0

De douche is onmisbaar in de badkamer. De doucheruimte is tegenwoordig een plek om tot rust te komen. De doucheset is een essentieel onderdeel van de doucheruimte. Maar alle onderdelen die de doucheruimte creëren, dragen bij aan het doucheplezier. Een aantal keuzes en tips om te helpen bij het samenstellen van de doucheruimte.


Welke douchesets zijn er?

Er zijn vijf typen te onderscheiden:

 • Glijstangcombinatie
  Een handdouche, doucheslang, en glijstang vormen samen de glijstangcombinatie.
 • Douchesysteem
  De thermostaat, glijstang, handdouche en hoofddouche vormen één geheel.
 • Plafonddouche
  Strak weggewerkt in het plafond
 • Douchepaneel
  Ideaal voor renovaties. De bestaande aansluitingen zijn niet zichtbaar dankzij het paneel
 • Inbouwdoucheset
  Alleen de douchekop en bedieningsknop zijn zichtbaar 

Daarnaast zijn de meeste types verkrijgbaar in verschillende stijlen: vierkant, rond of ovaal. Waar je voor kiest is voornamelijk een kwestie van smaak. 


Wat is een regendouche?

De regendouche heeft zijn naam te danken aan de manier waarop het water uit de douchekop komt. Het is een zachte waterstraal die aanvoelt als een lichte regenstraal. Het gaat dus niet per se om een grote douchekop; het water komt anders uit de douchekop in vergelijking met een ‘normale’ douchekop. Een regendouche voelt extra ontspannend en verfrissend aan. De overtreffende trap van een regendouche is de cascade douche. Het water komt eruit als een waterval. 

Bekijk alle regendouches

Welke keuzes zijn er voor de waterafvoer?

Voor het afvoeren van het gebruikte water zijn er meerdere opties:

 • Douchevloer
  De douchevloer heeft geen instapdrempel en wordt op dezelfde hoogte geomonteerd als de tegels. Je hebt keuze uit de (standaard) witte douchevloer of een kleur die aansluit op de tegelvloer. 
 • Douchebak
  Deze traditionele douchebak kent een instapdrempel. Als u alleen uw doucheruimte vervangt is dit een slimme oplossing. Er zijn ook varianten verkrijgbaar met een lage instap van bijvoorbeeld 1,5 cm hoog.
  De term douchebak wordt overigens steeds minder vaak gebruikt. De douchebak wordt tegenwoordig ook douchevloer genoemd. Dit betekent dat een douchevloer niet langer alleen gelijksvloers douchen is. Douchevloeren zijn dus verkrijgbaar met instapdrempel of gelijksvloers. 
 • Doucheput
  Voor doucheruimtes waar geen douchevloer is. De doucheput is compact qua formaat. Er wordt vaak voor de vierkante variant gekozen. 
 • Douchegoot
  Het water wordt over een groot oppervlak afgevoerd. De douchegoot is namelijk langwerpig. Let wel op dat de tegels op de juiste afschot worden betegeld, goed tegelwerk is essentieel bij een douchegoot.  

Waar let ik op bij de aanschaf van een douchewand?

De opstelling van de doucheruimte bepaalt welke type douchewand nodig is. De vijf doucheafscheidingen:

 • Cabine
  Een volledig afgesloten doucheruimte. Meestal wordt gekozen voor één vast deel en een deur. Maar ook een schuifdeur of volledige wegklapbare deuren zijn mogelijk. Er is volop keuze in de vormen van deze cabine, zoals halfrond,  ¼ rond of rechthoekig. 
 • Nis
  U heeft maar één wand nodig door de doucheruimte in een nis in te bouwen. Er kan ook gekozen worden om geen douchewand te plaatsen. Je creëert hiermee een geheel met de badkamer, maar is wel wat kouder en het water spat (verder) de badkamer in.
 • Losse wand
  De inloopdouche is in vele badkamers erg populair. Het plaatsen van één wand laat de badkamer groter lijken. De doucheruimte is hierdoor ook niet te aanwezig in de ruimte. 
 • Badwand
  Als er geen ruimte is voor een douche én een bad wordt vaak gekozen om te douchen in bad. Een badwand is dan wel nodig, anders spat al het water alle kanten op. Na het douchen is de wand eenvoudig in te klappen.  

Bij de douchwanden maak je een keuze tussen profielloos of met profiel:

 • De profielloze douchewand
  Creërt een ruimtelijk effect en is onderhoudsvriendelijker. Vraag voor het inmeten van deze douchewand altijd eerst advies. 
 • Douchewand met profiel
  Is de meest optimale waterdichte oplossing en heeft een robuustere uitstraling.  

Veelal wordt gekozen voor een douchewand waar je doorheen kan kijken. Liever privacy? Bedrukt of getint glas is dan een goede oplossing. 

Ook maatwerk behoort tot de mogelijkheden. Heeft u een schuin dak of een lastige hoek? Alles is mogelijk, ongeacht de opstelling of beperkingen. Bij het inmeten van een douchewand op maat is het advies om te wachten tot de wand betegeld is. 

Bekijk alle douchedeuren

Bekijk alle douchewanden

Advies over maatwerk


Hoe zorg ik voor een toekomstgerichte, veilige doucheruimte?

Voor diegene die een dagje ouder wordt, is veiligheid in de badkamer erg belangrijk. Steeds meer merken bedenken slimme en mooie oplossingen om veiligheid te garanderen en te stimuleren. Het ‘toekomstproof’ maken van de badkamer hoeft niet ingrijpend te zijn. Denk bijvoorbeeld aan wandbeugels in de doucheruimte toevoegen.


Tips:

 • Een douchezitje is comfortabel als je wat slechter te been bent
 • Een douchewand met wegklapbare deuren is een slimme oplossing: als hulp nodig is bij het douchen heb je alle ruimte. 
 • Vermijd obstakels zoals een douchebak. Door te kiezen voor gelijksvloers douchen zijn er geen lastige opstapjes meer.
 • Kies voor antisliptegels en uw vloer is niet langer glibberig of glad.

Waar moet je nog meer op letten?

Bij het samenstellen van de doucheruimte komt veel kijken. Een aantal handige weetjes en ideeën:

 • Kalk is een veelvoorkomend probleem. Behandel de douchewand met een antikalk coating. Deze laag kun je direct bij aanschaf erop laten zetten en gaat jaren mee. Schonmaken gaat sneller en de douchewanden blijven langer mooi. 
 • Om niet voor verrassingen komen te staan: stel van te voren een budget vast. Douchesets en douchewanden zijn er in veel uitvoeringen en dus ook prijsklassen. 
 • Let op het vermogen van de CV-ketel. Niet elke CV-ketel kan aan de benodigde warmwaterproductie van de douchekop voldoen. 
 • Creëer een nisje in de wand. Ideaal voor uw doucheproducten.
 • Lastig om een keuze te maken tussen een bad of een douche? Dan is de bad- en douchecombinatie de oplossing. Vergeet niet een badwand te plaatsen om het water tegen te houden. 
 • Wel eens aan een dubbele doucheopstelling gedacht?