Heb je een nieuwe glazen douchewand besteld voor jouw badkamer en wil je die zelf gaan plaatsen? In deze blog vertellen we wat er allemaal komt kijken bij het zelf plaatsen van een douchewand en geven we tips waar je op zou moeten letten tijdens het plaatsen van de douchewand.


Stappenplan douchewand plaatsen

Voor het zelf plaatsen van een douchewand hebben we onderstaand stappenplan voor je opgesteld. Zo heb je een handig overzicht van wat er moet gebeuren.


Stap 1: Meten en aftekenen

Meten is weten, dus daar beginnen we mee. Meet met een rolmaat precies waar je de douchewand wilt hebben en markeer dit punt bij de wand met een potlood.

Wanneer je de douchewand op een douchebak wilt monteren, bepaal je eerst het middelpunt van de zijranden van de douchebak (de randen die naar de wanden lopen). Ook hier teken je een markering met potlood, maar nu op de douchebak, dicht bij de wand.

Nu zet je het profiel in een rechte lijn op de tegelwand omhoog vanaf jouw markering. Gebruik hiervoor een waterpas. Wanneer deze helemaal recht staat, teken je de voorgeboorde schroefgaten af op de wand. Zijn er geen voorgeboorde schroefgaten? Dan kun je deze zelf bepalen. Begin 15 cm vanaf onder of boven en verdeel 3 of 4 schroeven over de lengte van het profiel.


Stap 2: Boren en muurprofiel aanbrengen

Boor gaten in de (tegel)wand op de afgetekende plekken. Plaats pluggen in de gaten met een kunststof of rubberen hamer. Verwijder het afdichtrubber dat eventueel in het profiel zit en bewaar deze voor later.

Plaats het muurprofiel tegen de wand en check nog eens met de waterpas of deze recht op de muur staat. Als dat zo is, kun je het profiel vast gaan schroeven aan de badkamerwand.

Sommige profielen zijn iets verstelbaar, wat erg handig is als de muur niet helemaal haaks blijkt te zijn. Plaats de afdichtrubbers eventueel weer terug in de profielen.

Tip: In tegels boren zonder deze te beschadigen? Gebruik dan een stukje schilderstape of sla een putje in het glazuur van de tegels met een spijker en een hamer. Zo glijdt de boor niet weg. Zet de boor daarnaast niet op kloppen en gebruik een nieuw steenboortje. Zo ben je zeker van het beste resultaat. Bescherm jezelf met een veiligheidsbril.


Stap 3: Douchewand in profiel plaatsen

Nu is het tijd voor het hoogtepunt: het plaatsen van de douchewand in het profiel. Wees hierbij erg voorzichtig: een glazen douchewand is heel kwetsbaar. Laat hem dan ook nooit steunen op één hoek. Hierdoor kan de wand scheuren of breken. Werk, als het kan, met 2 personen en plaats samen de douchewand in het profiel. In sommige gevallen schroef je nu het frame losjes vast en kun je de douchewand nog verstellen als dat nodig is.

Draai de schroeven helemaal aan wanneer de douchewand naar wens is. Soms worden er ook zogenaamde klempezen gebruikt. Dit zijn rubbers om de wand aan de binnenzijde vast te klemmen. Deze stop je tussen het glas en het profiel.

“Wees hierbij erg voorzichtig: een glazen douchewand is heel kwetsbaar.”


Stap 4: Stabilisatiestang

Plaats een stabilisatiestang als dat nodig is. Een vuistregel is dat wanneer de douchewand breder is dan 40 cm, er een stang nodig is voor extra stabiliteit.


Stap 5: Afdichtstrips

Om het geheel netjes af te werken en af te sluiten kunnen nu de afdichtstrips aan worden gebracht en de afwerkdopjes worden geplaatst.


Stap 6: Afkitten

Voor een mooie en waterdichte afwerking is het belangrijk om de douchewand aan de buitenkant af te kitten met een vochtbestendige sanitairkit. Vaak wordt hiervoor een transparante kit gebruikt. Dit zorgt ervoor dat je de kit bijna niet ziet.

Tip: Het is handig om onderaan te beginnen wanneer je de kit afwerkt met water en zeep. Zo maak je het deel dat je nog moet doen niet nat en kan de kit ook daar goed hechten.


Stap 7: Genieten geblazen

Wanneer de kit 24 uur de tijd heeft gekregen om te drogen, is de douchewand klaar voor gebruik. Het geheel kan nu schoon worden gemaakt en het douchen kan beginnen!


Variaties

Heel veel succes met het plaatsen van jouw nieuwe douchewand! Staar je niet blind op dit stappenplan, maar lees ook altijd de handleiding goed door die je bij het gekochte product krijgt. Er zijn namelijk vele verschillende soorten douchewanden (vaste wand, douchedeur of een combinatie van die twee, soms met een extra zijwand) en het installatieproces kan daardoor wat verschillen.