Een badkamerspiegel lijkt maar een klein onderdeel van je badkamer, terwijl de badkamerspiegel juist de eyecatcher van je badkamer kan zijn, als je de juiste kiest! Met een spiegel kun je onder andere optisch extra ruimte creëren. Een grote badkamerspiegel zorgt er bijvoorbeeld vaak voor dat je badkamer groter lijkt.

Dit komt omdat je in de spiegel ook nog een gedeelte van je badkamer kunt zien. Dit ziet er een stuk ruimtelijker uit in vergelijking met een hele tegelmuur, dit sluit de ruimte namelijk weer veel meer af. Om er echt een blikvanger van te maken, kun je ook kiezen voor een badkamerspiegel met verlichting. Met licht kun je veel effecten creëren om zo de nadruk nog meer op de spiegel te leggen. Wij laten je zien welke soorten spiegelverlichting er zijn en wat je hiermee kunt bereiken.


Spiegel met verlichting

Een badkamerspiegel met LED-verlichting is naast functioneel ook decoratief. Daarom is het belangrijk om een spiegel te kiezen die goed tot zijn recht komt in jouw badkamer. Heb je bijvoorbeeld liever een ronde spiegel met verlichting of een rechthoekige spiegel met verlichting? Naast verschillende vormen hebben deze spiegels ook verschillende afmetingen. Als je er één geheel van wilt maken met je badmeubel en wastafel, dan kun je bij een rechthoekige spiegel het beste kiezen voor een variant die even breed is als de wastafel. Met een ronde spiegel kan het juist weer mooier zijn als deze kleiner is dan de wastafel.

Het is ook mogelijk om een spiegel aan te schaffen waar spiegelverlichting én spiegelverwarming in zit. Zo kun je na het douchen meteen weer gebruik maken van de spiegel, omdat deze niet beslagen is. Wij hebben verschillende merken spiegels waar LED-verlichting en soms ook al spiegelverwarming in zit. Bijvoorbeeld spiegels van LoooX, Wiesbaden, Villeroy & Boch en ons eigen merk Sub. Genoeg keuze dus!

 


Spiegelkast met verlichting

Als je een kleinere badkamer hebt, dan is het praktischer om een spiegelkast op te hangen in plaats van een normale spiegel. Met een spiegelkast heb je namelijk veel meer ruimte om spullen in op te bergen, zonder dat de hele badkamer vol komt te staan. Omdat het een zwevende kast is, lever je namelijk niet in op ruimte in je badkamer. Ook spiegelkasten bestaan er met en zonder verlichting. De meest voorkomende vorm van spiegelkastverlichting is een balk van licht die je bovenop de spiegelkast kunt bevestigen.

Je kunt ook kiezen voor een spiegelkast met verlichting in de deuren zelf. Dit kan zijn in de vorm van een hele rand met verlichting in de spiegeldeuren. Maar het kunnen ook twee balken zijn aan de zijkanten van de spiegel of juist alleen aan de bovenkant van de spiegel. Zo heb je extra opbergruimte én kun je de luxe van spiegelverlichting ervaren.


 

Make up spiegel met verlichting

Naast ‘gewone’ badkamerspiegels met verlichting en badkamerkasten met verlichting, bestaan er ook make up spiegels met verlichting. Dit werkt eigenlijk hetzelfde, maar dan is de spiegel kleiner en heeft deze vaak aan één kant een inzoomfunctie. Dit is handig voor bijvoorbeeld opmaken óf scheren. Er bestaan staande make up spiegels, maar ook spiegels die aan de muur gemonteerd kunnen worden. Je zou de make up spiegel op deze manier ook naast de grote spiegel kunnen hangen of zelfs met een zuignap op de spiegel kunnen bevestigen. Niet alle make up spiegels hebben verlichting, dus kijk hier goed naar bij de aanschaf van zo’n spiegel.


Verschillende soorten spiegelverlichting

Naast verschillende vormen, maten en merken spiegels, zijn er ook nog verschillende soorten spiegelverlichting. Hierbij maken we onderscheid tussen directe en indirecte verlichting.

Directe spiegelverlichting is verlichting op de spiegel zelf. Dit zorgt voor minder schaduw op het gezicht en is het beste licht om je bijvoorbeeld bij op te maken of te scheren. Make up spiegels zijn dan ook voorzien van directe verlichting.

Indirecte spiegelverlichting zorgt voornamelijk voor meer sfeer. Dit wordt gecreëerd door middel van licht achter de spiegel. Op deze manier schijnt het licht sfeervol langs de wanden. In sommige gevallen kun je ook nog kiezen voor verlichting waarbij je zelf een lichtkleur kunt kiezen.


Losse spiegelverlichting

Veel van onze spiegels hebben LED-verlichting ingebouwd. Mocht je al een spiegel hebben en toch gebruik willen maken van spiegelverlichting, dan kun je ook voor losse spiegelverlichting kiezen. Voor directe verlichting kun je het beste een losse balk boven de spiegel plaatsen. Je krijgt het beste licht als je een brede balk gebruikt. Voor indirecte spiegelverlichting kun je gaan voor LED-strips, deze kun je achter de spiegel aan de zijkanten plaatsen.

Als je een spiegelkast zonder verlichting hebt, kun je bovenop de spiegelkast eventueel ook een balk met verlichting monteren.