Is jouw badkamer aan de kleine kant? Geen probleem! Ook in een kleine ruimte is het makkelijk om een mooie badkamer te creëren. In deze blog geven we je een aantal handvatten om de beperkte ruimte in de badkamer zoveel mogelijk te benutten. Daarmee kun jij de volgende stap zetten in het realiseren van jouw kleine-maar-fijne badkamer.


1. Maak een goede tekening

Het geldt voor de meeste bouwplannen, maar bij een kleine badkamer is een goede voorbereiding zeker van belang. Wanneer je een 3D-tekening van jouw nieuwe badruimte maakt, kun je een goed idee krijgen van hoe de nieuwe badkamer eruit komt te zien. Dat is vooral bij een kleine badkamer van belang, omdat je dan niet te veel attributen in een te kleine ruimte wilt ‘proppen’.


2. Wastafel en bijpassend badkamermeubel

Een badkamer zonder wastafel is geen badkamer. De keuze voor de juiste wastafel is dus cruciaal. Bovendien is deze keuze niet alleen functioneel, het bepaalt ook een groot deel van de sfeer in de badkamer. Factoren die je mee moet nemen in de keuze zijn bijvoorbeeld: hoeveel personen wonen er in het huis en welk materiaal wil je? Een huishouden tot drie personen heeft vaak genoeg aan een enkele wasbak, vanaf vier personen kan een dubbele wastafel handig zijn. Bovendien sluit de keuze voor een bepaalde wastafel meteen al een heel assortiment aan badkamermeubels uit. Ook hier weer veel keuze: verschillende kleuren en één, twee of zelfs vier laden.


3. Win ruimte achter de spiegel

Wanneer de keuze voor het juiste badmeubel is gemaakt, kun je jouw kleine badkamer verder gaan inrichten. Je kunt voor een spiegel kiezen, maar wanneer je een spiegelkast neemt, creëer je in één klap veel extra opbergruimte. Erg handig voor alle badkamerbenodigdheden. In veel spiegelkasten is ook een stopcontact te vinden, waardoor je meteen een stroompunt voor de haardroger, stijltang of het scheerapparaat hebt.


4. Inloopdouche of douchecabine

Een douche is in elke badkamer te realiseren, hoe klein deze ook is. Met behulp van een douchecabine of een inloopdouche is eenvoudig een afscheiding te maken tussen het natte en het droge deel van de badkamer. Kies je bovendien voor een heldere glazen douchedeur, dan geeft dat optisch meer ruimte in de badkamer. Let wel op de draairichting van de douchedeur. Of kies voor een vouwdeur die naar binnen klapt. Daarmee win je nog meer ruimte!


5. Verwarming in de badkamer

In een kleine badkamer is het plaatsen van een vrij grote paneelradiator, handdoekradiator of elektrische radiator misschien niet wenselijk. Met behulp van vloerverwarming heb je eenvoudig en zonder ruimteverlies toch verwarming in de badruimte. Zo komt ook de kleinere badruimte lekker op temperatuur!


6. Een bad in een kleine badkamer?

Zelfs in een kleine badkamer is het mogelijk om de luxe van een bad te ervaren. Een bad plaatsen in een badkamer met weinig ruimte is zeker mogelijk. Een ruimtebesparend bad, waarvan één lange zijkant (deels) schuin loopt, biedt misschien wel de uitkomst voor het ruimteprobleem. Of kies voor een hoekbad of een bad waarin je ook goed kunt douchen! Twee-in-één, wel zo makkelijk!


7. Ruimte voor een toilet?

Wanneer je voldoende ruimte hebt voor een toilet in de badkamer, is dat wel zo praktisch. Misschien heb je zelfs meer ruimte dan je denkt! Onder een schuin dak kun je misschien precies dat hoekje vinden wat nodig is. Bovendien zijn er speciale inbouwreservoirs te koop die minder diep of minder hoog zijn. Combineer dit met een verkort toilet en je wint al snel aardig wat centimeters aan loopruimte. Extra opbergruimte bij het toilet is eenvoudig te creëren door gebruik te maken van een inbouwnis voor het bewaren van de toiletrollen of toiletborstel. Boven het toilet heb je vaak nog voldoende ongebruikte ruimte om extra opbergruimte te scheppen op een wandplank.


8. Kies de juiste kleur

Vooral in een kleine badkamer is het van belang om de juiste kleur te kiezen. Door frisse, lichte kleuren te gebruiken, kun je de badkamer groter laten lijken. Een donkere kleur maakt de badkamer optisch kleiner. Of speel juist met een combinatie van kleuren.


9. Verlichting maakt de ruimte optisch groter

De keuze voor de juiste badkamerverlichting zorgt er ook voor dat de badkamer er groter uitziet. Functionele verlichting is daarbij van groot belang. Naast daglicht door een raam, kan dit bijvoorbeeld ook een spot boven de wastafel zijn, of licht in de doucheruimte. Extra licht bij de spiegel kan door een lichtlijst of een lampje boven de spiegel.


10. Een nis voor meer opbergruimte

Wil je meer opbergruimte in de badkamer? Kies dan voor een inbouwnis. Vooral in de doucheruimte is dit een waardevolle toevoeging. In de inbouwnis kun je eenvoudig al jouw fijne douchebenodigdheden opbergen, zonder dat ze steeds in de weg staan.


Inspiratie kleine badkamer nodig?

Wanneer je nog op zoek bent naar inspiratie voor jouw badkamer, dan kun je in onze winkels terecht. We hebben in elke winkel complete badkamers opgesteld, waar je inspiratie uit kunt halen.

Advies nodig?

Ook in een kleine badkamer is er veel meer mogelijk dan dat je denkt. Kom dan gerust langs in één van onze winkels om je daar te laten adviseren!