of vervangen. Als je ervoor kiest om de buitenkraan te vervangen, is het zeker aan te raden om voor een vorstvrije buitenkranen te gaan. Zo wordt de kans op lekkage in de toekomst vele malen kleiner.