Elke keer dat je in jouw badkamer bent, wil je blij zijn met de ruimte. Maar door het kalk in het water krijg je lelijke kalkvlekken op de muur en kunnen de gaatjes in de douchekop verstopt raken. Om dit soort problemen door kalkafzetting te voorkomen, zul je jouw douche regelmatig schoon moeten maken.

Je kunt kalk op verschillende manieren verwijderen. Dit kan door middel van een speciaal ontkalkingsmiddel (volg de instructies op de verpakking), maar ook heel goed met een traditioneel natuurproduct als schoonmaakazijn.


 

Hoe maak ik de douchekop schoon?

Wanneer je de douchekop kunt losdraaien, is het schoonmaken eenvoudig. Je draait de douchekop los, laat de douchekop een nachtje in schoonmaakazijn (twee delen schoonmaakazijn en een deel warm water) staan, borstel daarna de resten weg, spoel tenslotte de douchekop goed schoon en monteer deze weer.

Bij de moderne douchesystemen met een vaste douchekop is het ontkalken een beetje bewerkelijker. Met het mengsel van aangelengd natuurazijn in een plantenspuit, waarmee je de douchekop regelmatig inspuit, of een plastic zak, die je met een stevig elastiek aan de douchekop bevestigt, krijg je hetzelfde effect. Ook hier levert geduld en een borstel het beste resultaat.


Kan ik kalkaanslag voorkomen?

Kalkaanslag is nooit helemaal te voorkomen. De beste remedie om kalkvlekken te beperken, is alles afdrogen. Voor de douchewand kun je heel eenvoudig een een douchewisser kopen. Wanneer je daarmee na elke douchebeurt de douchewand droogmaakt, voorkom je de grootste delen van de kalkafzetting. Hetzelfde geldt voor de douchekop. Door na iedere douchebeurt de douchekop af te drogen met een droge en zachte handdoek. Daarmee laat je de oppervlakten droog achter en krijgt kalkvorming minder kans.


Installeer een waterontharder

Wanneer je in een gebied woont waar je leidingwater met een hoge hardheid geleverd krijgt, is het misschien een goed idee om een wateronthardingssysteem te monteren. Dit systeem zorgt ervoor dat het leidingwater dat jouw huis binnenkomt, minder schade aan jouw (af)wasmachine, cv-ketel en andere watergebruikende machines toe brengt. Bovendien zal ‘zachter water’ het gebruik van shampoo, zeep en wasmiddel verminderen. Als je een waterontharder installeert, heb je minder last van kalkvorming.