Of je nu op zoek bent naar een designradiator voor je nieuwe badkamer of dat je een radiator wilt vervangen, bij Badkamerwinkel.nl ben je aan het juiste adres. Een designradiator in je badkamer geeft uitstraling en is naast het verwarmen van de ruimte ook erg handig voor het verwarmen of drogen van handdoeken. Maar waar moet je allemaal op letten bij het kopen van een radiator? Wij leggen het je uit.

 • Vermogen
 • Aansluiting
 • Soort radiator
 • Alternatief

Vermogen van de radiator

Een radiator moet de ruimte goed verwarmen. De eerste stap is dan ook het bepalen welke warmteafgifte (ook wel vermogen of capaciteit) jouw toekomstige radiator moet hebben. De warmteafgifte wordt weergegeven in Watt. Om de warmteafgifte te bepalen, kijk je onder andere naar de grootte van jouw badkamer. Zo heeft een grotere ruimte een hogere warmteafgifte - ofwel vermogen - nodig om de ruimte snel te verwarmen. Ook de gewenste warmte speelt een belangrijke rol. Door het volgende stappenplan te volgen, kun je makkelijk het vermogen van de radiator berekenen die jij nodig hebt om jouw badkamer heerlijk te verwarmen.

 1. Bereken de inhoud (m³) van de ruimte: lengte x breedte x hoogte. 
  Voorbeeld: jouw badkamer is 2 meter lang, 2,5 meter breed en 3 meter hoog. De inhoud (m³) = 2 x 2,5 x 3 = 15 m³.

 2. Bepaal de gewenste temperatuur en het bijbehorende aantal Watts per m³.
  Voor de badkamer is het verstandig om 24 graden aan te houden. Hiervoor rekent men standaard 93 Watt per m³ (zie tabel). 

  RuimteAanbevolen temperatuurBenodigd vermogen 
  Badkamer 24°C 93 Watt per m³
  Woonkamer, studeerkamer 22°C 85 Watt per m³
  Keuken 20°C 77 Watt per m³
  Toilet, slaapkamer, gang 18°C 70 Watt per m³
   
 3. Bereken het juiste Wattage: inhoud x Watt per m³.
  15 x 93 = 1395 Watt. 

In deze badkamer is voor een temperatuur van 24°C dus minimaal een radiator nodig met een capaciteit van 1395 Watt.

 

Soms is er sprake van warmteverlies of warmtebehoud. De mate van isolatie van een ruimte heeft een enorme invloed op het benodigd vermogen. Bij een slechter geïsoleerde ruimte heb je meer vermogen nodig dan bij een goed geïsoleerde ruimte. In de volgende gevallen kun je de nodige capaciteit van de radiator dan ook verhogen of verlagen:

 • Zeer goed geïsoleerde ruimte – verminder de benodigde capaciteit met 10%
  Een zeer goed geïsoleerde ruimte is een ruimte met ramen van hr++ glas, waarbij er een geïsoleerde spouwmuur is en de vloer en het dak/plafond zijn geïsoleerd. De ruimte ligt op het Zuiden en heeft maximaal twee buitenmuren.
 • Goed geïsoleerde ruimte – benodigde capaciteit blijft hetzelfde
  Een goed geïsoleerde ruimte is een ruimte met ramen van hr++ glas, waarbij er een geïsoleerde spouwmuur is en de vloer en het dak/plafond zijn geïsoleerd.
 • Matig geïsoleerde ruimte – verhoog de benodigde capaciteit met 15%
  Een matig geïsoleerde ruimte is een ruimte met ramen van hr glas, waarbij er een spouwmuur is (niet geïsoleerd) en de vloer en het dak/plafond zijn geïsoleerd.
 • Zeer slecht geïsoleerde ruimte – verhoog de benodigde capaciteit met 40%
  Een zeer slecht geïsoleerde ruimte is een ruimte met ramen van enkel glas, waarbij er een spouwmuur is (niet geïsoleerd) en de vloer en het dak/plafond niet zijn geïsoleerd. De ruimte ligt op het Noorden.

 

Aansluiten

Wanneer je een radiator wilt gaan kopen, is het handig jezelf de volgende drie vragen te stellen:

 1. Waar in de ruimte wil ik een radiator plaatsen?
  Door de radiator slim te plaatsen, verspreidt deze de warmte evenredig over de ruimte. Hierbij kun je denken aan het plaatsen van de radiator onder een raam of vlakbij een deur wanneer dat mogelijk is. Dit zorgt namelijk voor een goede luchtcirculatie. Let ook op of er al een aansluiting voor een radiator aanwezig is. Het is dan handig om de nieuwe radiator op dezelfde plek te monteren. Wil je de radiator toch ergens anders? Laat dan door een installateur de leidingen (om)leggen, doortrekken en met elkaar verbinden.

