Een inloopdouche heeft een mooie moderne en minimalistische uitstraling. Een strakke vloer met een ingebouwde douchegoot en de glazen douchewand, afgewerkt met mooie tegels, zijn niet per definitie waterdicht. Daarvoor is een perfect geprepareerde onderlaag en een goede afwerking van groot belang.


Wanneer de functionele delen -zoals de wateraanvoer- en de vuilwaterafvoerleidingen- zijn gemonteerd, is het belangrijk om de laag onder de uiteindelijke toplaag, of dat nu tegel- of stucwerk is, waterdicht te maken. Bedenk daarbij dat tegels, voegmiddel, lijm en kit waterwerend zijn, maar niet waterdicht. Via scheurtjes in het pleisterwerk en kiertjes in de voegen kan vocht toch in de muur en vloer indringen.

 


 

Afschot

Wanneer je een grote inloopdouche wilt installeren, is het van groot belang om de tegels in de inloopdouche op afschot richting de afvoer te monteren. Een afschot is een licht schuin aflopende helling, waardoor water makkelijker wegloopt. Dit voorkomt de vorming van waterplassen en verkleint de kans op lekkage.


Douchevloer

In plaats van doorlopende tegels kun je ook kiezen om een douchevloer-uit-één-stuk te installeren, zoals een douchebak. Dat houdt in dat je minder voegen hebt, waardoor de kans op lekkage een stuk kleiner wordt.

 


 

Waterdicht membraan

Een waterdichte douche begint met een goede afdichting van de ondergrond en aansluitingen. Wanneer de aan- en afvoer zijn gemonteerd en de gezaagde sleuven weer netjes zijn dichtgesmeerd met cement is het verstandig om de vloeren en wanden te voorzien van een waterdicht membraan. Voor de lastige plekken in de hoeken zijn er speciale hoekstukken verkrijgbaar. Voor de randen is speciale beschermfolie in smallere stroken verkrijgbaar.

Verwerk het waterdichte membraan in de juiste volgorde: eerst de hoeken, dan de randen en de sanitaire aansluitingen om tenslotte de wanden of vloer af te dichten. Gebruik een spatel om het afdichtingsmateriaal goed te verwerken en eventuele luchtbellen te verwijderen. Naast de meest gebruikte afdichtingsdoeken bestaat er ook afdichtingspasta’s of vloeibare waterafdichtingen.


Vloerelementen

Naast de ‘normale’ cementondervloer kun je ook kiezen voor een betegelbaar vloerelement met daarin een geprefabriceerde helling en plaats voor de afvoer. Deze betegelbare platen zijn gemaakt van hardschuim, die specifiek bedoeld zijn voor natte ruimtes. De vloer- en wandelementen zijn eenvoudig met tegellijm te plaatsen en met siliconenkit af te werken.

 


Tegels aanbrengen

Nadat alle structurele aanpassingen voor de inloopdouche zijn gedaan, wordt het tijd om de tegels aan te brengen. Het is handig om vloertegels met een antisliplaag te leggen, zodat de kans op uitglijden verkleind wordt. Het gebruik van cementgebonden pleisterlijm verzekert je van een waterdichte laag. Een gipsgebonden lijm heeft minder afdichtende eigenschappen.


Afwerking

De meest voorkomende plekken voor lekkages zijn hoeken, voegen, doorvoer van waterleidingen en het gebied rondom de douche-afvoer. Deze lekgevoelige plekken dienen met extra aandacht afgedicht te worden. Door ze te behandelen met een coating en extra afdichtingsmiddelen kunnen nieuwe lekkages worden voorkomen. Werk alle hoeken en naden af met flexibele siliconen sanitairkit. Voor een optimale hechting is het van belang dat alle af te dichten oppervlakken goed schoon gemaakt zijn, voordat je met de afwerking bezig gaat.