Ga naar hoofdinhoud
0

Hulp of advies nodig?

Bel ons direct: 085-0661661

Met een vermaler plaats je sanitair waar je maar wilt!

Je wilt op een bepaalde plek in huis een extra sanitaire voorziening plaatsen, maar op die plek is geen rioolafvoer aanwezig? Een grote verbouwing met de nodige overlast is dan veelal het gevolg. Grote werkzaamheden kun je voorkomen door het gebruik van een vermaler.
Wat is een vermaler?

Wat is een vermaler?

De meest voorkomende vorm van een vermaler is een fecaliënvermaler. Deze wordt geplaatst tussen een toilet en een bestaande afvoer en vermaalt de vaste afvalstoffen die met het afvalwater meekomen. Hierdoor is er geen noodzaak voor een reguliere, brede rioolbuis nodig, maar kan dit door een normale afvoerbuis van geringe afmetingen worden afgevoerd. Een vermaler kan gebruikt worden voor onder andere het toilet, een wastafel of douche, maar ook voor een wasmachine, vaatwasmachine of een droger. Het grote voordeel hiervan is dat je veel flexibeler wordt in het plaatsen van sanitair. In principe heb je -naast een stopcontact- enkel een gewone afvoer in de buurt nodig die al het afvalwater naar het riool kan afvoeren. Bang voor verstoppingen hoef je niet te zijn, want het afval wordt dusdanig vermaald dat er geen grove resten overblijven.
Een interne of externe wc vermaler.

Een interne of externe wc vermaler.

Speciaal voor het toilet is er de wc vermaler. Standaard wordt deze geplaatst achter het toilet en kan dan met een leiding van 22, 28 of 32 millimeter verbonden worden. Een vuilwaterpomp zorgt er dan voor dat het water uiteindelijk naar de hoofdafvoerleiding kan worden gepompt. Dit zijn externe vermalers waarvoor je ook ruimte achter het toilet moet hebben. Heb je die ruimte niet, of vindt je een losse doos niet mooi, dan kun je ook kiezen voor een geïntegreerd model. Je schaft dan een geheel nieuw toilet aan, waar de fecaliënvermaler al zit ingebouwd. Tegenwoordig zijn dit fraaie modellen met een modern design.
Voor- en nadelen van interne of externe wc vermalers.

Natuurlijk zitten er voor- en nadelen aan beide varianten van vermalers, dus die zetten we even voor je op een rijtje.

Intern

Geïntegreerde vermalers zijn een esthetische oplossing, waarbij je geen kast meer achter je closet hebt staan. Dit scheelt ruimte. Bovendien kun je gemakkelijker achter het toilet schoonmaken. Een bijkomend voordeel is dat het toilet geen apart waterreservoir meer nodig heeft. In vergelijking met een externe vermaler maken geïntegreerde vermalers veel minder lawaai tijdens het gebruik. De pomp zal ervoor zorgen dat de juiste hoeveelheid water gebruikt wordt, dus je hoeft niet bang te zijn voor waterverspilling. Een nadeel van geïntegreerde vermalers is dat als er een defect is, je er nagenoeg niet bij kunt komen zonder het gehele toilet los te halen.

Extern

De externe vermalers zijn kasten die achter het toilet worden geplaatst en dus altijd in het zicht staan. Dit kan dan ook een nadeel zijn. Bovendien is het mogelijk om ander sanitair, zoals een douche of een wastafel, op de vermaler aan te sluiten. In tegenstelling tot geïntegreerde wc-vermalers kunnen externe vermalers het toilet niet van een afgepaste hoeveelheid water voorzien. Externe wc vermalers besparen dus minder water. Een voordeel is dan wel weer dat bij een defect je er heel gemakkelijk bij kunt komen.