Wil je weten met hoeveel ruimte je rekening moet houden in je badkamer voor het bad? Dan is het handig om te weten wat de standaard hoogte van een bad is, maar ook welke verschillende andere maten baden er zijn. Zo kom je niet voor verrassingen te staan op het moment dat je de badkamer wil gaan inrichten.


Standaard hoogte van een bad

Er zijn verschillende soorten en maten baden, maar om een idee te krijgen van hoeveel ruimte je nodig hebt voor een bad is het handig om de standaard maat te weten. Een standaard bad hoogte is 53 cm, gemeten vanaf de vloer tot aan de rand van het bad. Dit is voor de meeste mensen een goede hoogte. Door middel van de stelpoten, die vaak bij het bad zitten, kun je het bad ook altijd nog iets hoger zetten. Als je langer bent dan gemiddeld, is het waarschijnlijk comfortabeler om een hoger bad te kopen. Vrijstaande baden zijn over het algemeen vaak wat hoger, tussen de 53 en 60 cm. Naast de hoogte is het natuurlijk ook belangrijk om te weten wat de lengte en breedte van een standaard bad is. De lengte hiervan is 180 cm en de breedte 80 cm.


Verschillende maten

Naast de standaard maat zijn er gelukkig ook heel veel baden met andere afmetingen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een kleiner bad van 170 cm bij 75 cm of 160 cm bij 75 cm. Maar ook een breder bad van 180 cm bij 90 cm. Als je bijvoorbeeld vanwege een schuin dak een lager bad nodig hebt, kun je ook voor een bad van 45 cm of47 cm hoog gaan. Op onze site kun je aan de linkerkant van het baden menu filteren en op deze manier ook makkelijk zien welke afmetingen er allemaal leverbaar zijn.


Een bad in een kleine ruimte

Als je weinig ruimte hebt in je badkamer, kun je naast een ligbad ook voor een ander soort bad kiezen. Bijvoorbeeld een zitbad, dat een stuk kleiner is dan een ligbad. Hierdoor neemt deze veel minder ruimte in beslag. Een hoekbad is vaak ook kleiner dan een ligbad, maar dit model komt het beste tot zijn recht als deze in een hoek geplaatst kan worden waar een recht meubel niet zou passen. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een ruimtebesparend bad dat speciaal gemaakt is om met zo min mogelijk ruimte toch nog zo comfortabel mogelijk in bad te liggen.

Als je een badkamer hebt met een schuin dak, kun je hier het beste het bad plaatsen, als dit past. Voornamelijk omdat dit anders al gauw een loze ruimte kan worden. Het is hierbij wel belangrijk dat je goed bekijkt welk bad hieronder past. Gemiddeld is het rechte gedeelte onder het schuine dak tussen de 60 cm en 70 cm hoog. Een standaard maat bad zou hier dan dus onder moeten passen. Dat het bad past, betekent niet automatisch dat je ook comfortabel in het bad kunt zitten. Als je geen ruimte meer over hebt boven het bad om te kunnen zitten, is het een slimmer idee om alleen het voeteneinde onder de schuinte te plaatsen. Op deze manier kun je genieten van een ontspannen warm bad en tegelijkertijd ook zoveel mogelijk ruimte in de badkamer benutten.