Bepaal de uitstraling van je badkamer met tegels.

De sfeer in je nieuwe badkamer of toilet wordt voor een heel groot deel bepaald door de tegels. Logisch dat veel mensen lang twijfelen over de juiste tegel. Waar moet je op letten als je tegels gaat uitkiezen?


Bepaal jouw stijl.

Uiteindelijk is het vooral belangrijk om te beginnen met de stijl en de kleuren die je zoekt voor je badkamer. Hou je van een strakke badkamer met neutrale kleuren of mag er wel een accent komen met een aparte kleur of print? Van subtiel tot sprekend, alles is mogelijk. Twijfel je over wat je mooi vindt? Dan is het goed om gewoon weer voorbeelden te bekijken en dan kun je in onze winkels terecht voor advies om knopen door te hakken.


Breng een accent aan.

Veel mensen kiezen voor een tijdloze badkamer. Slim, dan gaat het minder snel vervelen. Het kan echter ook net wat saai zijn. Een veilige keuze is dan om een accent aan te brengen op één plek. Bijvoorbeeld in de douche of bij de wastafel. Dit kun je doen door te kiezen voor een andere kleur, een reliëf, een mozaïek of een tegel met print.


Keramische badkamertegels.

Voor een badkamer of toilet adviseren wij keramische badkamertegels. Dit zijn gebakken tegels. Het hoofdbestanddeel van de tegel bestaat uit klei en zand die gebakken worden op ongeveer 1200 tot 1300° Celsius. Er worden ook mineralen aan de tegel toegevoegd, die de tegel steviger maakt en de tegel de kenmerkende glazuurlaag geeft. Deze laag zorgt ervoor dat de tegel minder gevoelig is voor krassen, vuil en vlekken en de wandtegel wordt hierdoor volledig waterdicht. Een groot voordeel is dat keramische tegels ontzettend gemakkelijk schoon te maken zijn, ook met agressieve schoonmaakmiddelen.


Natuursteen in de badkamer.

Veel mensen houden van de natuurlijke uitstraling van natuursteen. In een badkamer of toilet is het echter lastig om deze tegels mooi te houden. Het is mogelijk om te werken met een coating, maar wij zullen altijd adviseren om voor een keramische tegel te gaan. De ontwikkelingen daar zijn de laatste jaren namelijk zo ver dat het mogelijk is om de looks van natuursteen met een keramische tegel heel dicht te benaderen. Zo profiteer je van het uiterlijk van natuursteen met het gebruiksgemak van een keramische tegel. In onze winkels tref je een uitgebreide tegelafdeling met heel veel mogelijkheden.


Het verschil tussen vloer- en wandtegels.

Er is een verschil in dikte tussen vloer- en wandtegels. Toch zie je vaak dat vloertegels ook op de wand worden gebruikt omdat men ze erg mooi vind. Zo kun je bijvoorbeeld de vloer mooi laten overlopen in één zijde van de wand. Hiermee kun je een bijzondere badkamer creëren, doordat de vloer en de muur met elkaar versmelten. Tegels voor de vloer zijn wel dikker en groter dan wandtegels. Let goed op aan welk soort wand je de tegels dan bevestigd. Ook heb je daar zeer goede lijm nodig die de tegels goed tegen de wand laat hechten. Een professionele tegelzetter weet hier wel raad mee.


Gerectificeerde of niet-gerectificeerde tegels?

Bij een mooi betegelde wand wil je graag een strak eindresultaat. Als de voegen niet recht zijn, zal dat namelijk enorm opvallen. Het is belangrijk om van tevoren even te kijken of je te maken hebt met gerectificeerde of niet-gerectificeerde wandtegels. Gerectificeerde tegels zijn tegels waarvan de zijkanten strak en recht zijn afgezaagd. Vooral voor moderne badkamers kan dit het verschil maken, want gerectificeerde tegels kunnen strakker worden geplaatst met een minimale voeg. Bij niet-gerectificeerde tegels lopen de randen schuin of rond af. Hierdoor ontstaat er ook een bredere voeg. De voeg is dan meestal 3 tot 5 millimeter, terwijl bij gerectificeerde tegels een voeg van 1 tot 2 millimeter kan worden aangehouden, omdat er bijna geen maatverschil tussen de tegels zit. RTT of RETT, oftewel rettificato, staat voor gerectificeerd.


