Je bent bezig met het verbouwen van de badkamer en je wilt je nieuw gekochte badkamermeubel natuurlijk op de goede plek monteren. Maar wat is nou de juiste hoogte om een badmeubel op te hangen?

De meeste badkamermeubels hebben geen pootjes, waardoor ze niet op de grond staan. Doordat het aan de wand hangende meubel lijkt te zweven, creëert het een extra ruimtelijk effect in de badkamer. Een bijkomend voordeel is dat de badkamervloer makkelijker schoon te houden is.


Praktische hoogte

De hoogte van het badkamermeubel is natuurlijk een persoonlijke voorkeur, het gaat immers om een praktische hoogte voor de mensen in jouw huishouden. De hoogte waarop het badkamermeubel gemonteerd wordt, is ook afhankelijk van de hoogte van de wastafel of de waskom die je gaat monteren.

De standaardhoogte voor de bovenkant van een wastafel is 80 centimeter, ongeveer zo hoog als een keukentafel. Aangezien we in Nederland langer zijn dan gemiddeld, zal de praktische hoogte dan ook wat hoger zijn dan de advieshoogte. In praktijk zal de bovenkant van de wastafel op 90 centimeter uitkomen.


Vergeet de wastafel niet!

Zoals we hiervoor al aangaven, is de geadviseerde hoogte van het badkamermeubel inclusief de wastafel of de waskom. Dus wanneer de dikte van de meubelwastafel 5 centimeter is, monteer je het badkamermeubel op een hoogte van 85 centimeter. Is de waskom die je wilt plaatsen 15 centimeter hoog? Dan is de montagehoogte van het badmeubel 75 centimeter.


Waterleidingen op hoogte

De hoogte van het badmeubel heeft ook invloed op de hoogte waarop de waterleidingen gemonteerd moeten worden. Grofweg kun je stellen dat er twintig centimeter verschil moet zitten tussen de bovenkant van de wastafel-badmeubelcombinatie en de hoogte waarop de waterleiding gemonteerd is. Deze stelregel geldt ook voor de waterafvoer, omdat de meeste sifons dit hoogteverschil eenvoudig kunnen overbruggen.


Horizontaal waterpas hangen

Wanneer je de juiste hoogte van het badkamermeubel inclusief wastafel of waskom hebt bepaald, is het ook van belang om het meubel horizontaal waterpas te monteren. Gelukkig worden de meeste badmeubels geleverd met een ophangsysteem, waarmee een klein horizontaal hoogteverschil geëffend kan worden.