Wanneer jouw nieuwe badkamer helemaal af is, zijn ontsierende vlekken op de tegels natuurlijk het laatste wat je wilt zien. Cementvlekken zijn echter geen blijvend probleem! In dit blog vertellen we je hoe je er snel vanaf kunt komen.


Cementsluier

Na het voegen van het tegelwerk blijft er vaak een grijze waas op de nieuwe tegels achter. In plaats van het door een gespecialiseerd reinigingsbedrijf te laten uitvoeren, is het schoonmaken van de tegels een klusje dat je heel goed zelf kunt uitvoeren. Naast een aantal huis-tuin-en-keukenmiddeltjes zijn er ook speciale reinigers verkrijgbaar om deze lelijke aanslag te verwijderen.

 


 

Wacht niet te lang!

Het allerbelangrijkste is om na het leggen van de tegels niet te lang te wachten met het schoonmaken. Hoe langer het cement, de tegellijm of het voegmiddel de kans heeft om op te drogen, hoe moeilijker het is om de doffe aanslag van de nieuwe tegels weg te krijgen. Maar begin ook niet te snel, want dan veeg je het voegmiddel uit de voegen. De stelregel is: wanneer je met een vinger over de voegen veegt en de vinger schoon blijft, is de voeg sterk genoeg om met schoonmaken te beginnen.


Spons met warm water

Poets de overtollige lijmresten zo snel mogelijk weg door middel van een spons en lauwwarm water. Gebruik geen dweil of mop, omdat je hiermee moeilijker nauwkeurig kunt werken. Ook als de cementsluier al wat langer op de tegel aanwezig is, is het goed mogelijk om lijmresten te verwijderen. Veeg niet te hard met de natte spons, om er zeker van te zijn dat de voegen heel blijven. Ververs regelmatig het water in de emmer, omdat je de tegels met schoon water wilt poetsen. Dat voorkomt het uitsmeren van het cement over de tegels.

 


 

Droge doek

Wanneer de cementsluier nog redelijk vers is, is het poetsen met een droge doek ook een optie. Wrijf met een droge theedoek flink over de tegels. Dit kan ervoor zorgen dat de grijze waas verdwijnt, maar dit kost wel veel inspanning en tijd. Let er wel op dat de tegels voldoende uitgehard zijn en je ze dus niet van hun plek poetst!


Warm water met azijn

Een goed ‘grootmoeders recept’ is een combinatie van warm water met azijn. Meng één deel azijn met één deel water. Met dit zure mengsel is het redelijk eenvoudig om de grijze mist van de tegels te poetsen. Probeer dit mengsel wel eerst uit op een overgebleven tegel! Omdat dit mengsel een hoge zuurgraad heeft, kan het schadelijk zijn voor bepaalde typen tegels. Natuursteensoorten zoals marmer, arduin, witsteen en zandsteen zijn gevoelig voor dit mixje. Het hoge kalkgehalte in natuursteen kan worden aangetast, waardoor de tegels dof worden. Voor dit type tegels is het van belang om een speciale alkalische reiniger te gebruiken. De natuurstenen tegels impregneren voor het tegelen kan ook helpen om een cementsluier te voorkomen.

 


Als niets anders helpt: krabben!

Werken alle schoonmaakopties hierboven niet, dan is er nog maar één optie over. Pak een kunststof krabber met een vlakke bovenkant en ga aan de slag. Maar ga niet onbeholpen te werk, want dan loop je het risico de tegels te beschadigen!

 

Speciale middeltjes

Natuurlijk zijn er ook speciale middeltjes om een cementsluier te verwijderen. Een cementsluierverwijderaar kan misschien chemisch en agressief klinken. Toch is dit type reinigingsmiddel meestal geschikt voor alle soorten poreuze en niet-poreuze keramische tegels, plavuizen en niet-kalkhoudende soorten natuursteen zoals leisteen, graniet en kwartsiet.