Hoeveel tegellijm heb ik nodig per m²

Stel je voor: de tegels van de nieuwe badkamer vallen na enige tijd van de muur. Verschrikkelijk toch? Te weinig tegellijm is dan vaak de oorzaak. Maar wat is precies te weinig? In dit blog vertellen we je precies wat de juiste tegellijm voor jouw project is en hoeveel je ervan moet gebruiken.

De hoeveelheid lijm die je moet gebruiken bij het zetten van tegels verschilt per situatie. Voor elke tegelsoort en ondergrond is dit anders. Er zijn dan ook verschillende soorten tegellijm verkrijgbaar.


Verschillende soorten tegellijm

Je kunt kiezen uit kant-en-klare tegellijm, maar je kunt ook kiezen voor lijm in poedervorm, die je zelf nog in een vloeibare vorm moet maken. Welke tegellijm er in jouw situatie het beste is, is van een aantal factoren afhankelijk. Zo zijn pastalijmen vooral geschikt voor het betegelen van wanden. Het grote voordeel van deze variant is: je kunt deze tegellijm direct gebruiken. Een pastalijm kan gebruikt worden voor het tegelen op onder meer gips- en betonwanden. Daarnaast is pastalijm uitermate geschikt om over een bestaande tegelwand te tegelen.

Poederlijm daarentegen kan gebruikt worden voor zowel wanden als vloeren. Deze lijmsoort wordt geleverd in zakken en is gemakkelijk vloeibaar te maken met leidingwater. Deze lijmsoort is uitermate geschikt voor keramische-, natuursteentegels en mozaïek. Ook bij oude, hergebruikte tegels en bij vloerverwarming is tegellijm in poedervorm een geschikte keuze. Beide soorten tegellijmen kunnen zowel binnen als buiten toegepast worden.

Tip: kies voor het betegelen van een badkamer voor een lijmsoort die waterbestendig is. En zorg ervoor dat je bij buitenprojecten voor een vorstbestendige soort kiest!

Verschillende soorten tegellijm

Hoeveelheid tegellijm

Fris en fruitig zonnebaden

De hoeveelheid per m² die nodig is om jouw tegelproject te volbrengen, is afhankelijk van verschillende factoren. De grootte en het materiaal van de tegel zijn van belang én natuurlijk de grootte van de te betegelen ruimte. Poreuze tegels (zoals natuurstenen tegels) nemen meer lijm op dan dicht materiaal (zoals porselein). Daarnaast is er ook verschil tussen matte (poreuzer, dus meer lijm nodig) en glanzende (geglazuurd, dus minder lijmopname) tegels.

Bovendien geldt: hoe dikker de lijm, hoe meer er per m² nodig zal zijn. In de meeste gevallen staat de benodigde hoeveelheid tegellijm vermeld op de verpakking van de lijm. Daarnaast wordt aangegeven welke tegelkam gebruikt moet worden. Globaal kun je zeggen dat je bij kleinere tegels (tot 20x20 cm) 2 kilogram lijm per m² nodig hebt en bij grotere tegels (vanaf 30x30 cm) drie kilogram of meer per m².

Tip: zorg er altijd voor dat je ruim voldoende tegellijm op voorraad hebt. Je kunt beter te veel lijm hebben, dan te weinig. Zo voorkom je een ongewilde pauze.


Kies de juiste tegelkam<

Kies de juiste tegelkam

Naast het type tegel, is het type tegelkam dat je tijdens het tegelen gebruikt van belang. De vertanding van de kam is van belang voor de hoeveelheid tegellijm die je moet gebruiken. De algemene stelregel is: hoe groter de tanden, des te meer lijm je moet gebruiken. Zo neem je bij mozaïektegels een lijmkam met de kleinste vertanding van 3x3 mm, bij wandtegels van 15x15 cm tot 20x25 cm gebruik je een vertanding van 6x6 mm. Voor grotere tegels gebruik je een lijmkam met een vertanding van 8x8 mm, tot 10x10 mm bij tegels van 60x30 cm.


Begin met de juiste voorbereiding

Begin met de juiste voorbereiding

Voordat je aan een tegelproject begint, is het van belang om de ondergrond goed te prepareren. In dit blog lees je wat handige tips voor als je zelf de badkamer wilt gaan betegelen. Bewerk de te betegelen muur met een voorstrijkmiddel. Hiermee voorkom je dat de tegellijm snel uitdroogt. Door het voorstrijkmiddel zal het vocht uit de tegellijm minder snel in de muur trekken, waardoor je meer tijd hebt om de tegels op de juiste plek te zetten. Het is aan te raden om een voorstrijkmiddel te gebruiken, behalve bij bestaand tegelwerk en/of bij een betonnen ondergrond.

Tip: zorg er altijd voor dat je een aantal tegels extra bestelt. Deze kun je naderhand altijd nog gebruiken als er een tegel af valt, gebarsten is of als er ongewenste boorgaten in de tegels zitten.


Voegen

Nadat de tegels goed zijn vast gedroogd, kan het afwerken van de tegelvloer beginnen. In dit blog kun je lezen hoeveel voegmiddel er nodig is om een betegelde vloer of wand af te werken.


Meer inspiratie?

Zou je graag nog meer inspiratie willen? Kom dan gerust langs in één van onze winkels om je daar te laten adviseren!