Inbouwspotjes zorgen voor fijne verlichting in de badkamer. Bovendien zijn ze mooi weggewerkt in een verlaagd plafond. Maar wat moet je doen als zo’n spotje niet meer werkt? Wij leggen je in deze blog uit hoe je een inbouwspot kunt vervangen.


Veiligheid boven alles

Goed nieuws: een inbouwspot vervangen is niet moeilijk. Omdat je met elektriciteit werkt, kan het wel gevaarlijk zijn. De eerste stap is dan ook erg belangrijk en mag niet overgeslagen worden! Schakel de stroom uit, voordat de inbouwspot vervangen wordt. Dit doe je door in de meterkast de juiste groep op te zoeken en daarvan de schakelaar naar beneden te zetten. Zorg er daarnaast voor dat de luchtvochtigheid niet hoog is. Stel deze klus dus even uit als iemand in huis net gedoucht heeft.


Benodigdheden

Voordat je aan een klus gaat beginnen, hoe groot of klein die ook is, is het handig om alles wat je nodig hebt klaar te leggen. In dit geval zijn het maar een paar items. Als eerste natuurlijk de nieuwe inbouwspotjes, om de oude mee te vervangen. Daarnaast eventueel een nieuwe transformator, als de oude niet overeenkomt met het nieuwe wattage. Verder heb je alleen een schroevendraaier met een platte kop nodig, of eventueel een spanningszoeker.


Stappenplan

Hieronder zullen we stap voor stap uitleggen hoe het vervangen van een inbouwspot in zijn werk gaat:


Stap 1

Haal de bestaande inbouwspotjes die vervangen moeten worden uit het gat. Kijk goed naar de inbouwspot om te zien of er een ring op het lampje zit. In dat geval hoef je alleen deze ring te verwijderen en dan komt het lampje met de fitting uit het gat te hangen. De ring kun je er met een schroevendraaier uit wippen. Bewaar hem goed, want je hebt hem later weer nodig.

Zit er niet zo’n ring op de lamp van de inbouwspot? Probeer dan met je vingers onder de rand van de spot te komen en hem voorzichtig naar beneden te bewegen. Lukt dit niet goed? Dan kun je eventueel met de schroevendraaier een beginnetje maken. Wees wel voorzichtig om beschadiging van het plafond te voorkomen.


Stap 2

Heb je een spotje met ring? Dan hoef je alleen de fitting uit het lampje te halen en deze te vervangen. Stap 3 kun je in dit geval overslaan. Bij een complete spot moeten de draden losgekoppeld worden. Dit doe je door de schroefjes open te draaien met de schroevendraaier of spanningszoeker. Ze komen hierdoor steeds minder vast te zitten, tot je ze helemaal eruit kunt halen.


Stap 3

Lees de instructies van de inbouwspots goed door en sluit de bruine of zwarte en blauwe draden volgens het aansluitschema aan op de spot. Draai de schroefjes weer vast om de draden vast te zetten.


Stap 4

Test nu alvast of de lampen goed werken. Zo weet je zeker dat ze het goed zullen doen voordat je ze weer helemaal strak hebt weggewerkt. Dat scheelt een hoop gedoe!


Stap 5

Plaats de inbouwspot weer terug in het gat. Hoe dit moet, hangt af van het type lamp dat je hebt. In het geval van de lamp met een ringetje gaat dit als volgt: duw de lamp weer terug het spotje in en plaats tegelijkertijd ook de ring weer terug. In het geval van een complete inbouwspot met veren is het iets eenvoudiger. Je trekt de veren in en plaatst de nieuwe inbouwspot in het gat.


Halogeenlamp vervangen door led lamp

Het kan zijn dat er in jouw badkamer spots halogeen lampen zitten. Wanneer deze kapot zijn, is het slim deze gelijk te vervangen voor LED verlichting. LED lampen zijn iets duurder in de aanschaf, maar verdienen zichzelf binnen no-time terug omdat ze veel zuiniger zijn. Het makkelijkste is om een LED lamp te kiezen met hetzelfde type fitting als de oorspronkelijke halogeenlamp. Hierdoor is het installeren van de nieuwe lamp zo gepiept.

Let op: als de nieuwe LED lampjes gaan flikkeren, kan het zijn dat ook de transformator moet worden vervangen. Een transformator wordt ook wel trafo genoemd. Tel het wattage van alle lampen bij elkaar op om te checken of de huidige transformator nog geschikt is of dat je een nieuwe transformator nodig hebt. Op de transformator zelf staat aangegeven welke wattages de trafo aankan.


Hoeveel lumen bij vervangen halogeenspots?

Wil je dezelfde lichtsterkte als voorheen? Kijk dan niet naar het wattage van de oude lamp. Omdat een LED lamp gemiddeld 10 keer zuiniger is, kan een 60 Watt ‘oude’ lamp namelijk gelijk zijn aan een LED lamp van maar 6 Watt. Kijk in plaats van de wattage van een lamp naar het aantal lumen. Lumen geeft namelijk de lichtopbrengst van de lamp aan.

In een spot is het licht feller dan in zogenaamde peertjes. Een spot hoeft dan ook minder lumen te hebben voor hetzelfde effect. Voor spots gelden de volgende vuistregels: voor het vervangen van een 35 Watt halogeenspot heb je ongeveer 250 lumen nodig. Voor een 50 Watt halogeenspot is dit ongeveer 350 tot 400 lumen.