Wat is een stelmaat en waar is deze voor nodig?

Een stelmaat wordt ook wel stelbereik genoemd. De stelmaat is de maat waarop een douchewand of deur minimaal tot maximaal geplaatst kan worden. Hier zit vaak 2 á 3 centimeter verschil in.

Er zit een verschil in de stelmaat voor een nisdeur of douchebak en een douchevloer of tegelvloer.


Stelmaat voor een nisdeur en douchebak

Bij een nisdeur en douchebak wijkt de stelmaat altijd iets af. Het stelbereik moet altijd binnen de nis en/of douchebak vallen om geplaatst te kunnen worden. Dit vermijdt een overstroming en eventuele waterlekkages.

Voorbeelden van de afmetingen met een afwijkende stelmaat:

Bij een nis

Is de nis 100 centimeter breed? Dan moet er dus gekozen worden voor een douchedeur met een stelmaat van 97 en 99 centimeter.

Bij een douchebak

De afmetingen van een douchebak zijn gemeten vanaf de buitenzijde. Is de douchebak 100 x 100 centimeter, dan moet er gekozen worden voor een douchecabine met een stelmaat van 97 en 99 centimeter.

Douchevloer

Geen rechte muur?

Komt het niet helemaal uit met de afmeting doordat bijvoorbeeld de muur niet geheel recht is? Dan kan er gekozen worden voor een verbredingsprofiel. Een verbredingsprofiel verbreed de douche onopvallend met enkele centimeters.

Bij een douchevloer en/of tegelvloer moet de stelmaat exact gelijk zijn aan de maten van de douchevloer en/of tegelvloer. Dit is nodig voor het creëren van een strakke uitstraling. Is de douchevloer 100 x 100 centimeter? Dan zijn de afmetingen van de douchewanden en/of douchecabine exact gelijk.

Douchecabine


J

Geen begrippen

XYZ

Geen begrippen