Advies over wastafels

Handen wassen, tandenpoetsen, scheren en opmaken: het gebeurt allemaal bij de wastafel. Deze plek is dan ook het middelpunt in de badkamer. Maar welke wastafel past het beste in jouw badkamer? Hier worden de belangrijkste keuzes uitgelegd om je op weg te helpen in de zoektocht naar de perfecte wastafel.

 

Waar moet je beginnen?

Als eerste wordt gekeken naar het aantal personen dat (tegelijk) van de badkamer gebruikt maakt. Bij een drukke ochtendspits is het fijn en wel zo praktisch om te kiezen voor een brede wastafel met twee kranen. Hoe breed de wastafel uiteindelijk wordt, is natuurlijk ook afhankelijk van de ruimte. Wat snel over het hoofd wordt gezien is het praktische aspect van de aflegruimte rondom de wastafel. Heb je veel spullen voor op het wastafelblad, dan is een meer aflegruimte nodig. Koop je een meubel voor onder de wastafel, dan heb je juist minder ruimte nodig rondom het wastafelblad.

Bekijk alle wastafels >

 

Welke materialen wastafels zijn er?

Een wastafel moet mooi zijn, maar ook praktisch in gebruik. In veel gevallen is het onderhoud van het materiaal de doorslaggevende factor. Een overzicht van de mogelijkheden:
  • Keramiek
    Een sterk en krasvast materiaal. De glazuurlaag zorgt ervoor dat keramiek lang mooi blijft en onderhoudsvrij is.  
  • Mineraalmarmer
    Het naadloze materiaal is een combinatie van marmer en kunsthars. Het woord marmer zet mensen vaak op het verkeerde been want het heeft zeker niet de uitstraling van marmer. Maar heeft een moderne, witte uitstraling.  

 

Waar moet je nog meer op letten?

De wastafel is het middelpunt in de badkamer. De keuze voor een type wastafel zet dan ook de toon voor de stijl en de uiteindelijke sfeer. Een dunne wastafel past in een designbadkamer. En een waskom creëert een stoere look.

Bekijk alle waskommen >

Een sifon en afvoerplug worden niet standaard meegeleverd. Wel heeft iedere wastafel deze nodig. Een sifon is de afvoer voor onder de wastafel. Om ruimte te besparen is er de ruimtebesparende sifon. Dit zorgt voor meer ruimte onder je wastafel. De ruimte onder de wastafel bepaalt het type sifon dat jij nodig hebt. Je kunt kiezen uit een kunststof sifon en een messing sifon (ook wel designsifon genoemd). Voor dit laatste wordt vaak gekozen als het sifon zichtbaar is.
Een afvoerplug zorgt voor de waterdichte verbinding tussen de wastafel en sifon. Bij een afvoerplug kun je kiezen uit een afsluitbare of niet afsluitbare variant. Bij de afsluitbare variant sluit je de afvoerplug af en blijft het water in de wastafel. Dit is bijvoorbeeld handig tijdens het scheren.

Tip: let bij de aanschaf van een nieuwe wastafel erop dat de openingen voor afvoerleidingen en aanvoerbuizen aansluiten op de situatie in de badkamer. Bij aankoop van een wastafel krijg je altijd een montagehandeleiding mee.

Bekijk alle sifons en afvoerpluggen >

 

Hoe kies je een fontein in de toiletruimte?

Het formaat speelt hierin een cruciale rol. Een toiletruimte is nogal klein dus voldoende bewegingsruimte overhouden is belangrijk. Voor een extra kleine of smalle ruimte is er de hoekfontein en de ondiepe fontein.
Een praktische oplossing die we tegenwoordig veel zien, is een kastje onder het fontein. Erg handig voor het opbergen van de toiletrol of schoonmaakspullen.
Let bij het kopen van een fontein erop dat het kraangat de juiste zijde zit. Er zijn namelijk linkse en rechtse modellen verkrijgbaar.

Bekijk alle fonteinen >

Kom naar onze winkels!

Kom je er online niet uit? Geen probleem! Kom langs in één van onze winkels of neem contact op met de klantenservice.