Wat is een kraanuitloop?

In de zoektocht naar een nieuwe kraan zijn er verschillende keuzes te maken. Eén daarvan is kraanuitloop. Maar wat is een kraanuitloop nu eigenlijk? Wij leggen het hieronder uit!

Betekenis kraanuitloop

Heel simpel gezegd is de kraanuitloop het gedeelte van de kraan waar het water daadwerkelijk uitkomt. De voorsprong uitloop geeft aan hoeveel afstand er zit tussen het grondvlak van de kraan en de uitloop van de opening, waar het water uitkomt. Dit is handig om te bepalen hoe hoog de nieuwe kraan boven de wastafel of waskom uit moet komen.

Uitvoering uitloop

Een uitloop bestaat in verschillende uitvoeringen. Zo kan een uitloop draaibaar of juist vast zijn. Draaibare uitlopen kunnen praktisch zijn, bijvoorbeeld in de keuken als een grote pan, vaas of emmer gevuld moet worden. Sommige kraanuitlopen zijn deels vast en deels draaibaar. Dan is de onderkant bijvoorbeeld vast, maar kan de bovenkant wel naar links of rechts gedraaid worden. Daarnaast zijn er ook nog uitvoeringen waarbij de uitloop uittrekbaar is met een perlator of handdouche.

Wat is een kraanuitloop?

Verschillende vormen kraanuitlopen

De uitloop van een kraan kan verschillende vormen hebben: C-uitloop, J-uitloop, L-uitloop, S-uitloop, U-uitloop of een waterval/cascade uitloop. De letters staan voor de vorm die de uitloop heeft. Zo gaat een L-uitloop recht omhoog en daarna recht opzij. De uitloop van de kraan vormt als een ware een letter L. Een waterval uitloop is een categorie apart en laat het water als een waterval uit de uitloop vallen.


J

Geen begrippen

XYZ

Geen begrippen