Ga naar hoofdinhoud
0

Hulp of advies nodig?

Bel ons direct: 085-0661661

open tot 18:00

Kies de juiste badkamerventilatie.

Goede ventilatie is in iedere ruimte van je woning van belang, maar niet overal even makkelijk. In badkamers is er veel sprake van condens, waardoor de ruimte enorm vochtig wordt. Daarom is het juist daar van belang om goede ventilatiemogelijkheden te hebben. Het installeren van een mechanisch ventilatiesysteem biedt daar de uitkomst! Het is dan wel belangrijk dat het afzuigsysteem voldoende capaciteit heeft en dat er ook luchttoevoer is.
Capaciteit.

Capaciteit.

Bij de keuze voor een geschikt systeem voor badkamerventilatie is het belangrijk om te weten welke capaciteit het systeem moet hebben. Dit is afhankelijk van de inhoud van je badkamer (oppervlakte badkamer x hoogte badkamer). Door de hogere ventilatiebehoefte in een badkamer, vermenigvuldig je de berekende inhoud met 10. Op die manier heb je voldoende capaciteit om door de badkamerventilatie snel de vochtige lucht uit de badkamer te verwijderen. Bedenk echter dat ventilatoren met een hoge capaciteit ook grotere afvoerkanalen nodig kunnen hebben. Dit zou ervoor kunnen zorgen dat de gewenste badkamerventilator niet op de huidige afvoer kan worden gemonteerd. De buizen die voor ventilatie gebruikt worden, hebben meestal een diameter tussen honderd en honderdvijftig millimeter.

Bereken hier de benodigde ventilatie voor jouw ruimte.

Minimaal benodigde ventilatie: ....

Wat zijn de maten van de ruimte die je wilt ventileren?Positie van de ventilator.

Positie van de ventilator.

Er is niet één beste positie voor een mechanische ventilator. Kies voor een plek buiten de ‘spatzone’, waarvoor ons uitgebreide assortiment van 230 V-ventilators geschikt is. Blijf je te dicht bij het water, dan zijn de 12 V-varianten beter geschikt. Waar lucht afgevoerd wordt, moet ook lucht aangevoerd worden. Dit kan ervoor zorgen dat er een koude luchtstroom ontstaat. Het is dus op verschillende manieren nadelig als de afvoer te dicht bij de douche of het bad geplaatst wordt. Let er op dat de positie van de afvoer een zo recht en kort mogelijke afvoer naar buiten mogelijk maakt.
Opbouw of inbouw.

Kies je voor een opbouwventilator of voor een inbouw/inline ventilator? Opbouwventilatoren zijn makkelijk te plaatsen op de muur of in het plafond. Hierbij zit het afzuigsysteem direct achter het rooster. Een inbouwventilator is weliswaar moeilijker te plaatsen, maar heeft als voordeel dat het een stuk stiller is. Dit komt vooral doordat het afzuigsysteem in de afvoerbuis verwerkt zit. Dit systeem wordt ook wel een kanaalventilator genoemd. Een buisventilator werkt met een vergelijkbaar systeem. Zowel buis- als kanaalventilatoren zijn nagenoeg geluidloos.
Activatie van de ventilator.

Activatie van de ventilator.

Als je een ventilator installeert, kun je voor verschillende manieren van bediening kiezen. Het gaat dan over het algemeen om een handmatige of automatische activatie van het afzuigsysteem. Als je de ventilator handmatig wilt bedienen kun je kiezen voor een speciale schakelaar voor het afzuigsysteem, bijvoorbeeld een trekschakelaar of een bediening door middel van een afstandsbediening. Een voordeel van handbediening is dat je zelf de regie in handen houdt, een nadeel is dat je dit kunt vergeten. De optie om de ventilator aan de verlichting te koppelen is makkelijker, maar dit heeft weer als nadeel dat de ventilator vaak snel uit gaat.

Automatische activatie -en deactivatie- is daarom het meest economisch. Door het gebruik van een hygrostaat of een bewegingssensor. Een hygrostaat reageert op de luchtvochtigheid in de ruimte. Bij een bewegingssensor met timer wordt de afzuiger voor een bepaalde tijd ingeschakeld nadat het beweging -en dus gebruik- van de badkamer heeft gedetecteerd.
Bovenstaande afwegingen voor badkamerventilatie zul je moeten toepassen op jouw woning en meer specifiek op de badkamer. Welke opties het beste zijn voor jouw badkamer is afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeuren en woonsituatie.