Ben je eruit dat je een bad in jouw nieuwe badkamer wilt? Dan zijn er nog een aantal vragen die je misschien hebt. Bijvoorbeeld wat het formaat moet worden van jouw nieuwe bad. In deze blog beantwoorden we deze belangrijke vraag voor je, zodat je snel kunt genieten van een heerlijk warm bad.


Kijk naar de omstandigheden

Hoe groot een bad moet zijn hangt af van meerdere factoren. Wat is de grootte van jouw badkamer? En wat is de ruimte daarin die je beschikbaar hebt voor het bad? Ga je alleen een bad vervangen of gaat het om complete nieuwbouw? Ga je het bad vaak in je eentje gebruiken of vind je het juist ook fijn om bijvoorbeeld met zijn tweeën in bad te gaan? En wat is de lengte van de personen die het bad gaan gebruiken? Allemaal vragen waarmee je rekening zou moeten houden bij het bepalen van het formaat van een bad dat bij jou past.


Vele mogelijkheden

Wat betreft baden heb je enorme keuze uit vormen, formaten en materialen. Qua maat zijn er baden in breedtes van 60 cm tot zelfs 135 cm. Die laatste maat zie je bijvoorbeeld terug in hoekbaden en asymmetrische baden. Dit kan handig uitkomen wanneer jouw badkamer geen rechttoe rechtaan vorm heeft of als de ruimte beperkt is. Qua lengte beginnen baden bij zo’n 140 cm (ideaal voor bijvoorbeeld kinderen) tot zo’n 200 cm (ideaal voor als je wat langer bent dan gemiddeld).


Standaard baden

Het soort bad dat je in veel badkamers terugziet is het standaard rechthoekige ligbad. Vaak in de meest voorkomende maat van 180 x 80 cm of 170 x 70 cm. Rechthoekige baden passen perfect in een hoek en zijn dan ook erg handig in rechthoekige badkamers. Er zijn verschillende binnenvormen mogelijk bij een bad. De één is recht, de ander heeft juist afgeronde hoeken. Dit bepaalt mede de ruimte die overblijft in het bad: het volume dat erin past, maar ook qua lengte.


Bad diepte

Badderen is voor iedereen anders. De een ligt graag helemaal ondergedompeld in het water, de ander vindt het juist fijn om zijn handen droog te houden of om in bad te zitten. Wanneer je het lichaam graag onder water hebt, kies dan een bad met een minimale diepte van 45 cm. Houd er wel rekening mee dat een dieper bad vaak ook een hogere instap betekent.


Bad in een kleine badkamer

Ook in een kleine badkamer kun je een bad kwijt. Het zal je waarschijnlijk niet verbazen dat er geen groot vrijstaand bad in gaat passen. Maar er zijn diverse andere mogelijkheden. Zo kun je kiezen voor een ruimtebesparend bad. Dit is een kleinere variant van een ligbad of vrijstaand bad, of een bad met andersvormige hoeken. Door deze aangepaste hoeken past het bad misschien net in een bepaald hoekje van de badkamer, waar een rechthoekig bad niet zou passen.

De meeste ruimtebesparende baden zijn aan één kant hetzelfde als een standaard bad en aan de andere kant lopen deze smal af. Dit omdat je benen in de breedte vaak minder ruimte in beslag nemen in vergelijking met de rest van je lichaam. Zo kun je nog even goed ontspannen als in een gewoon bad, maar neemt dit wel minder ruimte in beslag!

Een andere oplossing zou een hoekbad kunnen zijn. Dit geeft je bijvoorbeeld de mogelijkheid om jouw badkamer op een andere manier in te richten, waardoor er meer ruimte ontstaat.

Wanneer de ruimte echt wat beperkter is, maar je toch heel graag een bad in jouw badkamer wilt, kun je er ook voor kiezen om het bad te combineren met een douche. Deze ligbaden met douchegedeelte, ook wel bad-douchecombinaties genoemd, zijn speciaal ontworpen om zowel comfortabel te kunnen douchen als badderen. Eén gedeelte van het bad is hierbij vaak wat groter, zodat er meer bewegingsruimte ontstaat voor tijdens het douchen. Het is vaak wel handig om een badwand te monteren als deze niet bij de bad-douchecombinatie inbegrepen zit. Zo voorkom je spetters water naast het bad.

Heb je een schuin dak in de badkamer, waardoor de ruimte beperkter is? Dan zou je die ruimte juist kunnen gebruiken om een bad te plaatsen, omdat je daar toch niet hoeft te staan. Zorg er wel voor dat je het bad in kunt stappen zonder je hoofd te stoten. Eventueel kun je er daarbij voor kiezen om een minder diep bad aan te schaffen, zodat je minder hoog uitkomt. Tot slot zou een inbouw bad ook nog een optie kunnen zijn. Deze wordt in een (verhoogde) vloer ingebouwd, waardoor je minder ruimte in de hoogte nodig hebt. Daarbij geeft het inbouwen van het bad ook een hele andere uitstraling aan jouw badkamer.


Bad voor meerdere personen

Vind je het fijn om met meerdere personen in bad te liggen? Bijvoorbeeld samen met je partner en/of kind(eren)? Dan is het verstandig om een wat groter bad te nemen. Baden voor twee personen worden ook wel duobaden genoemd. Bij een duobad zit de afvoer in het midden in plaats van aan het voeteneinde, waardoor je beiden comfortabel kunt zitten zonder dat de afvoer in de weg zit. Wel zo fijn!

Wanneer je naast elkaar wilt zitten, is de breedte natuurlijk van belang. Want er moet wel voldoende ruimte voor jullie beiden zijn om lekker te kunnen zitten. Welke breedte je hiervoor nodig hebt, hangt af van jullie bouw en verschilt dus per situatie. Neem in ieder geval een bad van 80 cm breed of meer. Als je de ruimte ervoor hebt, kun je ook kijken naar een hoekbad. Zo’n type bad heeft vaak ook meer ruimte om met twee mensen in te kunnen zitten of liggen.


Baden uitproberen in onze winkels

Heb je een bad op het oog en wil je er zeker van zijn dat de maat ervan goed is of dat je misschien toch een groter of juist kleiner bad wilt? Of weet je het gewoonweg nog niet zo goed qua formaat? Kom dan eens naar één van onze winkels. We nodigen je uit om daar verschillende baden te proberen en zo een beter idee te krijgen van de verschillende mogelijkheden. Naast de grootte van het bad is het namelijk ook erg belangrijk dat hij comfortabel ligt. En dat merk je toch het beste als je er even in gaat liggen. Op onze site kun je bij elk product zien of -en zo ja- in welke winkel het te zien is.