Douchebakken zijn er in allerlei verschillende soorten en maten, in verschillende kleuren en van verschillende materialen. Maar een stalen douchebak, bestaat dat eigenlijk? In deze blog lees je alles over een stalen douchebak.


Geëmailleerd staal

Stalen douchebakken bestaan zeker. Ze zijn er bijvoorbeeld van RVS, maar vaak zijn deze douchebakken gemaakt van geëmailleerd staal. De douchebak is dan geheel van staal gemaakt en daarna bedekt met een toplaag van emaille. Staal is een koud materiaal met een lage isolerende werking. Dit materiaal voelt dan ook koud aan als je er met blote voeten op staat. Voor bij een douchebak is dat niet zo fijn. Het laagje emaille zorgt ervoor dat dit materiaal niet koud aanvoelt. Emaille biedt een mooie uitkomst, maar is wel een materiaal dat af kan breken wanneer je er een hard object op laat vallen.


Stalen douchebakken van Bette

Het merk Bette maakt douchebakken van geglazuurd titaan-staal. De douchebakken van Bette zijn comfortabel, mooi en perfect doordacht tot in elk detail. De douchebakken zijn er in verschillende maten, extra vlak of juist diep. Maar net wat handig is voor in jouw badkamer.

Het geglazuurde oppervlak van Bette producten heeft zo zijn voordelen. Het is ten eerste buitengewoon briljant, daarnaast extreem onderhoudsvriendelijk en tot slot absoluut hygiënisch. De techniek die Bette gebruikt om het emaille op het titaanstaal te branden, zorgt voor een eindproduct met de flexibiliteit van de staalvorm en met de optische en hygiënische eigenschappen van glas. Het maakt de producten ook extra duurzaam.

Bij Bette maken ze naast douchebakken ook baden en wastafels van geglazuurd titaanstaal. Wil je de Bette producten mooi houden? Bette heeft een speciaal reinigingsmiddel voor emaille gemaakt. Het is in een stift, tube of spray verkrijgbaar.


De voordelen van geglazuurd titaanstaal

Hierboven noemden we al een aantal voordelen van het geglazuurde titaanstaal van Bette. We sommen alle voordelen van dit materiaal nog even voor je op:

  1. Warmtegeleidend
  2. Hygiënisch
  3. Krasvast
  4. Slagvast
  5. Stil
  6. Bestand tegen chemicaliën
  7. Hittebestendig
  8. UV-bestendig

Maten douchebakken

Stalen douchebakken zijn er in verschillende maten. Vierkante douchebakken van 80 bij 80 cm of 90 bij 90 cm zie je vaak terug in badkamers. Douchebakken in deze maten passen mooi in een hoek, bieden genoeg ruimte om te douchen, maar nemen niet al te veel ruimte van de badkamer in beslag. Een stalen douchebak van 80 x 80 cm of 90 x 90 cm vind je ook in het assortiment van Badkamerwinkel.nl. Naast vierkante douchebakken zijn er ook rechthoekige douchebakken beschikbaar, bijvoorbeeld van 100 bij 120 cm.


Stalen douchebak plaatsen

Het plaatsen van een stalen douchebak gaat bijna hetzelfde als een douchebak van een ander materiaal. Dat wil zeggen dat je begint met het aftekenen van de douchebak op de muur. Zorg er daarbij voor dat de douchebak volgens de voorschriften wordt afgesteld. Bij een stalen douchebak kun je hiervoor geen gebruik maken van stelpoten, maar maak je gebruik van losgestort zand voor een gelijkmatige ondersteuning van de douchebak.

Het grootste verschil met een douchebak van een ander materiaal is dat een stalen douchebak geaard moet worden. Veiligheid staat hierbij voorop en daarom is dit een klusje voor een elektricien. De rest van het plaatsen gaat eigenlijk hetzelfde. Bevestig de douchebak op balkjes die je net onder de lijnen op de muur plaatst. Sluit daarna de afvoer aan.

Nu kan er een ombouw worden gemaakt, bijvoorbeeld met gasbetonblokken. Werk deze naar wens af. Tip: maak een inspectieluikje in de ombouw, zodat je nog bij de afvoer kunt bij een lekkage of voor onderhoud. Dit kan bijvoorbeeld met magneten worden gerealiseerd. Tot slot moeten alle randen goed af worden gekit, om de douchebak helemaal waterdicht te maken. Doe dit met een specifiek hiervoor geschikte sanitairkit. Maak alles na de benodigde droogtijd van de kit nog even goed schoon met een zacht reinigingsmiddel en de douchebak is klaar voor gebruik.


banner

Stalen douchebak repareren

Wanneer je stalen douchebak onbedoeld beschadigd is geraakt, kan deze gerepareerd worden. Zo zijn er speciale bedrijven die gespecialiseerd zijn in het repareren van emaille baden en douchebakken. Maar je kunt er ook voor kiezen om het heft in eigen handen te nemen en de douchebak zelf te repareren. Hier zijn flesjes remaille of complete reparatiesetjes voor op de markt. Let wel, deze zijn vaak geschikt voor beschadigingen tot maximaal 3 cm. Is de beschadiging groter, dan wordt aangeraden om een specialist in te schakelen.


Stalen douchebak verven

Wil je jouw stalen douchebak in een andere kleur? Dan is er goed nieuws: je kunt een stalen douchebak in de kleur verven die je wilt. Let op: het is wel een lastig klusje. Voor het verven van een geëmailleerde douchebak heb je speciale emaille verf of -lak nodig. Daarbij is het heel erg belangrijk dat je de douchebak van tevoren erg goed schoonmaakt en ontvet, omdat op een douchebak nog wel eens veel vuil aan de ondergrond blijft zitten. Lees de voorschriften op de pot verf goed door en volg deze minutieus op voor het mooiste resultaat.

Wil je meer lezen en alles te weten komen over douchebakken? Bekijk dan onze adviespagina.