Ga naar hoofdinhoud
0

Hulp of advies nodig?

Bel ons direct: 085-0661661

Kies de juiste douchebak voor jouw badkamer.

De douche is een heel belangrijk onderdeel in de badkamer. Bij een verbouwing sta je al snel voor de vraag: wat heb ik nodig voor een nieuwe douche? De inloopdouche is momenteel nog steeds een trend. Vaak in combinatie met een regendouche met extra grote douchekop. Ook complete stoomcabines, massagedouches of een douche met infrarood zijn allemaal mogelijk. Een belangrijk onderdeel van de douche is de douchebak. Dit kan het gehele uiterlijk van de douche bepalen. Ga je voor een strak inbouwmodel zonder opstaande rand of een opbouwmodel?
Welke douchebak kies ik voor een inloopdouche?

Welke douchebak kies ik voor een inloopdouche?

Een inloopdouche is momenteel erg populair. Verreweg de meeste mensen die hun badkamer gaan verbouwen kiezen voor een inloopdouche vanwege de lage instap. Een inloopdouche heeft geen opstaande randen en de bak moet dan ook in de vloer ingebouwd worden. Je spreekt dan ook wel van een douchevloer. Deze volledig platte douchebak is voorzien van de juiste afloop en een goot of put waarin het water goed wegstroomt. Zo voorkom je dat het water tijdens het douchen de badkamer inloopt. Een inloopdouche met een vlakke douchebak is daardoor een hele praktische keuze. Het inbouwen vergt enige expertise, want bij een bestaande vloer zal de vloer uitgehakt moeten worden en moet er ruimte gemaakt worden voor de sifon. Het resultaat mag er uiteindelijk wel zijn. Je hebt met een inloopdouche een prachtige strakke vloer zonder opstaande randen.
Een inloopdouche zonder douchebak.

Een inloopdouche zonder douchebak.

Het is ook mogelijk om een inloopdouche te realiseren zonder douchebak. Je hoeft dan minder te hakken en te breken. Het is wel belangrijk dat de tegels dan een afschot krijgen in de doucheruimte. Zo loopt het water goed weg richting de douchegoot of doucheput . Een douchegoot wordt ook wel een douchedrain genoemd. Het heeft een luxere uitstraling dan een doucheput en is verkrijgbaar in diverse maten. Zo is er altijd een passende oplossing voor jouw douche. Denk tot slot goed na over de keuze van de vloertegels . Als je deze ook doorlegt in de douche kunnen ze door het douchewater heel glad worden. Kies bij een inloopdouche zonder douchebak dus niet voor glanzende tegels met een glad oppervlak. Ga liever voor wat stroevere tegels , zonder glanzende toplaag.
De voordelen van een douchebak.

Een douchebak is een goede keuze voor een nieuwe douche. Er zitten enkele voordelen aan een douchebak. De afloop van het water is bijvoorbeeld altijd automatisch goed. Een opstaande rand zorgt er nog eens extra voor dat het water niet de badkamer inloopt. Daarnaast is de installatie een stuk eenvoudiger als je voor een douchebak kiest. Hakken en breken is niet nodig. Een douchebak kan zelfs over een oude tegelvloer worden geplaatst.
Welke hoogte heeft een douchebak?

Welke hoogte heeft een douchebak?

Een douchebak kwam vroeger vaak voor met een hoogte van vijftien tot wel twintig centimeter. Veel mensen zoeken nu naar een douchebak zonder hoge instap. De hoogte van een opbouw douchebak is de afgelopen jaren steeds lager geworden. Als je de afvoer een klein stukje in de vloer kunt plaatsen, dan heeft jouw nieuwe douchebak zelfs nog maar een hoogte van enkele centimeters. Je profiteert dan van de voordelen van een douchebak en hebt toch een lage instap.
Welke maat heeft een douchebak?

Welke maat heeft een douchebak?

De meeste mensen kennen de klassieke vierkante douchebakken in de standaardmaat van 80 x 80 centimeter of 90 x 90 centimeter. Steeds meer mensen kiezen voor een grote douche in een rechthoekige maat . Gangbaar is bijvoorbeeld 80 x 100 centimeter maar het kan zelfs extra groot tot wel 90 x 180 cm. Daarnaast zijn er nog kwartronde douchebakken en vijfhoekige douchebakken. Deze worden vaak gekozen om wat meer ruimte te hebben als doorloop in een kleine badkamer.
Soorten materialen.

Douchebakken zijn er in verschillende materialen. Elk materiaal heeft zijn eigen specifieke voor- en nadelen.
De meest gebruikte materialen zijn:

Acryl.

Acryl.

Acryl is een kunststofsoort. Hierdoor is het materiaal enorm sterk, maar tegelijkertijd ook erg licht. Als je met acryl in aanraking komt dan voelt het warm aan. Het heeft dus een sterk isolerende werking. Van nature heeft acryl ook een antislipwerking. Hierdoor is er geen aparte antisliplaag benodigd. Een ander voordeel is dat acryl relatief goedkoop is. Nadelen heeft acryl ook. Het materiaal is wat gevoeliger voor krassen en er kunnen bij een te hoge belasting ook scheuren in ontstaan. Bij langdurig en intensief gebruik zal acryl ook dof worden.
Geëmailleerd staal.

Geëmailleerd staal.

De douchebak zelf bestaat geheel uit metaal en is bedekt met een toplaag van emaille. Staal is van nature een koud materiaal en heeft dus een lage isolerende werking. Wanneer je hiermee in aanraking komt zal het oppervlak koud aanvoelen. Ook is er een risico dat er stukjes emaille af kunnen breken als je er een hard object op laat vallen.
Composiet.

Composiet.

Composiet bestaat uit polyesterhars vermengd met natuursteen, maar er zijn ook andere combinaties mogelijk die andere soorten composiet vormen. Met composiet kun je de douche een natuurlijke uitstraling geven en het grote voordeel is dat composiet enorm sterk en vormvast is. De kans op beschadigingen is bij composiet nauwelijks aanwezig. Een nadeel kan de prijs zijn. Die ligt in vergelijking met andere materialen aan de hoge kant.
Een douchebak in kleur.

Een douchebak in kleur.

Een douchebak wordt vaak gekozen in de kleur wit. De mogelijkheden op het gebied van gekleurde douchebakken zijn de afgelopen jaren flink uitgebreid. Douchebakken zijn verkrijgbaar in veel kleuren, zodat ze mooi aansluiten op de tegelvloer van de badkamer. Een douchebak in de kleur antraciet, grijs, bruin, beige of crème staat heel chique.