Zelf je badkamer betegelen? Zo doe je dat!

Ga je zelf jouw nieuwe badkamer betegelen? In deze blog leggen we uit hoe je het beste tegels kunt monteren en waar je op moet letten bij het zelf betegelen van jouw badkamer. Zo ben je zeker van een waterdicht en prachtig resultaat.


Bepalen welke look je wilt

Begin bij het begin. Wat wil je voor look creëren in jouw badkamer? Nadat je inspiratie op hebt gedaan, kun je tegels in het echt gaan bekijken om zo de juiste tegels voor de gewenste look te vinden. Bekijk ook eens ons ruime assortiment aan verschillende soorten tegels of kom naar één van onze winkels om tegels in het echt te zien. Je kunt hier speciaal een afspraak voor maken. Dan heeft één van onze adviseurs alle tijd om met jou mee te kijken en advies te geven.

 

badkamer betegelen

badkamer betegelen voorbereiding

 

Voorbereiding

Voordat je echt gaat beginnen is het handig om jouw klus eerst goed voor te bereiden. Ten eerste het uitrekenen hoeveel tegels je nodig hebt. Bereken hiervoor de oppervlakte die je wilt gaan betegelen. Dit doe je door ofwel de lengte keer de breedte te doen voor het betegelen van de vloer, of de lengte x de breedte te doen voor het betegelen van de wand.

Wij adviseren om hier 10% bij op te tellen. Bij het betegelen gaat namelijk een gedeelte van de tegels verloren, dit wordt ook wel snij- of zaagverlies genoemd. Door 10% extra te nemen, kom je tijdens de plaatsing niet tekort. Bovendien is het ook fijn om wat tegels na de klus over te hebben. Mocht er ooit wat beschadigd raken, dan heb je altijd nog wat tegels achter de hand. Op de productpagina’s van onze tegels hebben we een rekentool ingebouwd. Zo zie je gelijk hoeveel je nodig hebt met die 10% extra snijverlies erbij.

Soms is het handig om van tevoren uit te denken hoe je de wand of vloer wilt gaan betegelen. Je kunt hier eventueel een schets op schaal voor maken. Zo krijg je een beter beeld van hoe het gaat worden en of het op die manier naar je zin is. Je ziet dan ook gelijk waar er gesneden tegels moeten komen en kunt hier dan eenvoudig rekening mee houden.


Aan de slag

Stap 1: ondergrond werkbaar maken

Begin met het werkbaar maken van de ondergrond. Deze moet natuurlijk wel goed vlak zijn. Er mag maximaal een verschil in zitten van 3 mm. Is dit meer, dan wordt het aangeraden om een laag egalisatiecement aan te brengen.

Stap 2: beginnen met tegelen

Ook al heb je een schets op schaal gemaakt, het is ook altijd fijn om een paar tegels als voorbeeld te leggen. Zo zie je hoe je het wilt hebben en kun je kijken of dat inderdaad mooi is zo. Ben je er zeker van? Dan kun je nu echt gaan beginnen met tegelen.

Teken voor een strak resultaat een waterpas raamwerk op de wand. Je kunt hiervoor ook gebruik maken van een houten latje waar je de eerste tegels tegenaan kunt tegelen. Voor het vastmaken van tegels heb je tegellijm nodig, een kant en klare pastalijm of een poederlijm die je zelf moet mengen. Breng de tegellijm in gedeelten tegen het oppervlakte met een lijmkam. Begin met een klein oppervlak. Wanneer het tegelen soepel gaat, kun je dit gebied vergroten. Zorg er in ieder geval voor dat er achter de gehele tegel lijm zit.

Begin met de eerste tegels links of rechts onderaan in de hoek en plak de eerste rij tegels. Schuif de tegel in het lijmbed terwijl je hem ook aandrukt. Een tegeldrager is een handig hulpmiddel hiervoor. Controleer met een waterpas of de eerste rij helemaal recht is. Het is niet erg om lege ruimtes over te houden aan bijvoorbeeld de zijkanten. Deze gaten vul je later op met stukken tegels.

Bij het betegelen moet je rekening houden met de voegbreedte. Voor gelijke voegen en het tegengaan van verzakking plaats je voegkruisjes tussen de tegels tijdens het plaatsen. Houd tussen de laatste tegel en de hoek van de wand een voeg aan van minimaal 6 mm. Verwijder lijmresten op en rondom de tegels en laat het geheel een nacht drogen.

 

tegel kruisje
tegelsnijder

 

Stap 3: tegelwerk afmaken

Nu kun je weer verder. Haal het latje weg als je deze hebt gebruikt. Ga daarna verder met betegelen tot alle volledige rijen zijn geplaatst. Heb je nog ruimtes over waar geen hele tegel past? Vul deze dan op met zogenoemde pastegels. Dit doe je door de tegels op maat te snijden met een tegelsnijder. Let hierbij op de voegbreedte die er nog bijkomt. Tegelsnijders zijn te vinden in ons assortiment, maar ook te huur bij de meeste bouwmarkten. Laat de lijm nu 24 uur uitharden.

Stap 4: afvoegen en schoonmaken

Nu kun je beginnen met voegen en schoonmaken. Voor het voegsel zijn er verschillende kleuren mogelijk. Het mooiste is om deze af te stemmen op de kleur van de tegel. Maar je kunt ook juist kiezen voor een contrasterende kleur om de tegel er echt uit te laten springen. Zorg ervoor dat het voegsel goed tussen de tegels komt. Dit kan met een spons, eventueel een sponsspaan of een voegrubber en je vinger. Voegsel droogt snel, dus verwijder de resten hiervan zo veel mogelijk gelijk. Dit kan met een vochtige spons. Na het drogen van het voegmiddel kan het tegeloppervlak schoon worden gemaakt met een vochtige spons. Wrijf na met een droge doek.

De hoeken hebben meer aandacht nodig. Deze moeten namelijk goed waterdicht worden gemaakt in natte ruimten. Maak ze stof-, vet- en vochtvrij en werk ze af met siliconenkit in een kleur naar keuze.

 

tegels voegen