header

Een van onderdelen die in de badkamer het meest over het hoofd gezien wordt, is de hoekstopkraan. Waarschijnlijk heb je er zelfs een stuk of drie in jouw badkamer. Als er een kapot is, is het raadzaam deze te vervangen. Anders is de kans op een waterballet helaas groot!

Ga je jouw badkamer verbouwen? Dan kom je de hoekstopkranen vanzelf tegen. Waarschijnlijk heb je er twee bij de wastafel: eentje voor het warme en eentje voor het koude water. Ook heb je vermoedelijk een hoekstopkraan hangen bij het spoelreservoir van het toilet. Dankzij een hoekstopkraan wordt het onderhouden en vervangen van een kraan een stuk makkelijker!


Functie hoekstopkraan

Een hoekstopkraan lijkt misschien een overbodig item, maar het heeft toch zeker een belangrijke functie. Het regelt de toevoer van het water naar de kraan of het spoelreservoir. Niet alleen bij een (zichtbaar) opbouwreservoir, maar óók bij een inbouwreservoir!


Leverbaar in allerlei kleuren

Een hoekstopkraan wordt redelijk verborgen gemonteerd. Toch er is geen reden om dan maar voor een standaard chroomkleurige variant te kiezen. Het is namelijk gewoon mogelijk om hoekstopkranen te kopen in dezelfde kleur als de andere kranen in de badkamer. Zo hou je alles in één kleur, wat optische rust en eenheid in de badkamer brengt.


Hoekstopkraan monteren

Hoe monteer je zo’n hoekstopkraan nou? Als je de volgende stappen volgt, kan het niet misgaan.

Stap 1: hoofdkraan afsluiten

Wanneer je een hoekstopkraan wilt vervangen, is de eerste stap: het water in het hele huis afsluiten. Daarvoor moet de hoofdkraan van de watertoevoer worden dichtgedraaid. De hoofdkraan vind je vaak in je meterkast. Zet daarna de kraan open waarvan je de hoekstopkraan wilt vervangen, of spoel het bijbehorende toilet door. Dit zorgt ervoor dat het water alvast uit de leidingen loopt. Zo voorkom je dat het water later via de hoekstopkraan terugloopt, jouw badkamer of toiletruimte in.

Stap 2: maak de kraan of het reservoir los

Nu het gevaar van wateroverlast geweken is, kun je de kraan of het spoelreservoir van de hoekstopkraan losmaken.

Stap 3: plaats de hoekstopkraan

Monteer nu de hoekstopkraan. Monteer de kraan eerst aan de waterleiding en daarna aan de muur. Op deze manier weet je zeker dat de aansluiting van de waterleiding niet te kort is. Het is het verstandigste om eerst een keer te passen en dan de boorgaten af te tekenen. Daarna kun je de hoekstopkraan weer weghalen om de gaten daadwerkelijk te boren. Vervolgens kun je de hoekstopkraan eenvoudig monteren.

Tip: gebruik tijdens de montage van de hoekstopkraan teflontape om de aansluiting absoluut waterdicht te maken. Draai de tape met de windingen van het schroefdraad mee.

Stap 4: sluit de kraan of het reservoir weer aan

Vervolgens sluit je de kraan met flexibele aansluitslangen weer aan de hoekstopkraan aan. Bij een aanvoer van warm en koud water moet je natuurlijk wel de goede aanvoer aan de juiste kant van de kraan aansluiten. Als de hoekstopkraan bij een reservoir hoort, kun je dat op dit moment ook weer installeren.

Tip: bij het monteren van een hoekstopkraan bij een wasmachine of een vaatwasser is het een goed idee om een waterslot te monteren.

Stap 5: draai de hoofdkraan weer open

Dit is misschien wel de meest spannende stap. Wanneer je de hoofdkraan open draait, stroomt er weer water door de leidingen. Je zult merken dat het reservoir weer volloopt met water. Als de kraan die gekoppeld is aan de hoekstopkraan nog open stond, kun je die nu weer dicht draaien.


Disclaimer

Na het volgen van deze stappen heb je jouw nieuwe hoekstopkraan goed gemonteerd. Zoals je ziet, is het een klusje dat je zeker zelf kunt doen. Heb je hier toch geen vertrouwen in? Vraag dan een lokale installateur om dit voor je te doen. Het kan maar beter goed gedaan zijn: zo voorkom je toekomstige wateroverlast.