Even onder de douche of lekker in bad: voor velen hét ontspanmomentje van de dag. Is duurzaamheid in jouw badkamer ook zo belangrijk? En vind je het daarnaast ook een voordeel om op de kosten qua energieverbruik te letten, zeker als je met een heel gezin bent? Lees dan eens deze slimme tips over besparen onder de douche en in bad.

 

Korter douchen: kleine ingreep met groots resultaat

Hoe lang sta jij onder de douche? Structureel vijf minuten douchen in plaats van de gemiddelde douchetijd van 9 minuten bespaart een gemiddeld huishouden op jaarbasis ruim 16.000 liter warm water en 90 m3 gas. Wedden dat je ook in 5 minuten met gemak je shampoo hebt uitgespoeld? Dat is alvast makkelijk verdiend.

 

Het milieu is er blij mee!

Korter douchen went eenvoudig en scheelt ook enorm veel voor het milieu. Wist je dat 80 procent van het warme water in een gemiddeld huishouden uit de douchekop stroomt? Dat betekent dagelijks zo'n 110 liter warm water en op jaarbasis 213 m3 gasverbruik. Als elke Nederlander voortaan maximaal vijf minuten doucht, kan een gemiddeld huishouden drie jaar lang koken op het gas dat ze jaarlijks besparen.

 

En er is nog meer winst:

Wist je dat elke Nederlander in zijn of haar hele leven gemiddeld 121 dagen onder de douche staat? Dat is 1,5 dag per jaar. Ga je bewuster douchen en zet je na 5 minuten de kraan uit, dan bespaar je elk jaar zóveel tijd dat je daar 26 voetbalwedstrijden van kunt bekijken! Of iets anders doen, vul dat maar in naar keuze..

 

5 minuten? Zo lukt het.

Investeer een paar euro in een ‘coach’ die je aangeeft hoe lang je nog kunt douchen. Dit kan een zandloper zijn of een digitale douchetimer. Er zijn ook doucheradio’s op de markt met een timer. Of maak jouw eigen discodouche playlist die maximaal 5 minuten duurt, om jezelf eraan te herinneren om op tijd de douche uit te zetten.


Waterbesparende douchekop

Hoeveel water gebruikt jouw douchekop? Een waterbesparende douchekop geeft evenveel douchecomfort, maar bespaart zo’n 20 procent op water en energiegebruik ten opzichte van een standaard douchekop. Als je een onzuinige regendouche inruilt voor een spaardouchekop, bespaar je zelfs 50 procent! Bekijk hier onze waterbesparende douchesets. Kijk maar eens mee hoeveel dit oplevert:

Een gemiddeld huishouden (2,2 personen) bespaart jaarlijks 8500 liter warm water en bijna 50 m3 gas door te kiezen voor een waterbesparende douchekop. Dit is gerekend met een douchetijd van 5 minuten. Douche je bijvoorbeeld de gemiddelde 9 minuten of heb je een onzuinige regendouche, dan kan de besparing nog groter zijn. Is een regendouche dan altijd onzuinig? Nee hoor! Ook in regendouches zijn er speciale waterbesparende varianten.

Heb je geen idee hoeveel jouw douche verbruikt? Daar kom je gemakkelijk achter. Zet de douche aan en wacht tot het water warm is. Hou er dan één minuut lang een emmer onder. Zit er na die minuut 7 liter water in of meer? Dan kan het zuiniger!


Let op liter per minuut

Bij een doucheset staat niet altijd of hij waterbesparend is. Je kunt dit altijd makkelijk zelf bekijken: let bij je aankoop op het aantal liter water dat de douchekop doorlaat. Hoe minder hoe beter natuurlijk: een spaardouche geeft officieel maximaal 6,9 liter/minuut. Een overzicht van douches van zuinig naar onzuinig:

Volumestroomklassen Volumestroom (warm water bij gangbare druk)
Z (spaardouches) 4,3 - 6,9 l/min
A 7,0 - 8,7 l/min
S (standaard) 8,8 - 11,5 l/min
B 11,6 - 14,4 l/min
C (comfort douche) 14,5 - 17,3 l/min
D 17,4 - 21,9 l/min

Let op liter per minuut


 

Thermostaatkraan

Een ander item om kritisch naar te kijken in je douche is de kraan waarmee je het water mengt. Een douche thermostaatkraan zorgt ervoor dat je water snel op de juiste temperatuur komt en stabiel blijft tijdens het douchen. Dit is heel comfortabel en bespaart bovendien gemiddeld ook 1000 liter water en € 5,- aan gas per jaar. Ook met een bad thermostaatkraan kun je natuurlijk besparen.

 

In bad? Kies toch wat vaker de douche.

Wil je besparen op energie, stap dan minder vaak in bad en neem in plaats daarvan een douche. Een douchebeurt kost gemiddeld 70 liter warm water (bij 9 minuten douchen), een bad bijna het dubbele. Als je elke week het nemen van een bad vervangt voor een douche, dan bespaar je jaarlijks ruim 2.400 liter water en bijna 15 m3 gas. Het verschil is nog groter als je je houdt aan de bovenstaande tip van 5 minuten!

 

Badkamer vernieuwen? Kies een douche-wtw.

Ga je je badkamer vernieuwen? Overweeg dan om in de afvoer van de douche een douche-wtw installatie te (laten) plaatsen: die verzamelt warmte uit wegstromend douchewater, om koud water voor te verwarmen. De ketel hoeft hierdoor minder hard te stoken en kan meer warm water per minuut leveren. Lees meer over de douche-WTW.

 

Een nieuw bad? Isoleren is slim!

Ga je ook een nieuw bad plaatsen? Zorg dat je het bad isoleert, zodat het niet snel afkoelt. Dat bespaart warm water bij het vullen en voorkomt dat je het bij moet vullen om op temperatuur te blijven. Sta ook stil bij de verschillende formaten, en kies het kleinste formaat waarmee je uit de voeten kunt: onnodig veel inhoud kost ook extra veel warm water.


Meer informatie

Wil je graag goed advies bij het uitzoeken van je energie besparende producten? In onze winkels helpen we je graag verder.