Hardheidsklasse van tegels.

Bij aanschaf van keramische tegelvloeren moet je ook letten op de hardheidsklasse, of slijtklasse van de vloertegel. De hardheidsklasse wordt weergegeven in een PEI1 tot PEI5 norm. Tegels met PEI1 norm zijn het meest gevoelig en kunnen beter niet worden geplaatst op intensief belopen oppervlakken. Tegels met PEI5 zijn juist zeer geschikt voor intensief belopen oppervlakken en zijn geschikt voor terrassen en commerciële doeleinden. Voor de badkamer kan PEI1 wel omdat je daar vaak zonder schoenen loopt, maar meestal wordt voor PEI2 of PEI3 gekozen, zodat de vloeren minder hard slijten.


Antislip voor de tegelvloer in de badkamer.

Het is belangrijk om rekening te houden met water op de vloer van de badkamer. Dit kan ervoor zorgen dat een tegel gevaarlijk glad wordt. Voor de vloer is het dus altijd slim om te kijken naar een tegel die in bepaalde mate antislip heeft. Natuurlijk hoeft dit niet overdreven te zijn, maar er rekening mee houden is wel slim. De antislipwaarde of stroefheid van een tegel wordt aangegeven met de letter R en een cijfer. De testen worden uitgevoerd met olie of water. Afhankelijk van de geteste hellingsgraad krijgt de tegel zijn uiteindelijke antislipwaarde. De meest voorkomende waardes zijn R9 bij normaal gebruik en R10 bij bijvoorbeeld badkamers, keukens e.d., R11, R12 en R13 worden vaak gebruikt bij openbare ruimtes of in de industrie. Voor zwembaden worden vaak nog aanvullende eisen gesteld.


Kijk naar het legpatroon van de tegels.

Bij het uitzoeken van de tegels is het super belangrijk om meteen na te denken over het legpatroon. Dit zal de tegelzetter namelijk precies gaan vragen op een moment dat jij er geen tijd voor hebt en niet weet waar je uit kunt kiezen. De meest voorkomende manier is om tegels recht te leggen of in wildverband. Dit betekent dat de tegels op dezelfde rij liggen of dat de rij een halve tegel of meer verspringt. Ook diagonaal tegelen is mogelijk, al komt dit niet meer zo veel voor. Op het gebied van trends zie je het visgraatpatroon veel. Dit kan met hele kleine of iets grotere tegeltjes en geeft een heel leuk effect.


De juiste voegkleur voor tegels.

Een andere vraag waar je over na wilt denken, is de kleur van de voegen. Het lijkt zo onbelangrijk en vaak zal de tegelzetter naar eigen inzicht iets doen. Maar de voegkleur is zo belangrijk in het uiteindelijke resultaat! Bijvoorbeeld bij een donkere tegel: als je die donker invoegt, wordt het een groot donker geheel. Als je licht invoegt, wordt de voeg een opvallend onderdeel van de wand of vloer en wordt het formaat of de vorm van de tegel benadrukt. En bij een houtlook tegel bijvoorbeeld: bij standaard grijs voegen zie je echt dat het tegels zijn en bij lichtbruin voegen kun je het niet van een echte houten vloer onderscheiden. Een voegkleur is niet goed of fout, maar wél smaakgevoelig!


Gebruik ons grote scherm voor de juiste keuze.

De keuze voor het legpatroon en de voegkleur en -breedte is natuurlijk lastig, omdat je niet even kunt vergelijken. In al onze winkels tref je daarvoor een heel mooi groot scherm aan waarmee de verkoper dit wél met je kan vergelijken! Even een andere voegkleur bekijken en de voeg wat breder of smaller maken, geen probleem. Zo weet je precies wat je kunt antwoorden als de tegelzetter aan jou vraagt hoe hij de tegels moet gaan leggen.