Wat is ceramic?

Ceramic is het Engelse woord voor keramiek en komt oorspronkelijk van het Griekse woord Keramos, wat drinkvat of aardewerkvat betekent. Keramiek is een naam voor producten die gemaakt zijn van gebakken klei, oftewel aardewerk.

De producten krijgen eerst hun vorm op kamertemperatuur en worden daarna op hoge temperaturen tot keramiek gebakken in een oven. Keramiek is terug te vinden in producten als bloempotten en tegels maar ook op de badkamer in toiletten en wastafels. In het geval van sanitair gaat het vaak om wit aardewerk met een glazuurlaag erover.

Omdat keramiek een natuurproduct is, is het belangrijk om rekening te houden met de vormgeving ervan. Het kan namelijk zijn dat de maten afwijken en dat het product in werkelijkheid niet 80 cm maar 80,7 cm breed is.

Keramische wastafel

Ook kan het voorkomen dat het product vanuit bepaalde hoeken iets afwijkt. Als er veel tijd gestoken wordt om deze afwijkingen te beperken en om een strakker product te creëren, is dit ook terug te zien in de prijs van het product. Vandaar dat sommige toiletten of wastafels duurder zijn dan anderen.


Voordelen van keramiek in de badkamer

Het is niet voor niets dat zoveel sanitair van merken als Geberit, Villeroy & Boch en GROHE gemaakt worden van keramiek. Dat komt door de talloze voordelen van dit materiaal:

 • Keramiek is gemakkelijk schoon te houden

  Keramische toiletten en wastafels hebben een dikke glazuurlaag. Voor vuil is het lastig om zich te hechten aan een oppervlak met een dergelijke glazuurlaag, omdat er geen poriën zijn. Dit zorgt ervoor dat het materiaal goed schoon te maken is met een sopje en een zachte doek of spons.

  Ook als het de voorkeur heeft om de wastafel of het toilet met wat sterkere reinigingsmiddelen schoon te maken, kan dit geen kwaad. Keramiek is namelijk goed bestand tegen zuren. Azijn en schoonmaakmiddelen met citroenzuur zijn dus goed te gebruiken. Let op: gebruik liever geen chloor of bleek, die kunnen de glazuurlaag beschadigen en dat zou zonde zijn.

 • Keramiek blijft lang mooi

  De prachtige witte glazuurlaag zal lang wit blijven. Dat komt natuurlijk deels omdat het product zo goed schoon te houden is, maar de witte kleur zal ook niet zomaar vergelen door bijvoorbeeld de zon. Zo blijft het plezier van een keramisch toilet of wastafel zo lang mogelijk.

Keramisch toilet
 • Keramiek is een duurzaam materiaal

  Keramisch sanitair gaat ontzettend lang mee, waardoor het een erg duurzaam product is. Dat maakt ook dat het een erg betaalbaar product is, omdat het niet snel vervangen moet worden. Het enige nadeel is dat het keramiek niet te repareren is als er beschadigingen zijn opgetreden.

  Keramiek kan bovendien gerecycled worden tot poeder. Van dit poeder worden vervolgens weer nieuwe keramische producten gemaakt.

  Helaas heeft deze duurzaamheid ook een keerzijde. Omdat het product zo lang meegaat, duurt het ook ontzettend lang voordat het materiaal biologisch afgebroken wordt, mocht het in de natuur terecht komen.

  Bovendien wordt er tijdens het productieproces veel energie gebruikt vanwege de hoge temperaturen, wat ook niet bepaald goed is voor het milieu.

  Wel zijn er tegenwoordig steeds meer bedrijven en fabrikanten die het productieproces verduurzamen, waardoor het al met al nog steeds relatief verantwoord materiaal is.

  • Keramiek kan goed warmte vasthouden

   Niet alleen wastafels en toiletten worden van keramiek gemaakt, dat geldt ook voor verschillende tegels. Ook keramische tegels zijn makkelijk schoon te houden en blijven lang mooi. Een groot bijkomend voordeel voor tegels, is dat keramiek goed bestand is tegen warmte. Dat zorgt ervoor dat vloerverwarming prima gelegd kan worden onder keramische tegels.

  Keramische tegels

J

Geen begrippen

XYZ

Geen begrippen