Een spiegel is een belangrijk onderdeel van de toiletruimte of badkamer. Het is namelijk een opvallend item, het geeft meer sfeer en een spiegel kan de ruimte groter laten lijken. Als je een leuke spiegel hebt uitgezocht, is het belangrijk dat je hem op de juiste manier ophangt. We willen natuurlijk niet dat de spiegel weer van de muur af valt. Lees in deze blog hoe je een spiegel op de juiste manier ophangt en hoe je ervoor zorgt dat hij ook blijft hangen.


Welke spiegel kies ik?

Allereerst is het natuurlijk belangrijk om te bepalen welke spiegel je in je badkamer wil hangen. Naast dat een spiegel er mooi uitziet, kan deze namelijk ook voor een ruimtelijk effect zorgen. Een kleinere badkamer kun je bijvoorbeeld groter laten lijken door een lange rechthoekige spiegel horizontaal op te hangen. Een vierkante badkamer kun je iets minder hoekig laten lijken, door gebruik te maken van één of meerdere ronde of ovale spiegels. Naast de vorm van de spiegel kun je ook bepalen of je een spiegel met of zonder verlichting wil. Er zijn verschillende soorten spiegels met verlichting, hier kun je alles over lezen in deze blog.



Hoe hang ik de spiegel op?

Nadat je een spiegel of meerdere spiegels hebt uitgekozen, kun je beginnen met het ophangen van de spiegel. Je kunt dit in principe zelf doen, maar als je geen ervaring met een boormachine hebt, is het altijd beter om een professional of een handige kennis in te schakelen. Mocht je zelf aan de slag willen gaan, kijk dan eens de video met onze Peter. Hij geeft je graag wat meer uitleg.


De hoogte bepalen

Voordat je de spiegel gaat ophangen, is het belangrijk om te bepalen op welke hoogte de spiegel moet komen te hangen. Het is natuurlijk fijn als het hele gezin goed in de badkamerspiegel kan kijken. Je kunt de juiste hoogte bepalen door de gemiddelde lengte van alle gezinsleden te nemen. Als je de hoogte bepaald hebt, is het handig om een streepje (met potlood) op de muur te zetten waar de bovenkant van de spiegel moet komen. Houd er wel rekening mee dat het ophangsysteem vaak niet aan de bovenkant van de spiegel zit.


Doe alvast wat inspiratie op bij mensen die je voorgingen...


Het ophangsysteem van de spiegel

Er zijn verschillende soorten ophangsystemen. Een grote, zware spiegel heeft vaak twee ophangpunten om het gewicht goed te verdelen. Een kleinere spiegel heeft vaak maar 1 ophangpunt. In beide gevallen is het belangrijk om goed te meten hoe ver deze van de bovenkant van de spiegel zitten. Als dit 3 centimeter is, kan je 3 centimeter onder het eerste streepje op de muur nog een streepje zetten. Zo weet je zeker dat de spiegel precies daar komt te hangen, waar je hem van tevoren bedacht hebt. Als het om 2 ophangpunten gaat, is het belangrijk om een waterpas te gebruiken. Zo weet je zeker dat de streepjes aan beide kanten even hoog zitten. Als dit allemaal gelukt is, kun je de gaten in de muur gaan boren.

Er zijn ook spiegels die met een touw opgehangen worden. Het ophangsysteem is dan vaak ook een decoratief element. Het gaat dan vaak om kleinere, minder zware spiegels. In dit geval kun je de spiegel eenvoudig recht hangen door het touw te verplaatsen. Omdat dit een gemakkelijkere manier is om een spiegel op te hangen, kun je ook zelf een touw aan een spiegel bevestigen. Let wel goed op dat het touw de spiegel kan dragen. Een touw van nylon is het sterkst.


Onze favorieten

Sub Giro ronde spiegel met LED verlichting, ø 100 cm
Magazijndeals
2 reviews
  • Vorm : Rond
  • Breedte : 1000 mm
  • Hoogte : 1000 mm
Speciale prijs € 219,00 Normale prijs € 503,12
2 reviews
  • Breedte : 600 mm
  • Aantal deuren : 2
  • Type verlichting : LED
Speciale prijs € 659,00 Normale prijs € 1.116,35
1 reviews
  • Vorm : Rond
  • Kleur spiegellijst : Overig
  • Breedte : 30 mm
Speciale prijs € 269,21 Normale prijs € 379,94