Een badkamer is prachtig als hij helemaal nieuw is, maar door het dagelijkse gebruik van de badkamer zal er vuil ontstaan en verliest de ruimte langzaam maar zeker zijn glans. Vooral wanneer de voegen tussen de tegels verkleuren. Toch is het helemaal niet moeilijk om verkleuring te voorkomen. Na het lezen van dit blog weet je precies hoe je de badkamer voegen schoon houdt!


Je houdt je nieuwe badkamer zo goed als nieuw door de tegels en dan met name de voegen regelmatig schoon te maken. Tegels of voegen schoonmaken is niet erg moeilijk. Het belangrijkste aan het schoonmaken is dat je dit vaak genoeg doet. Regelmatig de badkamer schoonmaken voorkomt veel ergere en hardnekkige vervuiling na verloop van tijd. Alle kleuren voegen zijn gevoelig voor ophopend vuil. Wel is de vervuiling bij witte voegen sneller zichtbaar dan bij grijskleurige voegen.

 


 

Waarom verkleuren juist de voegen?

Je zult je misschien afvragen waarom juist de voegen vies worden. Het antwoord is simpel: de voegen zijn het minst gladde deel van een tegelwand of -vloer. Daarom zijn ze het meest vatbaar voor ophopingen van zeepresten, huidvet, vocht en kalk. De open structuur van de voeg is dé plek voor vuil om te blijven zitten, zelfs als je de wand of vloer met water en zeep schoonmaakt.


Schoonmaken met grootmoeders middeltjes

Er zijn natuurlijk speciale voegenreinigers verkrijgbaar, maar je kunt ook kiezen voor een aantal middeltjes uit grootmoeders tijd:

 • Bakpoeder
  Eén van de oudste manieren om de badkamer blinkend schoon te maken, is het poetsen met een natte spons met wat bakpoeder. Boen de tegels en voegen schoon, spoel het oppervlak af met schoon water en wrijf de voegen droog met een doek.
 • Wasverzachter of groene zeep
  Een sopje van wasverzachter of groene zeep met warm water is ook geschikt om tegels en voegen te reinigen. Wrijf met een doekje de tegels en de voegen weer stralend schoon.
 • Azijn
  Met een mix van azijn en water zijn de voegen ook goed schoon te maken. Boen de voegen grondig schoon en maak deze vervolgens droog met behulp van een droge en schone doek.
 • Stoomreiniger
  Een jongere of modernere oma zou gebruik kunnen maken van een stoomreiniger om de tegels en de voegen schoon te maken. Met hete stoom is de vervuiling makkelijk van de tegels en de voegen los te weken. Daarna kun je het vuil wegvegen met een schone doek.

Schoonmaken met sterkere middelen

Mochten de voegen met deze huis-tuin-en-keuken-middeltjes niet schoon te krijgen zijn, dan kun je ook voor iets agressievere, natuurlijke middelen kiezen om de tegels en voegen schoon te poetsen. Zo kun je kiezen voor bleek, chloor of waterstofperoxide. Meng een van deze middelen met schoon water en borstel hiermee de voegen schoon. Durf je dit niet aan of werkt dit ook niet? Ga dan voor een speciale voegenreiniger. Tip: zorg wel voor voldoende ventilatie als je deze middelen gaat gebruiken.

 


Voorkom vieze voegen

De voegen tussen de tegels worden snel vies. Het is daarom een goed idee om alle voegen preventief te behandelen, zodat ze minder snel vuil worden en langer stralend schoon blijven. Een manier om dit voor elkaar te krijgen, is de voegen in te wrijven met een kaars. Hierdoor komt er een water- en vuilafstotend laagje op de voegen, zodat er minder vuil aan blijft kleven. Zie je het niet zitten om aan de gang te gaan met een kaars? Er zijn ook speciale voegenbeschermers te koop.


Verbeter de ventilatie!

Een van de oorzaken van het verkleuren van tegels en voegen is gebrekkige ventilatie. Hierdoor kan zelfs schimmel ontstaan in de badkamer. Waar een kleine toiletventilator vaak onvoldoende vochtige lucht afvoert, is een uitgebreide ventilatiebox een betere uitkomst. Deze kunnen tot wel 370 m³ vochtige lucht per uur afvoeren. Zo krijgt vocht geen kans!