Je bent bezig met nieuwbouw of renovatie van je badkamer of toiletruimte en je vraagt je af hoe hoog je het toilet moet monteren? Dat is een goede vraag! Het bezoek aan het kleinste kamertje moet natuurlijk wel comfortabel zijn.

Een hoogteverschil van één of twee centimeter lijkt niet zo veel, maar kan het verschil zijn tussen een prettig en een vervelend toiletbezoek: het verschil tussen bungelende benen of gehurkt zitten. Je hebt vast zelf wel eens op een toilet gezeten dat voor jouw gevoel hinderlijk hoog of vervelend laag gemonteerd was.


De juiste hoogte

De standaard hoogte van een toiletpot is 40 cm. Dat is gemeten vanaf de grond tot aan de bovenkant van de wc-pot, dus zonder de zitting. De optimale hoogte van de toiletpot is afhankelijk van de lichaamslengte van de gebruiker. Er is dus één probleem bij het bepalen van de ideale hoogte van een toiletpot: mensen zijn niet allemaal even lang. In een gezin van twee ouders en twee kinderen zijn er waarschijnlijk al vier personen met verschillende lengtes.

Voor een verbetering van de stoelgang is het beter om met een kniehoek van rond de 90° te zitten. Dat helpt de bekkenbodemspieren te ontspannen en vergemakkelijkt dus het toiletbezoek. Daardoor is de regel bij het plaatsen van een toilet: ‘beter te laag dan te hoog’.

Producent Viega heeft een handig systeem ontworpen dat het toilet in hoogte verstelbaar maakt. Met het Viega Eco Plus-systeem kan het aan-de-wand-bevestigde-toilet tot wel acht centimeter in hoogte versteld worden! Zo kan elke gebruiker probleemloos zijn of haar optimale zithoogte kiezen.

Tip: Probeer de zithoogte van jouw huidige toilet eens uit. Als het bevalt, weet je meteen de juiste hoogte waarop je het nieuwe toilet moet plaatsen!


Vergeet de toiletbril niet!

Bij het bepalen van de juiste toilethoogte is het belangrijk om te onthouden dat de hoogte van de toiletbril er ook nog bij gerekend moet worden. De wc-bril voegt al snel 2 tot 4 centimeter toe aan de hoogte van het complete toilet. Dat is natuurlijk een hoogte die behoorlijk veel invloed heeft op de montagehoogte van de toiletpot.

Tip: Wanneer er nog kleine kinderen in het gezin zijn, is het handig om een opstapje voor het toilet neer te zetten. Op die manier kunnen ook de kids gemakkelijk gebruik maken van het toilet.


Verstelbaar inbouwreservoir

Bij het plaatsen van een nieuw toilet zul je waarschijnlijk ook een nieuw inbouwreservoir monteren. In ons assortiment hebben we een aantal inbouwreservoirs met verstelbare toilethoogte in ons assortiment, ook van Geberit.


Staand toilet

Heb je liever geen hangend toilet, maar ben je op zoek naar een staand toilet, dan heb je ook een uitgebreide keuze. Kies je dan voor een staand toilet met een hangend reservoir of een duobloktoilet? Met een verhoogd staand toilet kun je ook het gewenste hoogteverschil bereiken. Deze toiletten bieden een hoogteverschil van zes tot tien centimeter.


Ouderentoilet

Voor oudere mensen is een normaal toilet aan de lage kant. Voor hen is het lastiger om vanuit een relatief lage zitpositie weer rechtop te gaan staan. Dan is het monteren van een verhoogde toiletbril misschien een goede oplossing. Hiermee kan de zithoogte van het toilet tussen de zes en tien centimeter worden verhoogd. Ook kan er gekozen worden voor wandbeugels. Wanneer je deze monteert, kan de oudere toiletgebruiker zichzelf optrekken en zo makkelijker gaan staan.


Toilet voor lange mensen

Ook voor langere mensen kan het prettig zijn om een verhoogd toilet te hebben. Zij hebben een fysieke reden voor een hoger toilet. De langere benen maken dat de ideale zitpositie op een toilet hoger is dan voor iemand met een gemiddelde lengte.