Is jouw toiletbril kapot, lelijk geworden of bevalt het model niet helemaal meer? Dan kan je de toiletbril prima vervangen voor een nieuwe. Maar hoe kun je een nieuwe wc bril monteren op het toilet? Wij leggen het je uit!


Om rekening mee te houden

Een wc bril bevestigen is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Toch zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden.

Zo is het wel handig dat jouw nieuwe toiletbril ook daadwerkelijk op het toilet past, goed bevestigd kan worden en netjes op het toilet rust. De elementen die hierbij van belang zijn: de afstand tussen de scharniergaten, de maat, bevestiging en of het een modelgebonden of universele toiletbril betreft.

 


 

Oude wc bril verwijderen

Na verloop van tijd kan de toiletbril die je altijd hebt gehad er minder mooi uit zijn gaan zien of minder lekker zijn gaan zitten. Misschien is ‘ie zelfs kapot. Dan wordt het tijd om hem te vervangen.

Hiervoor moet je de toiletbril natuurlijk eerst van de toiletpot verwijderen. Zoek naar de bevestiging van de toiletbril. Dit zijn meestal metalen schroeven, die aan de achterkant te vinden zijn en verticaal door de wc pot gaan. Draai de bevestiging los met je vingers, een steek- of moersleutel, of een schroevendraaier.

Je kunt nu de wc bril los maken en een nieuwe wc bril bevestigen.


Nieuwe wc bril kopen

Als je de oude wc bril wilt vervangen, is het natuurlijk wel zo handig om alvast te bedenken wat voor wc bril ervoor in de plaats moet komen. Zat de vorige wc bril lekker? Dan wil je wellicht dezelfde nogmaals kopen.

Wil je een andere wc bril bevestigen? Dan moet je nagaan welke toiletbril op jouw toilet past. Om jou hierbij te helpen, hebben wij daar twee uitgebreide blogs over geschreven met manieren om erachter te komen welk model bij jouw toilet past. Je vindt ze hier en hier.

Bovendien kun je hieronder inspiratie opdoen bij mensen die je al voorgingen met het vervangen van hun toiletbril.


Tip: zijn één of meer van de rubberen kapjes onder de toiletbril kapot of verdwenen? Deze zogenoemde toilet buffers zijn vaak los te koop. Dat kost een stuk minder dan een compleet nieuwe toiletbril.

 

Upgrade je wc bril

Wanneer je toe bent aan een nieuwe wc bril, kun je ervoor kiezen om deze gelijk een upgrade te geven. Hierbij kun je denken aan technologieën zoals softclose en quickrelease. Of ga voor een heuse toiletbril onderdouche en ervaar de voordelen van een douchewc op jouw eigen toilet.

Softclose
Tegenwoordig zijn wc brillen vaak voorzien van een softclose systeem. Een ‘soft close’ wc bril zorgt ervoor dat de zitting vertraagd zakt wanneer deze wordt dichtgeklapt. Hierdoor valt de wc bril niet in één klap meer naar beneden, waardoor dat harde geluid én beschadiging van het toilet verleden tijd is.

Quickrelease
Daarnaast zie je ook quickrelease steeds vaker voorkomen bij nieuwe toiletbrillen. Dit houdt in dat de complete toiletbril (met deksel) met een simpele klikbevestiging van de toiletpot te halen is.

Op deze manier heb je geen last meer van lastige hoekjes en kun je zowel de toiletpot als de wc bril makkelijker schoonmaken. Na het schoonmaken plaats je de complete toiletbril weer gemakkelijk op zijn plek.

Toiletbril onderdouche
Je kunt jouw huidige toilet eenvoudig omvormen tot een luxe toilet door een douche wc bril te bevestigen. Een douchewc toiletbril is een ‘normale’ toiletzitting, maar dan met een geïntegreerde onderdouchefunctie.

Dankzij een verborgen douche-arm wordt het onderlichaam weldadig gereinigd met een lichaamswarme waterstraal. Vervolgens wordt het onderlichaam door een aangename warmeluchtstraal gedroogd.

Je dient hierbij wel rekening te houden met het feit dat een toiletbril onderdouche voor bepaalde functionaliteiten stroom en/of een warmwateraansluiting nodig heeft.


Nieuwe wc bril bevestigen

Het bevestigen van de nieuwe wc bril is eigenlijk de makkelijkste stap. In de verpakking zit vaak een goede handleiding en het bevestigingsmateriaal dat je hiervoor nodig hebt.

Bovendien heb je tijdens het demonteren van de oude bril inzicht gekregen in de bevestiging van een wc bril. Dit gaat je helpen bij het monteren van de nieuwe wc bril. Plaats de bevestigingspunten waar je ze eerder verwijderd hebt en maak deze aan de onderkant vast.

Tip: door de schroeven niet helemaal vast te draaien, kun je de zitting nog wat verstellen. Zit de wc bril helemaal goed? Draai de schroeven dan strakker vast.

 


Onze aanraders

  • Met deksel : Ja
  • Onderbroken zittingring (non contact) : Nee
  • Afneembaar voor reiniging : Ja
Speciale prijs € 142,38 Normale prijs € 246,84
  • Met deksel : Ja
  • Onderbroken zittingring (non contact) : Nee
  • Afneembaar voor reiniging : Nee
Speciale prijs € 57,11 Normale prijs € 87,12
1 reviews
  • Met deksel : Ja
  • Voor universele toiletpot : Nee
  • Materiaal zitting/deksel : Duroplast
Speciale prijs € 184,22 Normale prijs € 267,41
  • Met deksel : Ja
  • Voor universele toiletpot : Ja
  • Toepassing : Modelgebonden
Speciale prijs € 93,38 Normale prijs € 170,50