We staan er meestal niet bij stil hoeveel gas we gemiddeld op een dag verbruiken, maar dit is vaak meer dan we denken. Douchen is misschien wel één van de grootste gasverbruikers. Daarom vertellen wij je graag hoe je ervoor kan zorgen dat je minder gas verbruikt tijdens het douchen.


Hoeveel gas kost douchen gemiddeld?

Om te kunnen besparen op gas, is het allereerst belangrijk om te weten hoeveel gas we gemiddeld verbruiken tijdens het douchen. Tijdens een gemiddelde douchebeurt van 5 minuten verbruik je 50 liter water. Om dit water te verwarmen is ongeveer 0,2 m3 gas nodig. Als jijzelf en bijvoorbeeld 3 gezinsleden dagelijks 5 minuten douchen, betekent dit dat er per dag 0,8 m3 gas nodig is om het douchewater te verwarmen. Per jaar komt dit neer op een gasverbruik van 292 m3 voor het hele gezin om met warm water te douchen. Echter douchen veel mensen langer dan 5 minuten. Bereken dan ook voor jezelf of jouw huishouden hoeveel gas jullie ongeveer per jaar verbruiken bij het douchen.

GROHE Grohtherm 800 thermostatische douchekraan, chroom

Hoe kun je besparen op gas?

Het is natuurlijk zonde als je onnodig veel gas verbruikt, voor het milieu en voor je eigen portemonnee. De makkelijkste manier om te besparen is om vaker te kiezen voor een korte douche in plaats van een warm bad. Tijdens het nemen van een bad verbruik je namelijk ongeveer 65 liter water. Dit betekent dat je met 5 minuten douchen (50 liter) minder gas verbruikt. Het is hierbij dus wel belangrijk om niet te lang te douchen, anders is een bad in verhouding weer voordeliger

Daarnaast zou je ook nog een waterbesparende douchekop of doucheset kunnen aanschaffen. Veel van onze douchesystemen bevatten automatisch een waterbesparende functie. Op deze manier hoef je niet in te leveren op comfort en doe je tegelijkertijd toch iets goeds. Bekijk hier onze waterbesparende hoofddouches en waterbesparende handdouches. Als je meteen voor een hele nieuwe set gaat, kun je hier onze waterbesparende regendouches bekijken.

Als laatste raden we je aan om een thermostaatkraan aan te schaffen, als je deze nog niet hebt. Met een thermostaatkraan wordt het water sneller warm en blijft deze op de gewenste temperatuur. Ook op deze manier kun je veel gas besparen.


Nog meer manieren om te besparen

Naast dat douchen veel gas kost, kost het ook nog eens veel water. Als je van de tip om minder lang te douchen gebruik maakt, bespaar je hier natuurlijk ook al meteen water mee. Ook een waterbesparende hoofddouche of handdouche helpt hieraan mee.

Als je alles wil weten over waterbesparend douchen, kun je het beste ook deze blog eens lezen. Hierin vertellen we je al onze tips om water te besparen tijdens het douchen.

Waar je ook op kunt besparen, is natuurlijk de douche zelf. Als je toch voor een waterbesparend exemplaar gaat, kun je maar beter meteen voor een voordelige douche gaan van goede kwaliteit.

Regn thermostatische regendouche, geborsteld koper

Bijpassende producten

5 reviews
  • Met omstelinrichting : Ja
  • Accentkleur : Overig
  • Aantal grepen : Tweegreeps
Speciale prijs € 915,00 Normale prijs € 1.022,45
hansgrohe Vernis Blend thermostatische EcoSmart regendoucheset 112,4 cm, mat zwart hansgrohe Vernis Blend thermostatische EcoSmart regendoucheset 112,4 cm, mat zwart
Te zien in de winkels
Speciale prijs € 434,83 Normale prijs € 697,87
  • Maat draadaansluiting (inch) : 1/2"
  • Draadaansluiting : Binnendraad
  • Vorm : Rond
Speciale prijs € 425,00 Normale prijs € 465,85
Speciale prijs € 339,00 Normale prijs € 363,00