 2. Hoeveel ruimte heb ik nodig om een radiator te plaatsen?
  Bij het bepalen van hoeveel ruimte je nodig hebt om een radiator te plaatsen, let je niet alleen op de gewenste afmetingen van de radiator. Je hebt namelijk ook extra ruimte nodig voor de ophangbeugels en aansluitingen. Reken hierbij op 5 centimeter achter de radiator en minimaal 10 centimeter onder de radiator.

 3. Welke aansluiting zit er op de plek waar de radiator moet komen?
  Wanneer je een radiator gaat kopen, moet je letten op de aansluiting. Het is belangrijk dat je weet wat de bestaande situatie is van de aanvoer- en retourleiding en waar de aanvoer- en retourleiding kan komen te zitten bij de radiator. Zo kan de bestaande aansluiting bijvoorbeeld uit de muur komen of uit de vloer. Er zijn radiatoren waarbij het niet uitmaakt waar de leidingen worden aangesloten. De locatie van de aanvoer- en retourleiding van een radiator wordt aangegeven met een aansluitcombinatie. Zo kan de aansluiting van de toevoerleiding bijvoorbeeld linksonder of linksboven zitten en van de retourleiding rechtsonder. De radiator die je wilt hebben, moet een aansluiting hebben die past op de aansluiting die jij thuis hebt.

 

Wat heb je nodig voor het aansluiten van een radiator?

Soms worden radiatoren geleverd met een complete aansluitset. Wanneer dit niet zo is, kun je een passende aansluitset zoeken of de benodigde producten los aanschaffen. Voor het aansluiten van een radiator heb je over het algemeen de volgende producten nodig:

 

Soorten radiatoren

Radiatoren zijn er in verschillende modellen, kleuren, maten en materialen. En ook nog eens verkrijgbaar in verschillende prijzen, van goedkope tot dure exemplaren. Door de ruime keuze is het belangrijk voor jezelf te bepalen wat voor radiator je wilt en wat je budget is.

 

 

 

 

 

 

Materiaal

De meeste radiatoren zijn gemaakt van plaatstaal of aluminium.

Plaatstaal is het meest gebruikte materiaal. Het is betaalbaar, energiezuinig en warmt goed op. Bij radiatoren van plaatstaal is er wel kans op corrosie, zowel inwendig als uitwendig. Inwendige corrosie is tegen te gaan door regelmatig te ontluchten. Uitwendige corrosie kun je voorkomen door corrosiewerende verf op de radiator aan te brengen.

Radiatoren van aluminium bevatten soms wel 70% minder waterinhoud dan een traditionele radiator, waardoor deze sneller warm is. Dit bespaart energie omdat er maar een relatief kleine hoeveelheid water opgewarmd hoeft te worden. De warmtegeleiding van een aluminium radiator is daarbij tot wel vier keer hoger dan bij een traditionele radiator. Aluminium is lichter en daardoor geschikt om aan de wand te hangen. Aluminium is perfect voor in vochtige ruimtes zoals de badkamer, doordat het bestendig is tegen corrosie. Dit maakt hem duurder dan een variant van staal, maar ook duurzaam en onderhoudsvriendelijker.

 

Vorm en kleur

Radiatoren zijn er in verticale en horizontale varianten, mét of zonder profiel. Daarnaast zijn er verschillende vormen beschikbaar, van standaard rechte varianten tot aparte designs. Ook zijn er vele kleuren beschikbaar. En is de gewenste kleur niet beschikbaar, dan kun je de radiator vaak ook zelf verven. Zo is er voor elke badkamer in iedere stijl een passende radiator te vinden.

Ten slotte kun je jouw radiator nog compleet maken door een keuze te maken uit verschillende handdoekbeugels, -haken en droogrekken speciaal voor aan de radiator.

 

Alternatief

Een alternatief is een elektrische radiator. De hele woning elektrisch verwarmen zorgt vaak voor een hogere energierekening, maar voor het verwarmen van kleine ruimtes waar je weinig of kort verblijft is een elektrische verwarming ideaal. Elektrische radiatoren worden dan ook vaak gebruikt als bijverwarming. Elektrische radiatoren zijn relatief duur in aanschaf, maar goedkoop in de installatie. Je kunt ze overal plaatsen, als er maar een stopcontact in de buurt zit. Een voordeel van een elektrische radiator is dat je deze apart aan en uit kunt zetten, waarmee je zelf de controle hebt over de verwarming van je huis.

 

Advies nodig?

Wil je graag nog meer advies of heb je specifieke vragen? Ga dan naar één van onze winkels of neem contact op met onze klantenservice. Zij helpen je graag verder!