In het messing kraanhuis is een klein klepje gemonteerd in de fabriek. Dit klepje wordt door een klein licht werkend veertje dichtgehouden. De kraan moet altijd rechtop worden gemonteerd voor een goede en veilige werking van het beluchting klepje.

Zowel bij het water tappen als bij een gesloten tapkraan is het klepje dicht. Hierdoor is de drinkwater leiding in het huis beveiligd tegen het terugstromen van vervuild water. Vervuild water kan voorkomen door een tapkraan die is aangesloten voor de tuin, auto of wasmachine.

De gemeente wil terugstroming van vervuild water naar de gemeentelijke dienstleiding die in de straat lopen voorkomen en eist daarom dat er maatregelen genomen zijn. Er kan een onderdruk in de hoofdleiding ontstaan als de hoofdleiding in de wijk door werkzaamheden of een breuk helemaal leegloopt. Dit zorgt ervoor dat alle aangesloten huizen onderdruk krijgen in de water leidingen. De onderdruk zorgt ervoor dat er gezogen wordt van de waterleiding tot aan de tapkraan. Het klepje gaat daardoor open en daardoor wordt de verbinding met de aangesloten slang verbroken.