Wie een moderne badkamer heeft, kiest al snel voor een inloopdouche. Deze kun je natuurlijk helemaal naar jouw smaak inrichten. Kies je bijvoorbeeld voor een inloopdouche met een glazen wand of sluit je de douche af met een stenen muurtje? Er zijn genoeg opties. Allereerst is het belangrijk om te bepalen of je genoeg ruimte hebt voor een inloopdouche. Maar hoeveel ruimte heb je dan ongeveer nodig? Wij vertellen het je in deze blog.


Afmetingen inloopdouche

De afmetingen van de inloopdouche zijn natuurlijk op de eerste plaats afhankelijk van de grootte van je badkamer en de plek die je voor de douche in gedachten hebt. Een standaard douchecabine is 90 x 90 centimeter. Dit zou dus genoeg ruimte moeten zijn om normaal te kunnen douchen. Een inloopdouche wordt gezien als weer een stukje luxer en is wel bedoeld om wat meer ruimte te hebben. De richtlijn die we kunnen geven is ongeveer 90 centimeter breed en 120 centimeter lang. Een inloopdouche is namelijk langwerpig en niet rechthoekig zodat je er, zoals de naam al zegt, in kunt lopen. Natuurlijk kan je de inloopdouche zo groot maken als je zelf wil.

Als je comfortabel wil kunnen douchen, kun je makkelijk meten of je voldoende ruimte hebt. Als je de beweging maakt alsof je je haar wast, met je armen gebogen, weet je hoeveel ruimte je minimaal nodig hebt. Je wil namelijk niet met je elleboog tegen de wand stoten. Als iemand in je familie, of jij zelf, rolstoelafhankelijk is, dan is het uiteraard belangrijk om hier rekening mee te houden wat betreft de afmetingen van de inloopdouche.


Wat voor soort inloopdouche past in jouw badkamer?

Een inloopdouche is natuurlijk niet helemaal afgesloten. Dit kan ervoor zorgen dat er water de badkamer in spettert. Bij een kleine badkamer staan er misschien veel andere meubels in de buurt van de douche, die niet tegen vocht kunnen. Het is daarom belangrijk om de juiste douchewand uit te kiezen. Als je hebt bepaald hoe groot je inloopdouche moet zijn en hoeveel ruimte je nodig hebt, kun je kijken naar wat voor soort inloopdouche geschikt is. Er zijn namelijk verschillende manieren om een inloopdouche te creëren.


Losse wand in de hoek

De eerste optie is om de inloopdouche in een hoek van de badkamer te plaatsen. Hierbij heb je maar één glazen wand nodig. Je kunt natuurlijk ook een wand maken van ander materiaal, bijvoorbeeld van steen.


Douchewand met vaste zijwand

Hierbij is de inloopdouche ook in een hoek van de badkamer geplaatst. In plaats van één losse wand, plaats je een wand met een vaste zijwand. Als je bijvoorbeeld een kleine badkamer hebt en alles staat dicht op elkaar, zorgt dit ervoor dat er minder of geen water op andere meubels of de radiator kan spatten.Douchewand met draaibare zijwand

Nog een optie voor een douchewand in de hoek van je badkamer. Hierbij is de zijwand draaibaar. Dit is ideaal in een kleine badkamer, zo kan je de zijwand eventueel inklappen als je er geen gebruik van maakt. Op deze manier creëer je een ruimtelijker effect, maar heb je tijdens het douchen toch minder last van water dat de badkamer in spettert.

Vrijstaande wand

Als je wat meer ruimte hebt en de inloopdouche juist niet in het midden van je badkamer wil plaatsen, is een vrijstaande wand iets voor jou. Je kunt de wand parallel aan de muur plaatsen, waar je maar wil. Zo kun je de inloopdouche een stuk groter maken.


Advies nodig?

Ben je er nog niet helemaal uit hoe groot jouw inloopdouche moet worden of wat voor soort inloopdouche het beste in jouw badkamer past? Of heb je bijvoorbeeld vragen over welke douchegoot of doucheput het water goed weg laat lopen in jouw inloopdouche? Kom dan gerust langs in één van onze winkels en laat je adviseren door onze experts. Zij zullen met je meedenken, zodat je straks optimaal kunt genieten van je inloopdouche!