Hoewel douchen misschien wel het meest rustgevende moment van de dag is, verbruik je hiermee helaas wel het meeste water. Misschien ben je hier zelf al veel mee bezig of juist nog helemaal niet. Hoe dan ook, een paar extra tips om water te besparen kunnen natuurlijk nooit kwaad. Naast dat dit goed is voor het milieu, bespaar je namelijk ook nog eens geld.

Om te beginnen kun je al makkelijk besparen door met jezelf, of eventueel de rest van het gezin, af te spreken om bijvoorbeeld maar 5 minuten te douchen. Op deze manier hou je het waterverbruik beperkt. Wil je nog meer doen, of wil je toch liever iets langer van je douchebeurt genieten? Dan kun je denken aan een douche met waterbesparende functie. Veel van onze douches bevatten een waterbesparingssysteem, dit maakt waterbesparend douchen een stuk makkelijker!


Waar moet je op letten?

Als je op zoek gaat naar een douche met waterbesparende functie, is het natuurlijk wel handig om te weten waar je op moet letten. Bij al onze douches wordt aangegeven of het om een waterbesparend of milieuvriendelijk product gaat. Bij sommige producten staat dit niet in de titel van het product, in dit geval kun je het beste letten op de volumestroomklasse in de specificaties. Aan de linkerkant kun je ook filteren op volumestroomklasse, zo vind je de douchekoppen die het meest zuinig zijn.

De volumestroomklasse geeft aan hoe zuinig de douche is met warm water. In de tabel kun je zien welke volumestroomklassen er zijn en hoeveel liter deze per minuut doorlaten. Klasse Z is hierbij het zuinigst en klasse D het minst zuinig.


Waterbesparende hoofddouches

Met een waterbesparende hoofddouche, ook wel waterbesparende douchekop of spaardouche genoemd, kun je wel 20 procent besparen op water én energiegebruik zonder op comfort te hoeven inleveren. Bij het aanschaffen van een nieuwe waterbesparende douchekop, kun je letten op de eerder genoemde volumestroomklasse.

Bij sommige hoofddouches wordt in de naam al aangegeven of deze waterbesparend zijn. Zo heeft Grohe douches die de EcoJoy functie bevatten, om water te besparen. Hotbath heeft verschillende producten voorzien van het Hotbath Ecoair systeem en Hansgrohe heeft de AirPower functie uitgevonden. Zo kun je zelf bepalen welke douche én merk het beste bij je past en per product bekijken of deze een waterbesparingssysteem bevat.


Waterbesparende handdouches

Naast waterbesparende hoofddouches, bestaan er natuurlijk ook waterbesparende handdouche. Misschien gebruik je alleen een handdouche als hoofddouche, of misschien wil je een losse handdouche bij je douchekop. Ook hierbij is het belangrijk om op de volumestroomklasse te letten.

Als de doucheslang wat ouder is, kun je deze het beste ook vervangen. Met een waterbesparende handdouche kan de druk wat hoger zijn en een oude doucheslang kan hier minder goed tegen. Bij sommige handdouches is gelukkig al een nieuwe doucheslang inbegrepen, dus let hier goed op als je een nieuwe handdouche aan wil schaffen.


Waterbesparende regendouches

Een regendouche verbruikt nog meer water en energie in vergelijking met een normale douchekop of handdouche. Sommige regendouches laten wel meer dan 20 liter water per minuut door. Dit is natuurlijk erg zonde en slecht nieuws voor de regendouche liefhebber. De regendouche wordt over het algemeen als luxer ervaren dan een ‘normale douche’. Gelukkig bestaan er ook waterbesparende regendouches.

Als je een waterbesparende regendouche of regendoucheset aanschaft kun je het beste kiezen voor volumestroomklasse S, deze verbruikt namelijk evenveel water als een standaard hoofddouche. Ook kun je eventuele extra douchekoppen of douchestralen het beste beperkt gebruiken. Dit omdat deze extra functies vaak samengaan met de normale straal vanuit de hoofddouche. Als je deze functies tegelijk aanzet verbruikt dit dus onnodig extra water.


Budget tip

Welke van bovenstaande (waterbesparende) douches je ook kiest, je doet er altijd goed aan om een douche te kiezen met thermostaatkraan. Met een thermostaatkraan is én blijft het water namelijk een stuk sneller op de gewenste temperatuur. Naast dat het comfortabel is bespaar je ook nog eens water en gas. Mocht een nieuwe douche er qua budget op dit moment niet in zitten, dan kun je er ook voor kiezen om je huidige douche te behouden en alleen de kraan te vervangen voor een thermostatische douchekraan.