header

Er is bij het betegelen van jouw nieuwe badkamer niets vervelender dan erachter komen dat je te weinig tegels besteld hebt om de klus netjes af te ronden. In deze blog lees je hoeveel je extra moet bestellen, om straks niet zonder tegels te zitten.

Een badkamerverbouwing krijgt pas echt vorm, wanneer de tegels gelegd gaan worden. Dat betekent immers dat je aan de afwerking begonnen bent! Al het voorbereidende werk is gedaan en je kunt beginnen aan het mooi maken van de badruimte. En dat begint met tegels leggen!


Voldoende voorraad

Wanneer je aan een tegelklus begint, is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat je voldoende tegels besteld hebt. Te weinig tegels is niet alleen een probleem dat ervoor zorgt dat je het betegelen van jouw badkamer niet kunt afmaken. Bijbestellen kan ook een probleem opleveren. Hoewel we een uitgebreid assortiment tegels hebben, kan het zijn dat bij onze leveranciers jouw specifieke tegel niet meer op voorraad ligt. Daarnaast is het belangrijk dat je het juiste gereedschap in huis hebt. Kijk bijvoorbeeld eens naar de handige tegelgereedschappen van Rubi.

 


Kleurafwijking

Ook zou het zomaar kunnen zijn dat jouw leverancier de tegel wel heeft, maar dat de kleur een tint afwijkt. Dat is mogelijk doordat elke productieserie een minuscuul kleurverschil kan hebben. Aangezien keramische tegels gemaakt zijn van natuurlijke grondstoffen en ondanks dat bij de productie van tegels de modernste technologieën gebruikt worden, blijft een minimale kleurafwijking mogelijk. Controleer daarom ook altijd of de geleverde tegels uit één productieserie komen, zodat kleurverschillen niet of minimaal voorkomen.


 

Snijverlies

Natuurlijk kun je eenvoudig berekenen wat de oppervlakte van de te betegelen ruimte is en aan de hand van de hoeveelheid m2 het aantal tegels berekenen. Maar dan houd je geen rekening met het snijverlies dat je door het leggen zult hebben. Hoe groter de ruimte, hoe kleiner het snijverlies. Bij een kleinere badkamer is het snijverlies al snel 10%, terwijl dat bij een grotere badkamer terug kan lopen tot 5%.

Het legpatroon dat je wilt gebruiken heeft ook invloed op het snijverlies. Kies je voor een klassiek legpatroon? Dan heb je te maken met minder snij-afval dan wanneer je bijvoorbeeld kiest voor een visgraatpatroon of hexagonvorm. Je kunt beter een m2 overhouden, dan één tegel tekortkomen!


Tegels in reserve

Het klinkt misschien een beetje overbodig, maar het is ook handig om een aantal tegels als reserve te bewaren. Wanneer er in de toekomst dan een beschadiging van het tegelwerk voorkomt, heb je tegels van dezelfde kleur en uitvoering nog liggen om het beschadigde tegelwerk te vervangen.