Wanneer je net een nieuwe zwarte kraan hebt gekocht, wil je die natuurlijk zo lang mogelijk mooi houden. Het schoonmaken van de kraan is hiervoor erg belangrijk. In deze blog leggen we je uit hoe je een zwarte kraan het beste kunt schoonmaken.


Zwarte kranen

Kranen zijn tegenwoordig beschikbaar in vele kleuren. Vooral de kleur zwart geniet enorme populariteit in het kranen assortiment. Van wastafelkraan tot keukenkraan, badkraan of complete doucheset: de kleur zwart is niet meer weg te denken. En of het nu glanzend zwart is of juist zwart met een matte finish, zwarte kranen geven de badkamer of toiletruimte met hun industriële look een stoere en eigentijdse uitstraling.


Zwarte kranen reinigen

Zwarte kranen zijn zeker wat lastiger in onderhoud dan bijvoorbeeld een chromen kraan. Maar het is wel goed te doen én zeker de moeite waard.

De schoon te maken kraan is in dit geval dus gevoeliger dan de meeste kranen. Het belangrijkste is dan ook dat je hiervoor een zacht reinigingsmiddel gebruikt. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor groene zeep, een zachte zeep die goed ontvet. Doe het reinigingsmiddel altijd eerst op een zachte doek of spons en maak daarmee de kraan schoon. Spoel de kraan na het schoonmaken goed af, zodat er geen reinigingsmiddel achterblijft.

Tip: Groene zeep verwijdert ook de vetten die je huid nodig heeft tegen invloeden van buitenaf. Bescherm je handen door handschoenen aan te doen als je gaat schoonmaken met groene zeep.


Mat zwarte kranen

Bij het reinigen van mat zwarte kranen moet je extra opletten. De prachtige matte uitstraling is namelijk gevoelig voor het ontstaan van krasjes. Je kunt dan ook beter geen schuursponsjes of microvezeldoeken gebruiken wanneer je een matzwarte kraan schoon gaat maken. Deze kunnen krasjes veroorzaken.


Kalkaanslag voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen. Dat geldt zeker ook voor kalkaanslag. Bovendien valt kalkaanslag ook meer op wanneer je kraan zwart is in plaats van bijvoorbeeld chroom. Maar hoe voorkom je nu dat kalk zich hecht aan jouw prachtige kranen?

Kalkaanslag voorkomen doe je door na iedere douchebeurt de kraan gelijk droog te maken met een zachte doek. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld de handdoek waarmee je ook jezelf afdroogt.

Tip: Vergeet niet om ook de douchekop mee te nemen, want hier blijven vaak druppels water aan hangen, die kalkaanslag kunnen veroorzaken. Daarnaast zorg je er zo ook voor dat de sproeigaatjes vrij van kalk blijven. Met vrije sproeigaatjes stroomt het water recht naar beneden in plaats van allerlei kanten op.


Kalkaanslag op je zwarte kraan?

Witte kalkaanslag op jouw toffe zwarte kraan is natuurlijk jouw grootste nachtmerrie. Maar niet getreurd, er is een oplossing! Reinig de aangedane kraan met een zacht reinigingsmiddel op basis van citroenzuur. Dat laat de kalkaanslag als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Let op: Ga niet aan de slag met agressieve middelen zoals azijn, antikal, fosforzuur, zoutzuur, chloor, schuurmiddelen e.d.. Deze middelen kunnen een zwarte kraan gemakkelijk beschadigen.