In de meeste badkamers wordt het badmeubel intensief gebruikt. Een badmeubel dat aansluit op je wensen is dan ook een must. Waar moet je op letten om een goede keuze te maken? Lees deze pagina, wij helpen je op weg.


Hoe kies je een badmeubel?

Als uitgangspunt neem je het aantal personen dat (tegelijk) van de badkamer gebruik maakt. Poetsen jullie tegelijk je tanden? Of ben je meestal alleen in de badkamer? Dit bepaalt, naast de ruimte in de badkamer, de breedte van het badmeubel. Maar ook of je kiest voor één of twee kranen. Bij het badmeubel houd je ook altijd rekening met de wastafel. Hierin kunnen we globaal drie types onderscheiden:
 • Inbouwwastafel
  De wasbak wordt in het badmeubel gemonteerd. Dit is de meest voorkomende optie.
 • Opbouwwastafel
  Een waskom wordt op het badmeubel geplaatst
 • Losse wastafel
  Heeft geen meubel, maar puur een wastafel.  

De meest gekozen hoogte van het meubel is 90 cm. Voor het bepalen van de hoogte meet je vanaf de grond tot het laagste punt in de waskom. De hoogte hangt samen met het type wastafel. Plaats je bijvoorbeeld een waskom op een badmeubel, let goed op de hoogte en kijk of je nog comfortabel handen kunt wassen.

Vanwege het intensieve gebruik van het badmeubel is techniek ook belangrijk. Tegenwoordig beschikken alle badmeubels over ladegeleiders. De mogelijkheid van soft-close maakt uw badmeubel luxer; uw lade sluit altijd zachtjes. Wil je een greeploos meubel dan is de optie ‘push to open’ een slimme techniek. De laden of deurtjes gaan open als je er (lichtjes) op drukt.


Hoeveel opbergruimte heb je nodig?

Bepaal van tevoren welke spullen je gaat opbergen in de badkamer. Op deze manier biedt het nieuwe badmeubel genoeg ruimte voor het hele gezin.
Zijn de lades van het meubel niet voldoende, kies dan voor een kolomkast. Veel badmeubels hebben in dezelfde serie ook een kolomkast. Zo sluiten alle meubels mooi op elkaar aan. Een andere praktische ruimtewinner is de spiegelkast. Deze zorgt voor opbergruimte zonder loopruimte in te nemen. Tip: het mooiste effect creëer je met een spiegelkast die even breed is als het badmeubel.


Wat zijn de mogelijkheden in het materiaal?

MDF wordt gebruikt voor de duurzame badmeubels. Dit materiaal zorgt voor ijzersterke badmeubels. Voor de fronten is het meest voorkomende materiaal melamine en of gelakt materiaal (het hoogglans meubel). Fronten zijn mogelijk in allerlei kleuren, zelfs houtlook behoort tot de mogelijkheden.

Waar let je op bij een kleine badkamer?

Steeds meer merken spelen in op de kleine, Hollandse badkamers. Met als resultaat (extra) ondiepe meubels van bijvoorbeeld 38cm diep. Hierdoor is een breed meubel wel mogelijk in een kleinere badkamer. Een aantal tips op een rij:
 • Kies voor een zwevend meubel. Je creëert hiermee een gevoel van ruimte en schoonmaakgemak.
 • Grote spiegels maken de ruimte optisch groter.
 • De kleur van het meubel kan ook het verschil maken. Kies je voor een licht meubel, dan oogt de badkamer ruimer.
 • Kom je opbergruimte te kort? Kies dan voor een spiegelkast of kolomkast.
 • Een dubbele lade biedt ook uitkomst bij het tekort aan opbergruimte.

Er zijn meerdere trends te spotten op het gebied van badmeubels. De twee grote trends zijn echter wel elkaars tegenhanger.

 • Minimalistisch
  Hieronder vallen strakke en greeploze meubels. Hoogglans wit is een goed voorbeeld van een strak meubel. De wastafel mag in deze trend zo dun mogelijk.
 • Industrieel
  Meubels met een houtlook creëren een stoere uitstraling. De combinatie met wit keramiek zorgt voor een warme sfeer.

Niets vergeten?

Een sifon en afvoerplug worden niet standaard meegeleverd. Wel heeft iedere wastafel deze nodig. Een sifon is de afvoer voor onder de wastafel. Om ruimte te besparen is er de ruimtebesparende sifon. Dit zorgt voor meer ruimte onder je wastafel. De ruimte onder de wastafel bepaalt het type sifon dat jij nodig hebt. Je kun kiezen uit een kunststof sifon en een messing sifon (ook wel designsifon genoemd). Voor dit laatste wordt vaak gekozen als het sifon zichtbaar is. Een afvoerplug zorgt voor de waterdichte verbinding tussen de wastafel en sifon. Bij een afvoerplug kun je kiezen uit een afsluitbare of niet afsluitbare variant. Bij de afsluitbare variant sluit je de afvoerplug af en blijft het water in de wastafel. Dit is bijvoorbeeld handig tijdens het scheren.

 


En vergeet niet: een badmeubel is niet compleet zonder de juiste kraan. Ook hier adviseren wij u graag over, bekijk onze advies over kranen pagina. Maak het meubel nóg completer met accessoires die het comfort in de badkamer alleen maar vergroten. Denk aan handdoekrekken, bekerhouders en planchetten.