Maakt je cv-installatie rare geluiden wanneer de verwarming aangaat? Waarschijnlijk veroorzaken luchtbellen in de radiatoren deze geluiden. Het ontluchten van de cv-installatie is een klusje waarvoor je geen professional nodig hebt. Dit kun je zeker zelf!

Onderhoud van de cv-installatie zorgt ervoor dat deze beter functioneert en minder problemen veroorzaakt. Neem daarom aan het begin van de herfst even de tijd om de radiatoren in huis te ontluchten. Dit geldt voor de radiatoren in de badkamer, maar ook voor de radiatoren in de woonkamer, keuken en alle andere ruimtes in huis. Het ontluchten zorgt ervoor dat het systeem probleemloos blijft werken!


Volg deze stappen om jouw cv-installatie te ontluchten.

Stap 1: Draai alle radiatoren in huis volledig open, waardoor het water kan doorstromen.

Stap 2: Om de in de cv-installatie aanwezige lucht zich bij de ontluchtingsventielen te laten verzamelen, is het nodig om de cv te laten draaien. Zet de thermostaat daarom gedurende 10 minuten op minimaal 25 graden Celsius.

Stap 3: Na 10 minuten is de installatie opgewarmd. Zet de thermostaat nu zo laag mogelijk, zodat de cv-ketel stopt met verwarmen.

Stap 4: Draai na 10 minuten de radiatorknoppen dicht en laat de radiatoren afkoelen zodat je je niet aan de hete radiatoren brandt.

Stap 5: Gebruik voor het ontluchten van de radiatoren een ontluchtingssleutel. Bij het ontluchten van de cv-installatie begin je bij de laagst geplaatste radiator in huis en werk je naar boven toe. Houd voor de zekerheid een absorberende doek bij de hand.

Stap 6: Gebruik het ontluchtingssleuteltje om het radiatorventiel voorzichtig -tegen de klok in- open te draaien. Op het moment dat er water ontsnapt, draai je het ventiel weer dicht. Houd de doek bij het ontluchtingsventiel om het vrijkomende water –dat troebel of zelfs zwart kan zijn- op te vangen. De verkleuring van het radiatorwater is niet erg, dit komt door roestvorming in de radiatoren.

Stap 7: Draai alle radiatorknoppen in huis weer open, zodat het water weer door kan stromen.

Stap 8: Zet de thermostaat weer aan en controleer na 10 minuten of de waterdruk in de cv-ketel minimaal 1,6 bar is. Voor de werking van de cv-installatie is het van belang dat de druk in het systeem tussen de 1,6 en 2,0 bar is. Is de druk lager? Vul de installatie dan bij.