Wil je de ruimte in jouw woning optimaal benutten? Misschien is het dan een idee om van een ruime zolder een woonzolder te maken! Een slaapkamer is waarschijnlijk het eerste waar je aan zult denken. Dan is het misschien ook wel handig om een toilet op zolder te plaatsen.


Vuilwaterafvoer

Het belangrijkste waar je aan moet denken bij het plaatsen van een zoldertoilet is dat er water op zolder moet zijn. Daarbij gaat het zowel om aanvoer als afvoer. Wateraanvoer zal vaak niet zo’n groot probleem zijn, omdat de cv-ketel vaak op zolder gemonteerd wordt. Waterafvoer, en vooral rioolwaterafvoer, is vaak een groter probleem.

Een vuilwaterafvoer op zolder is niet in elke woning een zekerheid. Een normale afvoerpijp heeft een diameter van 110 mm. Wanneer de standleiding -de centrale afvoer in jouw huis- een kleinere diameter heeft dan 90 mm, kan dit voor problemen met de vuilwaterafvoer zorgen.


Vuilwaterpomp

Als de optimale afvoerdiameter niet aanwezig is, kan de bestaande vuilwaterafvoer naar de zolder worden doorgetrokken. In ons assortiment hebben we alle benodigde afvoerpijpdiameters en koppelingen om dit mogelijk te maken. Het is een arbeidsintensieve klus, maar wel een goede optie.

Een misschien nog praktischere oplossing voor het probleem van het ontbreken van de juiste diameter afvoerleiding, is het installeren van een vermaler met een vuilwaterpomp. In de volksmond heet dit een Sanibroyeur, maar dit is een merknaam die als soortnaam gebruikt wordt. Ook producent Grundfos heeft een uitgebreid assortiment vermalers en vuilwaterpompen.Alles-in-één-oplossing

Natuurlijk snappen we dat zo’n losse doos achter het toilet niet de meest chique oplossing is die je kunt bedenken. Dat vonden ze bij Sanibroyeur waarschijnlijk ook en hebben toen het inbouwreservoir met vermaler en vuilwaterpomp ontworpen. Ook hebben ze een optie om de vermaler en vuilwaterpomp te combineren met het toilet.


Maak slim gebruik van de beperkte ruimte

Natuurlijk is de ruimte op zolder ook niet oneindig. Maak daarom slim gebruik van de ruimte die je op jouw zolder hebt. Plaats het nieuwe toilet onder de schuine kant van het dak. Door te kiezen voor een lager inbouwreservoir, dat speciaal geschikt is voor plaatsing in kleinere ruimtes, kun je zelfs het kleinste hoekje van de zolder nuttig indelen.


Verder...

Wanneer je de zolder ombouwt tot woonzolder is het handig om nog een aantal dingen in het achterhoofd te houden. Wat te denken van een dakkapel voor extra ruimte? Natuurlijk is het ook interessant om een ruimte waar je in de toekomst meer zult zijn ook goed te verwarmen en te isoleren. Onze collega’s in de winkel kunnen je advies geven over de beste verwarming en/of isolatie voor jouw zolder.

Advies nodig?

Kan je na onze tips toch nog wat extra hulp gebruiken? Kom dan gerust langs in één van onze winkels om je daar te laten adviseren!