Van visgraat tot kruisverband: welk tegelverband kies jij?

Stel je voor: je hebt net jouw nieuwe tegels gekocht en kunt ze op de wand of vloer gaan plaatsen. Je kunt dan kiezen voor allerlei verschillende tegelpatronen. Een kruisverband, ook wel volsteenverband genoemd, is de meest voorkomende. Of je gaat juist voor iets unieks, zoals visgraat of blokverband. De mogelijkheden zijn per soort tegel verschillend. We zetten ze graag voor je op een rijtje!


Geschikt voor vierkante of rechthoekige tegels

Het meest gebruikte tegelverband voor wandtegels is het kruissteenverband. Dit wordt ook wel volsteenverband genoemd. Bij dit verband worden de tegels recht boven en naast elkaar gelegd. De naam van dit verband komt voort uit het patroon van de voegen: een kruis.

Het grote voordeel van dit verband is dat het geschikt is voor verschillende formaten. Het maakt voor dit verband dus niet uit of je nu grote tegels of kleine tegels hebt. Bovendien kun je het verband toepassen op verschillende vormen. Denk aan Friese witjes, langwerpige tegels of Marokkaanse zellige tegels.

Tip: plaats de langwerpige tegels staand en volg een van dé trends van dit moment.

Geschikt voor vierkante of rechthoekige tegels

Dit patroon wordt ook wel een metselverband genoemd. Je ziet dit tegelverband immers vaak bij bakstenen. Bij dit patroon begint de volgende rij tegels halverwege de tegel ervoor.

Net als het kruissteenverband ziet ook het halfsteenverband er rustig uit, maar dan met een speelse touch. Bovendien kun je ook dit tegelpatroon in de badkamer staand toepassen.

Voor dit tegelverband kun je het beste kleine vierkante of rechthoekige tegels gebruiken. Dan komt het effect het beste naar voren.

Geschikt voor vierkante of rechthoekige tegels

Dit tegelverband heeft hetzelfde principe als het halfsteenverband. Maar zoals de naam al doet vermoeden begint de volgende rij tegels hier op een kwart van de vorige tegel. Op deze manier oogt de ruimte nog steeds rustig, maar krijgt het ook een uniek effect.

Geschikt voor lange rechthoekige tegels

Het visgraatpatroon is een ware trend en is uit veel huizen niet meer weg te denken. Bij dit patroon worden de rechthoekige tegels in een hoek van 45 graden gelegd. Je krijgt dan een prachtig zigzagpatroon.

We snappen de trend heel goed want een keramisch parket in dit patroon staat prachtig in iedere stijl. Je kunt natuurlijk ook andere rechthoekige tegels gebruiken in verschillende kleuren. Ga voor een neutrale kleur of juist een accentmuur in de kleur roze, groen of blauw.

Voor een extra opvallend effect geef je de voeg een contrasterende kleur. Liever wat subtieler? Hou de voeg dan in dezelfde kleur als de tegel. Mocht je twijfelen over de tegelvoeg kleur, dan kun je inspiratie opdoen in deze blog.

Geschikt voor lange tegels met een punt

Voor dit tegelverband heb je lange tegels nodig. Deze tegels hebben aan weerszijden een punt in een hoek van 45 of 60 graden. Je plaatst de tegels recht tegen elkaar. Eigenlijk is dit verband hetzelfde principe als visgraat, maar dan oogt het wat rustiger.

Geschikt voor zeskanttegels

Hexagon tegels hebben een hele speciale vorm en kunnen daardoor maar op één manier geplaatst worden. Deze tegel leent zich perfect voor een accentmuur in een nisje, douche of achter je badmeubel. Het leuke is dat je verschillende kleuren kunt combineren. Of je gaat voor één kleur, de keuze is aan jou!

Geschikt voor vierkante of geruite tegels

Het grote verschil met het kruissteenverband is dat de tegels hier niet recht boven elkaar worden geplaatst. De tegels liggen schuin en in een ruitvorm.

Wel vormen de voegen ook hier een kruis. Dit verband leent zich uitstekend voor een accentmuur in de douche. Je kunt er natuurlijk ook de hele ruimte mee betegelen.

Geschikt voor kleine rechthoekige tegels

Bij dit tegelverband groepeer je meerdere langwerpige tegels tot een vierkant. Je plaatst het gegroepeerde vierkant vervolgens eerst horizontaal en degene daarna verticaal enzovoort. Dit verband is perfect voor de moderne badkamer.

Geschikt voor lange rechthoekige tegels

Dit tegelverband zien we steeds vaker in de badkamer en doet denken aan het visgraat verband. Waar de tegels bij visgraat diagonaal worden geplaatst, worden ze bij een elleboogverband horizontaal en verticaal geplaatst. Op die manier ziet het er wat strakker uit dan visgraat, maar zorgt het nog steeds voor een apart effect.

Geschikt voor visschub tegels

Tegels in visschub vorm zijn hot en dat snappen wij heel goed! Door ze recht naast elkaar te leggen, passen de tegels mooi in elkaar. Zo krijg je het welbekende visschubpatroon. Je kunt ze natuurlijk ook op z'n kop plaatsen.

De tegels lenen zich perfect voor een accentmuur en zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren.

Geschikt voor visschub tegels

Je kunt de visschub tegels ook in een golvend verband leggen. De tegels worden dan in elkaar gedraaid. Dit zorgt voor een unieke en speelse uitstraling en geeft een echt wow-effect.

Geschikt voor visschub tegels

Tot slot kun je de visschub tegels ook diagonaal leggen in een golfverband. Net als het normale golfverband zorgt ook dit voor een uniek effect.


Meer informatie

Wil je meer weten over de verschillende tegelverbanden? Je kunt altijd contact opnemen met onze klantenservice óf breng een bezoek aan een van onze winkels. Hier kun je ook veel inspiratie opdoen bij onze uitgebreide tegel afdeling!

Maak een afspraak