Je zult het je misschien al wel eens afgevraagd hebben: wat kost een badkamer verbouwen? Een badkamer verbouwen, of laten verbouwen, is niet iets wat je vaak zult doen. Waarschijnlijk heb je al een hele tijd gespaard om de verbouwing te bekostigen. Of misschien zelfs een lening afgesloten om de renovatie voor elkaar te krijgen. Maar de belangrijkste vraag bij de verbouwingsplanning is wel: wat kost een badkamer renovatie nou eigenlijk? En wat moet er zoal gebeuren?

Wanneer je niet honderd procent zeker bent van jouw eigen klusvaardigheden, is het waarschijnlijk een goed plan om de verbouwing van de badkamer uit te besteden. Dat is ook een goede manier om ergernissen tijdens het gebruik van de nieuwe badkamer te voorkomen. Je wilt natuurlijk niet dagelijks geconfronteerd worden met tegels die niet recht zitten, een slecht aangesloten douche of een waterdoorlatende douchewand. Maar wat zijn de kosten van het ‘basiswerk’ van de badkamer? Het leggen van de leidingen, het zetten van een extra wandje en andere structurele dingen? We zetten ze voor je op een rijtje.


Huidige badkamer slopen

Stap 1 in het renovatieproces is het slopen van de huidige/oude badkamer. Het strippen van de badkamer is meestal in een dag wel te doen. Met een beetje kennis van zaken is het een klus die je zelf zou kunnen doen. Sluit als eerste de watertoevoer naar de badkamer af. Het zou natuurlijk jammer zijn als de verbouwing met een waterballet begint. Daarna schroef je de kranen los, demonteer je de wastafel en het toilet en haal je de douchecabine of het bad los. Moeten de tegels er ook uit? Huur of koop dan een goede elektrische breekhamer. Want: goed gereedschap is het halve werk! Hetzelfde geldt voor het afvoeren van het gesloopte materiaal uit de badkamer. Ga niet moeilijk doen door al het afval in de vuilcontainer te stoppen. Huur simpelweg een kleine container en laat een professioneel bedrijf het afval afvoeren.

Kosten: het zelf demonteren van de badkamer kost niets, behalve tijd. Gereedschap en een afvalcontainer huren kost minder dan je denkt. Vooral als je even goed op internet zoekt.

 


Tekening

Natuurlijk heb je je al goed voorbereid op de renovatie. Waarschijnlijk heb je samen met onze badkameradviseurs al een maattekening van jouw nieuwe badkamer gemaakt. Waarschijnlijk zijn de bestelde producten al binnen, of worden deze in de komende dagen geleverd. Houd er rekening mee dat een badkamer met meer vierkante meters een duurdere badkamer zal zijn dan een gemiddelde badkamer.

Kosten: wanneer je naar de adviseurs van Badkamerwinkel.nl gaat, krijg je een gratis badkamerontwerp mee naar huis!


 

Leidingwerk

Wanneer je de badkamer wilt renoveren, zul je vaak ook een nieuwe indeling van de badkamer krijgen. Denk van tevoren goed na over de nieuwe indeling van jouw badkamer. Vervang bijvoorbeeld een ligbad dat je weinig gebruikt door een fijne inloopdouche. Maak daar een duidelijke tekening van, of laat onze badkamer adviseurs je hiermee helpen. Aan de hand van die tekening wordt het duidelijk waar en hoeveel leidingen er gelegd of verlegd moeten worden en waar de nieuwe stopcontacten komen.


Stucen van de wanden

Nadat al het leidingwerk in de muren is verwerkt, is het van belang om de muren netjes te laten stucen. Op die manier wordt het tegelzetten een stuk eenvoudiger. De stuc helpt bovendien om de wanden waterdicht te maken. Was je niet van plan om de muren te betegelen? Tegenwoordig is een gestucte muur ook een ware blikvanger in de badkamer!

Kosten: de kosten voor het laten stucen van de badkamer is afhankelijk van de oppervlakte van de muren. Je bent al snel zo’n € 15,- per vierkante meter stucwerk kwijt.

 


 

Betegelen

De laatste stap voordat de ‘functionele onderdelen’ van de badkamer gemonteerd kunnen worden, is het betegelen van de wanden en/of de vloer. Natuurlijk hebben we in ons ruime assortiment veel verschillende kleuren en structuren vloertegels en wandtegels. Een badkamer betegelen is een uitdaging om zelf te proberen. Met een goede ondergrond en het nodige geduld, maak je er vast wat moois van. Als je jezelf zo’n klus niet toevertrouwt, kun je beter een professionele tegelzetter in de arm nemen.

Kosten: ook een tegelzetter zal een prijs per vierkante meter aanhouden. Een bedrag van rond de € 30,- per m² is reëel.


Besparen tijdens de verbouwing van de badkamer

Moet je goed moet opletten hoeveel geld je uitgeeft aan de renovatie van jouw badkamer? Dan zijn er ook een aantal punten waarop je geld kunt besparen. Zo kun je op een betaalbare manier een compleet nieuw ogende badkamer realiseren!

  • Bepaalde materialen laten zitten; wanneer de tegelvloer of de -wanden nog goed zijn, dan zou je kunnen overwegen om deze niet te vervangen. In combinatie met nieuw keramiek kan het hergebruiken van de tegels toch voor een complete metamorfose van de badkamer zorgen.
  • Materialen hergebruiken; wanneer er producten in de badkamer zijn die nog gerecycled kunnen worden, dan is dat zeker een goede optie. Is jouw oude wastafel nog in tip-top conditie en past deze in de stijl van jouw nieuwe badkamer? Dan kun je deze het beste voorzichtig demonteren en later weer monteren.
  • Koop prijsbewust in; wij Nederlanders staan bekend om onze eigenschap om ‘voor een dubbeltje op de eerste rang te willen zitten’. Daarom is goed kijken wat je waar koopt een bruikbaar advies. Heb je een badkamer laten schetsen bij een ander bedrijf dan Badkamerwinkel.nl? Neem jouw offerte dan mee naar de winkel of vraag online een offerte check aan! Onze badkamer adviseurs zullen je een offerte aanbieden met een scherpe prijs voor de badkameropstelling.