Je hebt een zolderruimte waarmee je niets doet en je wilt die loze ruimte op zolder nuttig gaan invullen? Of misschien wil je een tweede badkamer in huis? Of een slaapkamer met een badkamer-en-suite? Plaats dan een badkamer op zolder! Wij vertellen je waar je rekening mee moet houden als je dit wilt gaan doen.

De eerste en belangrijkste stap is nagaan of de constructie van het huis een badkamer op zolder wel aankan. Zijn de balken van de zolder sterk genoeg om het gewicht van de nieuwe installatie te dragen? Is er voldoende ruimte om rechtop te staan? Een schuin dak is geen probleem, maar er moet natuurlijk wel een doucheruimte gebouwd kunnen worden. Een nieuwe vloer leggen is eenvoudig, de vloerbalken versterken is een veel grotere klus!

 


Leidingen aanleggen

Nadat je bedacht hebt waar je de verschillende onderdelen van jouw nieuwe badkamer op zolder wilt hebben, is het belangrijk om de leidingen op de juiste plekken te gaan leggen. Daarbij moet je aan zowel de aanvoerleidingen naar de wastafelkraan, douchekraan en het toilet, als aan de vuilwaterafvoer denken. Bovendien zul je een aantal nieuwe elektriciteitsleidingen moeten trekken voor verlichting en stopcontacten.


 

Waterdruk verhogen

Om een aangename douche-ervaring te hebben, is het van belang dat er voldoende water uit de kranen komt. Hoe hoger in de woning, hoe lager de druk van het water is. Wanneer de waterdruk op zolder te laag is, kun je een drukverhoger monteren om de waterdruk te verhogen. Daarmee is het mogelijk om in de waterleidingen voldoende druk op te bouwen, zodat het water overal voldoende kracht heeft om jou een prettige douche-ervaring te bezorgen.


Zolderruimte isoleren en ventileren

Om te voorkomen dat er een koude ruimte ontstaat, is het van belang om de zolderruimte goed te isoleren. Door het aanbrengen van steen- of glaswoldekens of styrofoam-platen zijn de ruimtes tussen de dakspanten eenvoudig op te vullen met isolerend materiaal. Daarna breng je aan de warme kant een dampremmende folie aan. Als laatste breng je de afwerkingslaag aan. Die bestaat meestal uit gips- of multiplexplaten.

Om te voorkomen dat de vochtige lucht niet weg kan, breng je ook een badkamerventilator aan. Aangezien je vlak onder het dak bezig bent, levert dat vaak geen grote moeilijkheden op. Een korte buis en een badkamerventilator zal meestal voldoende zijn. Deze badkamerventilatoren zijn er in verschillende uitvoeringen. Van handmatige aan/uit-ventilatoren tot ventilatoren met een hydrostatische schakelaar, die vanzelf aangaan als het vochtgehalte in de ruimte boven een bepaalde waarde komt.


Badkamer opbouwen

Wanneer de ondergrond gereed is, is het tijd om de extra badkamer op te bouwen. Wij hebben verschillende blogs geschreven over hoe je dit doet. Van het tegelen tot de wasbak met onderkast monteren, de doucheruimte opbouwen en misschien zelfs een bad plaatsen of een toilet op zolder installeren. Er zijn zoveel mogelijkheden!

 


 

Sanibroyeur achter de zolderdeur

Een badkamer op zolder is natuurlijk niet compleet zonder een toilet. Wanneer het niet makkelijk is om voor de badkamerafvoer een leiding met een grote diameter te monteren, zou je kunnen kiezen voor het installeren van een Sanibroyeur. Deze vermaler verwerkt de afvalstoffen zodat deze door een afvoerleiding met een kleinere diameter kunnen worden gepompt. Je kunt kiezen voor een losse vermaler, een toilet met ingebouwde vermaler of een combinatie met een inbouwreservoir. Een groot voordeel is dat een Sanibroyeur niet veeleisend in onderhoud is!


Slimme indeling

De onderdelen van een badkamer kunnen op een slimme manier in de zolderbadkamer worden geplaatst. Zo kun je bijvoorbeeld de schuine kant optimaal benutten. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Plaats het bad onder de schuine wand
    Onder de schuine wand van het dak is een perfecte plek om een ligbad te plaatsen. Wanneer je het voeteneinde van het bad aan de laagste kant zet, dan houd je aan het hoofdeinde voldoende ruimte over om normaal in en uit te stappen.
  • Plaats het toilet onder de schuine wand
    De schuine dakwand is ook een prima plek om een toilet te plaatsen. Wanneer je een lager inbouwreservoir gebruikt, is de ruimte eenvoudig op te vullen.
  • Plaats de douche in het midden van de ruimte
    In het midden van de ruimte is meestal voldoende plek om een douchecabine of -wand te plaatsen.