Wat is een omstelinrichting?

Met een omstelinrichting kan er geschakeld worden tussen twee verschillende water-uitlaatpunten: bijvoorbeeld een douche- en badkraan of een hoofd- en handdouche. Omstelinrichtingen zitten soms al in de kraan verwerkt, maar komen ook voor als losse knop of hendel.

Soorten omstelinrichtingen

Er zijn verschillende omstelinrichtingen verkrijgbaar. Zo zijn er varianten die in een kraan verwerkt zitten, varianten die met een hendel bedient en varianten met een knop die ingedrukt moet worden.

Verwerkt in kraan

Een omstelinrichting kan al in een kraan verwerkt zitten. Zo zat er op de badkraan vaak een knopje dat omhoog getrokken moest worden, waardoor het water uit de handdouche stroomde in plaats van uit de badkraan. Tegenwoordig zijn er ook hiervoor steeds meer hendels. Zo is de ene hendel op de afbeelding voor de temperatuur en de andere om te kiezen tussen de badkraan met watervaluitloop en de handdouche.

Omstelinrichting verwerkt in de kraan

Hendel

Een omstelinrichting met een hendel werkt als volgt: wanneer de hendel naar de ene kant wordt gedraaid, komt het water bijvoorbeeld uit de hoofddouche en wanneer de hendel helemaal de andere kant op wordt gedraaid, komt het water uit de handdouche.

De temperatuur en straalsterkte worden met een andere knop geregeld. Soms staat hier een indicatie op, zoals een 'H' voor 'hot' (warm) en een 'C' voor 'cold' (koud).

Omstelinrichting met een hendel

Knop

Een omstelinrichting met druknoppen is erg gemakkelijk. Met één druk op de knop wordt de omstelling geactiveerd.

Vaak is de knop voorzien van een icoontje of kleine afbeelding, zodat gemakkelijk te zien is welke uitloop of soort kraan geactiveerd wordt. Op de afbeelding is dat ook te zien. De linker knop heeft een icoontje dat de hoofddouche aangeeft en de rechter knop heeft een icoontje dat de handdouche aangeeft.

Omstelinrichting met een knop

Meer dan 1 omstelinrichting?

Wanneer er naast een hoofd- en een handdouche ook nog andere opties zijn om water uit te laten komen, zoals een waterval uitloop of zijdouches, dienen er meerdere omstelinrichtingen gemonteerd te zijn. Zo kan het zijn dat er tot 5 wel extra knoppen hebt om alle soorten douches te kunnen bedienen.

Omstelinrichting met drie knoppen Omstelinrichting met vier knoppen Omstelinrichting met vijf knoppen Omstelinrichting met zes knoppen


J

Geen begrippen

XYZ

Geen begrippen